PİYASALAR

  • BIST 1009693.461.77%
  • ALTIN2511.6831.11%
  • DOLAR32.5750.1%
  • EURO34.7760.15%
  • STERLİN40.378-0.58%
  1. HABERLER

  2. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu: O haritanın çizildiği masada olacağız
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu: O haritanın çizildiği masada olacağız

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu: O haritanın çizildiği masada olacağız

A+A-

Türkiye'nin Ortadoğu ve Suriye politikasını değerlendiren Topçu, 'biz, o topraklarda da, haritanın çizildiği masada da olacağız' dedi.


Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Türkmendağı gazisi  Muhammed Munlaveli ile tedavisinin Türkiye'de yapılmasını sağlayan UMAY Dayanışma ve Yardım Derneği yetkilisi Almıla Hakim'i kabulünde Türkiye'nin Suriye ve Ortadoğu politikasını değerlendirdi.

Topçu, genel olarak medeniyet coğrafyasının tamamında özelde de Suriye'nin Bayırbucak bölgesinde Türkmen, Arap ve Kürtlere karşı katliam yapıldığını vurgulayarak, şöyle devam etti: "Suriye'de katil rejim ve işgalcilerle mücadele eden, o toprakların asıl sahipleri olan kardeşlerimiz, orada ölümle burun buruna vatan savunması yapıyor. Fark edilmedikçe ve gündeme getirilmedikçe yalnız savaşmak zorunda kalıyorlar. Uğraşlarının tek amacı yaşadıkları toprakları can pahasına sahiplenip toprağı 'vatan' kılmaktır. Ölümü öldürebilmek için onunla burun buruna yaşamak, karşısına dikilmek gerekiyor. Madem ölüm haktır, Manas Destanı'nda diyor ki: 'Ölümlü nefsin eksiği çoktur. Ölmemiş canın ukdesi yoktur. Dünyaya direk olup da ölümsüz kalan hiç kimse yoktur.' Bu hayatı, uğruna değecek bir yolda harcamak boynumuzun borcudur. Her şey ataların mirasını yine gelecek nesiller için ata mirası olarak tutmak uğrunadır."

Topçu, "Biz Kazak, Kırgız, Özbek, Türkmen ile tek bir milletiz. Türkmenistan'daki Türk'ün, Suriye'deki Türkmen'in varlığının farkında olması, Türkmen'in kendisinin özbeöz kardeşi olduğunu bilmesi, atalarımızın oradaki Tanrı Dağları'ndan beraber inip Maveraünnehir'e, Anadolu'ya, Mezopotamya'ya, Hicaz'a, Yemen'e, Afrika'ya, Avrupa içlerine kadar gittiğini hatırlaması gerekir. Biz bir ana-babanın çocuklarıyız, bu bilinci diri tutmamız lazım. Türkmen kardeşlerimiz bilmelidir ki onların deyimiyle yukarıda Allah, arkalarında Türkiye vardır." diye konuştu.

Türkiye'nin Ortadoğu politikasını da değerlendiren Topçu, şunları kaydetti: "Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, bütün dünyaya net ve kesin bir dille şu mesajı vermiştir: 'Suriye'de de Irak'ta da bizsiz harita belirleyemezsiniz. Yedi düvel değil, yetmiş yedi düvel de olsanız, biz o topraklarda da olacağız, o haritanın çizildiği masada da olacağız. Sınırlarımız boyunda bölücü terör örgütüne devlet kurdurmanıza asla müsaade etmeyeceğiz. Sizin orada dindaşlarımızı, soydaşlarımızı, akrabalarımızı yok etmenize, yurtlarından sürmenize asla seyirci kalmayacağız.' Cumhurbaşkanımızın bu söyledikleri yüce milletiyle ve devletiyle 83 milyonluk Türkiye'nin kararıdır."



Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.