PİYASALAR

  • BIST 10010267.09-0.1%
  • ALTIN2413.1460.96%
  • DOLAR32.266-0.21%
  • EURO34.819-0.11%
  • STERLİN40.5740.14%
  1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Çingene kızının da içinde bulunduğu toplam 12 adet mozaik ülkesine kavuşuyor
Çingene kızının da içinde bulunduğu toplam 12 adet mozaik ülkesine kavuşuyor

Çingene kızının da içinde bulunduğu toplam 12 adet mozaik ülkesine kavuşuyor

Türkiye’nin önemli kültür miraslarından Zeugma antik kenti kalıntılarının simgesi Çingene kızının da içinde bulunduğu toplam 12 adet mozaik ülkesine kavuşuyor.

A+A-

1960′lı yıllarda Zeugma ve çevresinde yapılan kaçak kazılar sırasında yurtdışına kaçırıldığı tespit edilen, MS 2.-3. yüzyıllara tarihlenen 12 parça mozaik, Amerika’nın Ohia Eyaletindeki Bowling Green State Üniversitesi tarafından 1965 yılında Manhattan’daki bir sanat galerisinden satın alınmıştır. 3.500 dolara satın alındığı bilinen mozaikler Bowling Green State Universitesi, Wolfe Center Binası, Eva Marie Saint tiyatrosunun lobisinde zemin süsü olarak kullandığı ortaya çıkmıştı.

Bakanlık kaçırılan tarihi eserleri 'dedektif' gibi takip ediyor

Türkiye’nin o günden beri verdiği diplomatik ve hukuki savaşta en önemli gelişme geçtiğimiz aylarda verdi.Bowling Green State Üniversitesi, 12 parça Zeugma mozaiğini Türkiye’ye göndermeyi taahhüt eden protokolü imzaladı. Sonrasında ise koşullar ve lojistikle ilgili çalışmalar sürdü. Anlaşmaya Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın heyetiyle New York’ta olduğu geçtiğimiz ayda verildi.Ayrıca Ohio’daki Bowling Green State üniversiteyle anlaşıldı.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, ekim ayı sonunda Çingene Kızı'nın 12 mozaiğini Ohio'ya giderek teslim alacağını açıkladı.

fgff.jpg

fsd.jpg

 

Bakan Mehmet Nuri Ersoy 26 Kasım’da ABD’den alınarak Türkiye’ye getirileceğini açıkladı

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, ekim ayı sonunda Çingene Kızı'nın 12 mozaiğini Ohio'ya giderek teslim alacağını açıkladı.

Gaziantep'in Nizip ilçesindeki Zeugma Antik Kenti'nden yurt dışına kaçırılan ve ABD'de olduğu belirlenen Çingene kızı mozaiği ve 12 parça Zeugma mozaiğine ilişkin Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Çingene Kızı ile ilgili mozaik parçaları son aşamaya geldi. Yanılmıyorsam 26 Kasım itibarıyla Chicago'dan THY uçağıyla Gaziantep'e getirilecek." ifadesini kullandı.

Ersoy,  2003 ile 2018 arasında yurt dışında tespit edilen 4 bin 319 parça tarihi eserin Türkiye'ye getirildiğini bildirdi. İsviçre'den Herakles Lahdi'nin, İskoçya'dan Altın Taç'ın Türkiye'ye getirildiğini hatırlatan Ersoy, bu çalışmaların büyük işbirliği içerisinde yapıldığını belirtti.

Emeği geçenlere teşekkür eden Ersoy, yurt dışında tespit edilen, hukuki süreçleri tamamlanan eserleri Türkiye'ye getirmeye devam edeceklerini söyledi.

Ersoy, tarihi eserlerin yurt dışına çıkışının, kaçırılmasının engellenmesinin önemine işaret etti. 

 

Yenikapı Haber / ÖZEL


 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.