PİYASALAR

  • BIST 1009693.461.77%
  • ALTIN2496.1610.03%
  • DOLAR32.4970.13%
  • EURO34.598-0.09%
  • STERLİN40.049-0.49%
  1. HABERLER

  2. Çelik'ten 'yetersiz temsilciler' vurgusu
Çelik'ten 'yetersiz temsilciler' vurgusu

Çelik'ten 'yetersiz temsilciler' vurgusu

A+A-

AB Bakanı Çelik, AKPM'de Türkiye hakkında yapılan oylamanın Türkiye'ye zarar veremeyeceğini, AP'un yetersiz temsilcilere sahip olduğunu gösterdiğini söyledi.


Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, İngiltere Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Lord Price ile bakanlıkta bir araya geldi. İki bakan görüşme öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Çelik, toplantıda gazetecilerin gündeme dair sorularını  yanıtladı. "AKPM'nin Türkiye'nin denetim sürecine alınıp alınmayacağına ilişkin kararının" sorulması üzerine Çelik, medyada yer alan yorumları eleştirdi.
"Bugün yapılan yorumlarda sanki bir gözetim kararı verilmiştir de biz bu kanun hükmündeki kararnamelerdeki (KHK) düzenlemeleri almışız gibi bir yaklaşım var, tabii bu yaklaşımlar doğru değil." diyen Çelik, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminden sonra demokrasiyi korumak zorunda olduklarını ve bu doğrultuda bazı tedbirlere başvurmak zorunda kaldıkları anlattı.

Çelik, demokrasiyi korumak için attıkları adımları, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne ya da uluslararası sözleşmelere bağlılıklarını reddederek yapmadıklarını vurgulayarak, ?Sözleşmenin bize verdiği 15?inci maddenin delegasyon hakkını kullandık. Ülkemiz işgal girişimiyle karşı karşıya kaldı ve buna karşı tedbir aldık.? ifadesini kullandı.

AB ülkelerinin darbe girişiminin ardından Türkiye'ye yönelik destek vermediğini belirten Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Avrupa'nın temsil ettiği değerler, Avrupalı bu siyasetçilerin vizyonundan çok daha büyüktür. Biz demokrasi, hukuk, insan hakları gibi değerlere en ciddi şekilde bağlılığımızı sürdürüyoruz. Biz bu kararları alırken de dinamik bir değerlendirme yapıyoruz. Bu dinamik değerlendirme de şudur, Türkiye'nin demokrasisini korumak için ihtiyaç duyduğumuz tedbirleri alırız. Bu tedbirlere yeterince ihtiyaç duymadığımız durumlarda da bunları kaldırırız. Bu sadece dış telkinlerle iş yapıyoruz manasına gelmez. Hiçbir dış telkinle hareket etmeyiz."

Çelik, Türkiye'nin dış dünyaya kapalı olmadığını vurgulayarak, bu günlerin tarihi nitelik taşıdığını ifade etti. Türkiye'nin müttefiklerinden beklentisinin, Türk halkının yanında yer alması olduğunu dile getiren Çelik, "Avrupa Parlamentosunun aldığı kararlar gibi kararlar, vizyonsuz kararlar olarak tarihe geçmiştir. Böyle bir zamanda Türkiye ile müzakerelerin dondurulmasını teklif etmek Avrupa değerleriyle kavga etmektir. O kararlar Türkiye'ye hiçbir zarar vermez ama Avrupa Parlamentosunun Avrupalı değerleri savunmak konusunda ne kadar yetersiz temsilcilere sahip olduğunu gösterir. Bu karar tarihe böyle geçecektir." değerlendirmesinde bulundu.

AA
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.