PİYASALAR

  • BIST 1009716.77-0.05%
  • ALTIN2427.694-0.04%
  • DOLAR32.570.15%
  • EURO35.0030.66%
  • STERLİN40.8050.89%
  1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Çarkıfelek Otunun Faydaları
Çarkıfelek Otunun Faydaları

Çarkıfelek Otunun Faydaları

Doğanın insanlara sunmakta olduğu birbirinden farklı şifalı bitkiler arasında yer alan Çarkıfelek otu hakkında merak edilen tüm sorularınızı cevapladık. Çarkıfelek otu nedir? Faydaları nelerdir? Zararları nelerdir? Nelere iyi gelir? Çarkıfelek otu tarifi nasıl yapılır? işte tüm sorularınızın cevabı sizlerle..

A+A-

Çarkıfelek otu halk arsından “passiflora ve fırıldak otu” olarak da adlandırılmaktadır. Genel olarak tropikal iklim kuşaklarında yetişmekte olan çarkıfelek otu ülkemizde yetiştirilmemektedir. Fakat çarkıfelek otunun farklı bir türü ülkemizin dağlık arazilerinde çıkmaktadır ancak bitkisel olarak kullanıma uygun olmayan bir türe sahiptir. Bir çok medeniyet tarafından hastalık tedavilerinde kullanılmış olan çarkıfelek otu “antidepresan” olarak sıklıkla ilaç tedavisinde kullanılmaktadır. Aynı zamanda eski kabilelerde çarkıfelek otunun “antibakteriyel” özelliğinden sıklıkla yararlanmış olduğu arkeolojik çalışmalar neticesinde kanıtlanmıştır. Yüzyıllardır bir çok hastalığa iyi gelmekte olan çarkıfelek otu günümüzde sıklıkla karşılaşılan “karaciğer hastalıkları, sinir sistemi problemleri, solunum yolları enfeksiyonu, beyin hastalıkları, cinsel hastalıklar” alanlarında doğal tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır.

Çarkıfelek otunun faydaları

Çarkıfelek Otunun Faydaları

Çarkıfelek otunun insan sağlığına olumlu etkileri oldukça fazladır. Bu yönü sayesinde de bir çok farklı türe sahip hastalıkların oluşumuna engel olmuş hastalıklarla mücadelede iyileştirici etkiler göstermiştir. Bu denli değere sahip doğanın mucizevi bitkisi olan çarkıfelek otunun içeriğinde yer alan “A vitamini, C vitamini, luesenin, orientin, viteksin, harman, harmol, harmin, glikozit, passiflora, sterol, kalsiyum ve potasyum” elementleri açısından oldukça zengindir. İnsan vücudunun ihtiyacı olan bu elementler sayesinde hastalıklarda “önleyici ve iyileştirici” özelliğe sahip olmaktadır.

Sinir sistemleri bozukluklarına bağlı olarak gelişen hastalıklarda tedavi amaçlı kullanılmakta olan çarkıfelek otu depresyon oluşumlarının önüne geçmektedir. Yapılan araştırmalar neticesin eski uygarlıklara kadar uzanan “antidepresan” özelliği sayesinde stres, sıkıntı, bunalım, uyum bozukluğu ve psikolojik travmaların tedavisinde yaygın bir kullanıma sahiptir. Düzenli kullanımlarda sinir sistemlerinin gevşemesine ve rahatlamasına yardımcı olan çarkıfelek otu günümüzde psikolojik tedavilerde kullanılan hap, iğne ve şuruplar içerisinde hammadde görevi üstlenmektedir.

Solunum yolları enfeksiyonu hastalıklarında iyileştirici etkiye sahip olan çarkıfelek otu solunum problemi yaşamakta olan bireylerde rahatlatıcı etki göstermektedir. Özellikle sigara tüketimine bağlı solunum yetmezliği, nefes darlığı, astım, boğmaca ve sara hastalıklarında etkili sonuçlar göstermektedir. İyileşme sürecini hızlandırarak insan sağlığına katkıda bulunan çarkıfelek otu modern tıbbın solunum enfeksiyonu ilaçlarında sıklıkla tercih ettiği doğal bitki türleri arasında yer alamkatadır.

Beyin sağlığı konusunda zengin mineral ve vitaminler sayesinde koruyucu etki yaratmakta olan çarkıfelek otu beyin hastalıklarının oluşum riskini azaltmaktadır. Yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde çarkıfelek otunun beyin nöronlarını sağlıklı tutarak beynin sağlıklı ve düzenli çalışmasına katkıda bulunduğu saptanmıştır. En önemli özellikleri arasında beyinde meydana gelen yorgunluk, hafıza kaybı ve düşünme yetisi için salgılanan “gama amino butirik asit” dengesini korumaktadır. Beyinden sinir reseptörlerine ulaşımı hızlandırmakta olan “GABA kimyasalı” üretiminin hızlandırılmasına destek olmaktadır.

Çarkıfelek otunun faydaları

Uykusuzluk problemi çekmekte olan bireylerde beyin hücrelerinde “uyarıcı” özelliğe sahip çarkıfelek otunun zengin bileşenleri sayesinde uyku sorunu çekmekte olan genç ve yetişkin hastaların kısa süre içerisinde uyku halinin düzene girmesi ve derin uyku çekmesine yardımcı olmaktadır. Bu sayede vücudun dinlenmesine ve beynin rahatlamasına da yardımcı olmaktadır.

Sakinleştirici özeliği ile vücut fonksiyonlarının rahatlamasına ve sinir sistemlerinin gevşemesine yardımcı olan çarkıfelek otu özellikle genç bireylerde görünen heyecan, kaygı, endişe, üzüntü, takıntı ve ruh bozuklukları tedavilerinde iyileştirici etki göstermektedir. Günlük yorgunluklarınızı atmanıza da yardımcı olan çarkıfelek otu çay ile tüketilmesi dahilinde beden de “doğal detox” etkisi yaratmaktadır.

Tansiyon hastalıkları tedavisinde kullanılmakta olan çarkıfelek otu yüksek tansiyon ve düşük tansiyonu “dengeleyici” özelliğe sahiptir. Dengeleyici özelliği sayesinde hipertansiyon oluşumlarının da önüne geçmektedir. Aynı zamanda çarkıfelek otu tansiyon hastalıklarının başlama riskini de minimum seviyeye indirmektedir.

Bağışıklık dengeleyici özelliği sayesinde vücut içerisinde bulunan mikrop ve bakteri yapılarının hızla atılmasına yardımcı olan çarkıfelek otu bağışıklık sistemini dengeleyici maddelere sahiptir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olan mucizevi ot vücuda virüs girişlerini zorlaştırmaktadır. Bu yön sayesinde bedenden hastalıklara duvar etkisi yarattığı bilinmektedir.

Parkinson hastalıkları tedavisinde kullanılmakta olan çarkıfelek otu vücut fonksiyonlarına ve sinir sistemlerine bağlı gelişen el titremeleri, kol titremeleri, bacak titremeleri ve vücut titremelerine karşı şifa niteliğine sahiptir. Özellikle Parkinson hastalarının tedavisinde kullanılmakta olan çarkıfelek otu beyin ve sinir hücrelerinde “uyarıcı” etki yaratmaktadır.

Ağrı kesici özelliğine sahip zengin mineraller içermekte olan çarkıfelek otu uyarıcı etkisi ile beraberinde “sakinleştirici ve dindirici” özelliğe sahiptir. Ağrı durumlarının önüne geçmekte olan ot özellikle vücut halsizlikleri, adet sancısı, karın ağrısı, kulak ağrısı, eklem ağrısı ve beyin ağrılarına karşı iyileştirici özelliğe sahiptir. Hastaları oldukça zorlayan zona ağrılarında da oldukça baskın olduğu bilinmektedir. Bu özelliği sayesinde çarkıfelek otu “doğal ağrı kesici” etkisi oluşturmaktadır.

Cinsel hastalık sorunlarına karşı iyileştirici özelliğe sahip olan çarkıfelek otu, cinsel iktidarsızlık yaşamakta olan erkek bireylerde sperm kalitesini arttırarak testesteron hormonu salgılayarak cinsel hazzı arttırmaktadır. Aynı zamanda kadınlarda yumurtalıkları çalıştırma özelliğine sahip olan bitki hormon seviyesinide yükselterek doğurganlığı arttırmaktadır. Çarkıfelek otunun bu özelliği sayesinde “doğal afrodizyak” etkiye sahip olduğu bilinmektedir. Çay olarak tüketilmesi durumunda kadın ve erkeler için cinsel anlamda oldukça etkili sonuçlar göstermektedir.

Çarkıfelek otunun faydaları

Çarkıfelek Otunun Diğer Faydaları

Şifa kaynağı özelliği ile vücut fonksiyonlarına tam destek sağlamakta olan çarkıfelek otu sinir sistemleri bozuklukları, solunum bozuklukları, cinsel hastalıklar ve beyin hastalıkları özelliklerinin yanında bir çok hastalığa karşı “sakinleştirici ve dindirici” etkiye sahiptir. Çarkıfelek otunun bilinen ve bilinmeyen tüm faydaları ile vücudunuzda meydana gelecek olan hastalıklara karşı kendinizi doğal bitki tedavisi ile koruyabilir, düzenli kullanımlarda iyileştirici özelliğinden yararlanabilirsiniz.

  • Hipertansiyon hastalarının doktor kontrolünde yeterli miktarda kullanmaları dahilinde iyileştirici özellikler göstermektedir.
  • Histeri ve Parkinson hastalıklarına bağlı olarak nöbet oluşumlarının önüne geçmektedir.
  • Çarkıfelek otu spazm giderici özelliğe sahiptir.
  • Adet bozuklukları ve vajinal akıntıların kurumasına büyük destek sağlamaktadır. Aynı zamanda regli döneminde ki kadınların psikolojik bozukluklarında da hafifletici etkiye sahiptir.
  • Menopoz döneminde ki kadınlar için oldukça rahatlatıcı etkiye sahip çarkıfelek otu bu sıkıntılı süreci daha rahat atlatmanıza yardımcı olmaktadır.
  • Ağız içi enfeksiyon oluşumlarına engel olan çarkıfelek otu ağız sağlığını koruyarak kötü kokuları yok etmektedir.
  • Halsizlik, uyuşukluk ve direnç kaybına karşı oldukça etkili sonuçlar göstermektedir.

Çarkıfelek Otunun Zararları

Hastalıklara şifa kaynağı olan çarkıfelek otunun saymakla bitmeyen faydaları arasında az da olsa fazla kullanımlarda ve hastalıklara karşı yan etkiler oluşturabilmektedir. Yeterli dozda ve uygun ayarda kullanımlarda yan etkilerinin önüne geçseniz dahi bazı hastalıklara sahip bireylerin kullanımında problem yaratabilmektedir.

  • Alerjik hastalıklara bağlı olarak düzenli ilaç tüketimi yapmakta olan bireylerde yan etkiler oluşturabileceği için uzman kontrolünde tüketilmesi önerilmektedir.
  • Ameliyat yada cerrahi operasyonlara girecek olan bireylerin 15 gün öncesinden çarkıfelek çayı tüketimini sonlandırması gerekmektedir.
  • Hamile ve emzirme döneminde ki annelerin vücut fonksiyonları için kullanımı uygun bulunmamaktadır.
  • Kanser hastalıklarına bağlı olarak tedavi görmekte olan bireylerin kullanımına uygun olmayıp doktor kontrolü şartı ile az miktarda tüketilmelidir.

Çarkıfelek otunun faydaları

Tavsiyeler

Çarkıfelek otu ağır yapısı ve zengin elementleri sayesinde bazı bireylerde yan etkiler oluşturabilmektedir. Özellikle fazla tüketimlere bağlı olarak gelişen mide bulantısı, baş dönmesi, uyuşukluk ve halsizlik sorunlarını ortaya çıkartabilmektedir. Aynı zamanda kan sulandırıcı özelliğe sahip olan ot ameliyat operasyonları öncesinde kesinlikle kullanılmaması gerekmektedir. Yapacak olduğunuz çarkıfelek çaylarınızın yeterli doz ve ayarda tüketilmesine dikkat ediniz.

Çarkıfelek Çayı Nasıl Demlenir?

Ruhsal hastalıklara birebir gelmekte olan çarkıfelek otu vücut sağlığının korunmasında ve dengelenmesinde oldukça etkilidir. İnsan vücuduna birçok fayda sağlamakta olan çarkıfelek çayı tarifi ile beden ve ruh sağlığınıza destek olabilirsiniz.

Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı çarkıfelek otu
  • Yarım litre su
  • 1 çay bardağı papatya
  • 1 yemek kaşığı bal

Yapılışı

Çarkıfelek çayı yapımınızın oldukça basit olduğunu hatırlatarak özellikle yatmadan önce bir çay bardağı yada bir fincan tüketilmesi durumunda olumlu etkileri kısa süre içerisinde göstermektedir. Karışımı hazırlamadan önce yarım litre suyu demlik içerisinde kaynatın. Kaynama noktasına ulaşmış olan suyunuza çarkıfelek otu ve ıhlamur eklentilerini yaparak 4 dakika demlemeye bırakınız. İçime hazır hale gelmiş olan çarkıfelek çayınıza bal eklentisi yaparak tatlandırabilirsiniz. İsteğe göre çarkıfelek çayına antioksidan etkisini güçlendirecek limon ve kuşburnu eklentileri ile bağışıklık sisteminin korunmasına destek olabilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.