PİYASALAR

  • BIST 1009559.020.3%
  • ALTIN2492.8270.86%
  • DOLAR32.4860.13%
  • EURO34.7690.15%
  • STERLİN40.5760.02%
  1. HABERLER

  2. BM'den Kaddafi açıklaması
BM'den Kaddafi açıklaması

BM'den Kaddafi açıklaması

A+A-

BM, Libya'da devrik lider Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam ve rejimin sembol isimlerinin uluslararası standartlarda yargılanmadığını açıkladı.


Birleşmiş Milletler (BM), Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi ile rejimin sembol isimlerinin de aralarında bulunduğu 36 kişinin yargılanmasında uluslararası standartlara uyulmadığını bildirdi.

CİDDİ İHLAL

BM Libya Destek Misyonu (UNSMIL) ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) tarafından yayınlanan 60 sayfalık raporda, işkence iddialarının düzgün araştırılmadığı, sanıkların dışarıyla uzun süre görüşme yapamaması gibi ciddi ihlaller yapıldığı belirtildi.

BM raporunda Kaddafi, eski istihbarat şefi Abdullah es-Senusi ve eski Başbakan El-Bağdadi el-Mahmudi gibi rejimin sembol isimlerinin de aralarında bulunduğu 37 kişinin adil yargılanmadığı detaylı şekilde yer alıyor. 

Buna göre, avukatların sanıklarla görüşmelerinin engellenmesi ve belgelere erişimlerinin engellendiğini defalarca şikayet etmesi, savunma hakkının ihlali ve savcıların yeteri kadar tanığı dinlememesi gibi konulara dikkat çekiliyor.

BÜYÜK FIRSAT KAÇTI

Raporun yayımlanmasının ardından BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin yaptığı açıklamada, yargılama sürecinin Libya halkının eski rejimle yüzleşmesini engellediğini ve büyük bir fırsatın kaçırılmasına neden olduğunu söyledi.

Öte yandan, UNSMIL İnsan Hakları Birimi Müdürü Claudio Cordone, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısına telefonla bağlanarak, "Yargılamalar gerek uluslararası, gerekse de Libya'daki hukuk sistemine göre yapılmadı." dedi.

Libya'da rejimin yıkılmasının ardından oluşturulan geçici yönetim, Kasım 2011'de Seyfulislam Kaddafi'nin Nijer sınırı yakınlarındaki Obari bölgesinde, yanındaki 3 yardımcısıyla birlikte Nijer'e kaçmaya çalıştığı sırada yakalandığını duyurmuş, Kaddafi ve diğer rejim yetkililerinin Libya'da yargılanacağını açıklamıştı.

Trablus İstinaf Mahkemesi, 28 Temmuz 2015'te Libya'nın devrik lideri Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam, eski Başbakan Mahmudi ve eski istihbarat şefi Senusi hakkında idam cezası vermişti.

Sanıklar, 17 Şubat 2011'de başlayan halk ayaklanmasında "gösterileri şiddet kullanarak bastırmak ve göstericileri öldürmek, köy ve şehirleri kuşatma altına almak ve kamu mallarını zarara uğratmak" gibi suçlamalarla yargılanıyordu.


AA

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.