PİYASALAR

  • BIST 1008718.110%
  • ALTIN2246.2620.08%
  • DOLAR32.3310.09%
  • EURO35.188-0.04%
  • STERLİN41.151-0.02%
  1. HABERLER

  2. 'Bizim için terör neyse, uyuşturucu da odur'
'Bizim için terör neyse, uyuşturucu da odur'

'Bizim için terör neyse, uyuşturucu da odur'

A+A-

Bakan Soylu, terörün en önemli finans kaynağı uyuşturucu ile mücadelenin terör ile mücadele kadar önemli olduğunu vurguladı.


İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Trabzon'da bir otelde 134. Dönem Kaçakçılık İstihbarat Koordinasyon Kurulu Toplantısı'na katıldı. Bakan Soylu, burada yaptığı konuşmada,  Türkiye'de güvenlik güçlerinin yılda piyasa değeri 5 milyar TL olan uyuşturucu ele geçirdiğini kaydederek şöyle konuştu: "PKK terör örgütünün en önemli finansman kaynaklarından birinin uyuşturucu ticareti olduğu hepinizce malumdur. Rakamın yıllık 1,5 milyar dolar olduğu tahmin edilmektedir. Türkiye üzerinden geçtiği tahmin edilen uyuşturucunun piyasa değeri yılda yaklaşık 40 milyar TL. Türkiye'de toplam sigara tüketiminin yaklaşık yüzde 15'i kaçak sigaradan oluşmaktadır ve burada devletimizin vergi kaybı yıllık 4.5 milyar TL düzeyindedir."
 
Türkiye'nin kaçakçılıkla mücadelede iş yükü ağır bir ülke olduğunu vurgulayan Bakan Soylu, "Coğrafi olarak, doğu diye tabir ettiğimiz dünyanın batıya açılan kapısı konumundayız. Üç tarafımız denizlerle çevrili, buralardan giriş çıkışları kontrol etmek durumundayız. Suriye ve Irak sınırımızda devlet otoritesi noktasında ciddi sıkıntılar var. Askeri operasyonlar cereyan ediyor, terör tehlikesi sürüyor. Bunun getirdiği büyük bir göç dalgasının hem hedef hem de geçiş ülkesi konumundayız. Sınırlarımızın doğusunda ve güneyinde fakirlik ve savaş, batısında ise zenginlik ve refah dünyası var. Doğal olarak doğudan batıya doğru bir akış söz konusu. Bu akışın içinde uyuşturucu var, insan var, tarihi eser var, kaçakçılık konusuna girebilecek ne varsa hepsi var. Kaçırılacak malzeme var, uygun jeopolitik ortam var, sınırlarımızın dışı için konuşuyorum, uygun siyasi ortam var. Yani kaçakçılık için bütün bileşenler var. Bütün bu şartlara rağmen ülkemiz, kaçakçılığın her türüyle başarılı şekilde mücadele etmektedir. Örneğin, bir insanlık suçu olarak gördüğü uyuşturucu ile mücadele noktasında 2002'den günümüze kadar 38 ülke ile 258 ortak operasyon gerçekleştirilmiştir. Ülkemizin uyuşturucu ile mücadelede gösterdiği başarılı çalışmalar uluslararası rapor ve bültenlere de yansımıştır" diye konuştu.

Birleşmiş Milletler'in 2016 Dünya Uyuşturucu Raporu'na göre, 2014 yılında küresel düzeyde yakalanan eroinin yüzde 16'sının Türkiye tarafından ele geçirildiğini ifade eden Bakan Soylu, "2016 Avrupa Uyuşturucu Raporu'na göre, Avrupa genelinde 2014 yılında yakalanan 6,1 milyon ecstasy tabletin 3,6 milyonu Türkiye tarafından yakalanmıştır. Avrupa ve batı ile bizim özellikle uyuşturucu bakış açısı arasında ciddi fark var. Türkiye'yi uyuşturucu açısından bir geçiş ülkesi olarak nitelendiriyorlar. Batı bu konuda bizi hep aldatmaya çalışıyor. Onların yaptıklarının kat ve kat fazlasını doğu ve batı arasındaki bu transferde yakalayan, bu konuya şiddetli bir şekilde üzerine giden güvenlik güçlerimizle önemli başarılar elde eden ülke konumundayız. Bonzai denilen bir bela ile karşı karşıyayız. Terör neyse bizim için uyuşturucu odur. Terörle mücadelede hangi mantığı ortaya koyuyorsak uyuşturucu satıcısını gördüğünüz anda acımayacaksınız. Bundan ne dediğimi anlıyorsunuz. Çocuklarımız okulların etrafında uyuşturucu satmaya çalışanları gördüğünüz anda ona insan muamelesi yapmayacaksınız bu kadar basit. Bunu tüketeceğiz. Herkesin bu konuda talepleri ve feryatları var. Çocukları okula gönderip devlete emanet ediyorlar. Biz sırtımızı dönemeyiz. Teröristlerden endişe duyuyorsak çocuklarımıza bir takım torbalar içerisinde uyuşturucu satmaya çalışanlar kimselere de acımayacaksınız. Kanun ve hukuk, bu konuda her şey açıktır. Uyuşturucudan istifade eden en önemli unsur PKK terör örgütüdür" dedi.

İHA
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.