PİYASALAR

  • BIST 1008718.110%
  • ALTIN2247.6620.14%
  • DOLAR32.3340.07%
  • EURO35.179-0.05%
  • STERLİN41.1730.08%
  1. HABERLER

  2. Almanya, soydaşlarının peşine düştü
Almanya, soydaşlarının peşine düştü

Almanya, soydaşlarının peşine düştü

A+A-

Almanya, başka ülkelerdeki Alman azınlıkların asimile olmaması ve kültürel kimliklerinin korunması için geniş ağıyla etkili çalışmalar sürdürüyor.


Dünyanın en büyük diasporaya sahip ülkeleri arasında beşinci sırada bulunan Almanya, yurt dışında yaşayan Almanların asimile olmadan bulundukları ülkeye uyum sağlaması ve Alman dili ile kültürünün korunması için eğitim, kültür ve yatırım kaynaklarını seferber ederek soydaşlarının bulunduğu ülkelerde birçok faaliyet yürütüyor.

Doğu Avrupa'da, eski Sovyetler Birliği ülkelerinde ve ABD'de bulunan, çoğu hukuken azınlık statüsünde kabul edilen Almanlar, Alman hükümetinin bu ülkelerde kendileri için çeşitli alanlarda sağladığı teşviklerden faydalanıyor.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütünün (OECD) Haziran 2015'te yayınlanan "Yurt Dışındaki Yetenek: Alman Göçmenlere Bakış (Talent Abroad: A Review of German Emigrants)" başlıklı raporunda yer alan 2010-2011 yıllarına ait verilere göre, Almanya'da doğup diğer OECD ülkelerinde yaşayan 15 yaşın üzerindeki Almanların sayısı yaklaşık 3 milyon 400 bin.

Rapora göre, OECD ülkeleri arasında diasporası en büyük üçüncü ülke olan Almanya, dünya sıralamasında beşinci sırada yer alıyor.

Başka ülkelerdeki Alman azınlıkların kültürel kimliklerinin korunmasına yönelik çalışmaları Almanya, eğitim, kültür, uyum, yatırım, mesleki gelişim imkanlarını özellikle Doğu Avrupa'da, eski Sovyetler Birliği ülkelerinde ve ABD'de bulunan Alman kökenliler için seferber ediyor.

Diaspora çalışmalarını Ulusal Azınlıklar ve Alman Göçmenlerden Sorumlu Müsteşarlık, Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı nezdinde yürüten Almanya Federal Hükümeti, ayrıca destek verdiği birçok dernek ve vakıf aracılığıyla yurt dışındaki Alman azınlıkların asimile olmadan bulunduğu ülkeye entegre olmasını hedefliyor.

Yurt dışındaki Alman azınlıkların kültürel kimliklerini korumayı hedefleyen Almanya'nın, bakanlıklar ve sivil toplum kuruluşları aracılığıyla yürüttüğü programlar, yurt dışında Alman dili ve kültürüne yönelik eğitim ve programları düzenlenmesini ve anaokulları dahil eğitim kurumlarının kurulmasını da kapsıyor.

Ulusal Azınlıklar ve Alman Göçmenlerden Sorumlu Müsteşarlığı aracılığıyla yurt dışında yaşayan Almanlarla düzenli görüşmeler yapan Almanya, büyükelçileri aracılığıyla STK'ların projelerinin teşvik edilmesini ve kültürel çalışmaların yürütülmesini, İçişleri Bakanlığı aracılığıyla da kültür ve eğitim projelerinin desteklenmesini sağlıyor.

Yurt dışı kültür ve eğitim çalışmalarına her yıl bütçesinden hatırı sayılır maddi kaynak da ayıran Almanya, diasporanın kültürel kimliğinin ve anavatanla bağının korunmasının yanı sıra hukuki haklarının da gözetilmesi için bazı ülkelerle ikili anlaşmalar yapıyor. 

AA
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.