PİYASALAR

  • BIST 1009524.59-0.06%
  • ALTIN2501.3110.7%
  • DOLAR32.5470.01%
  • EURO34.67-0.12%
  • STERLİN40.47-0.3%
  1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Ağlatan şiirlerin sahibi Ümit Yaşar Oğuzcan
Ağlatan şiirlerin sahibi Ümit Yaşar Oğuzcan

Ağlatan şiirlerin sahibi Ümit Yaşar Oğuzcan

"Bir adam düştü o gün Galata Kulesi’nden, Kendini bir anda bıraktı boşluğa, Ömrünün baharında,Bütün umutlarıyla birlikte, Paramparça oldu, Bir adam benim oğlumdu..." 22 Ağustos'ta doğan şairimiz Ümit Yaşar Oğuzcan'ın intihar eden oğluna yazdığı Galata Kulesi şiirinin mısraları .

A+A-

Ümit Yaşar Oğuzcan 22 Ağustos 1926’da Tarsus’ta dünyaya geldi. Cana yakın, sıcak bir çocuktu. Ama tabii çoğu sıcakkanlı insan gibi fazlaca da duygusaldı.

Çocukluğu kazalarla ve sakatlıklarla geçti. Geçirdiği kızamık hastalığından sonra kekeme oldu.

Babasının memuriyeti sebebi ile pek çok şehri dolaştı.

1937’de Eskişehir İlkokulu’ndan, 1940’da Konya Askeri Ortaokulu’ndan mezun oldu.  Eskişehir Ticaret Lisesi’ni bitirdi. 1946 yılında liseden mezun oldu ve Osmanlı Bankası’nda işe başladı.

Sonra Türkiye İş Bankası’nda iş hayatı devam etti. Bir süre Yapı Kredi’de de çalıştıktan sonra Türkiye İş Bankası Yayınları Müşavirliği’nde çalıştı.

Memur hayatı sürdürüyordu ama aslında bir şairdi, sürekli aklında mısralar vardı.

1977 Haziran’ında emekli oldu.

Ümit Yaşar Oğuzcan 9 – 10 yaşlarında anne babasının da desteğiyle şiire heveslenmişti . Ümit Yaşar Oğuzcan’ın şiir hayatı 1940’da şiirlerinin Yedigün dergisinde yayınlanmasıyla başladı

İlk şiir kitabı ‘’İnsanoğlu’’ 1947’de yayınlandı. 1975’e gelindiğinde kitap sayısı 33 kitabı şiir, 42ü düz yazı,13’ü biyografik eser olmak üzere 50 adet kitap çıkarmıştı. 1960’da kendi adını verdiği bir yayınevi kurdu. 1979’da İstanbul’da, eşi Ulufer ile ‘’Ümit Yaşar Sanat Galerisi’’ni kurup yönettiler.

Ümit Yaşar, şiirlerinde özellikle Faruk Nafiz Çamlıbel’in etkisinde idi. Genelde aşk, özlem,ayrılık üzerine yazardı. Melankolik bir yapısı olan Ümit Yaşar Oğuzcan sürekli intihar denemeleri yapıyordu ve bunlar eve huzursuzluk getirdi, bu ortamdan etkilenen oğlu 17 yaşında iken kendini Galata Kulesi’nden attı, intihar notunda “Baba öyle intihar edilmez böyle edilir” yazıyordu. Bu acı olaydan sonra oğlu için “Galata Kulesi” şiirini yazdı.

En ünlü şiirleri “Biraz Kül Biraz Duman”, “Ağla Gitar, Çal Gitar” “Beni Unutma”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.