PİYASALAR

  • BIST 1009915.622.05%
  • ALTIN2440.1770.51%
  • DOLAR32.458-0.23%
  • EURO34.756-0.63%
  • STERLİN40.547-0.57%
  1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. AB ve Azerbaycan arasında anlaşma
AB ve Azerbaycan arasında anlaşma

AB ve Azerbaycan arasında anlaşma

A+A-

AB, enerji alanında Rusya'ya bağımlılığı azaltmak için Azerbaycan ile 28 yıllık Ortaklık ve İşbirliği Anlaşması'nın güncellenmesi amacıyla müzakerelere başlama konusunda anlaşmaya vardı.


Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Brüksel'deki temasları kapsamında Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Donald Tusk ile görüştü. Yaklaşık 2 saat süren görüşme sonunda ikili gazetecilere açıklamalarda bulundu.

AB Konseyi Başkanı Tusk, görüşmenin verimli geçtiğini belirterek, "Azerbaycan AB açısından, bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğünü desteklediğimiz önemli bir ortak." diye konuştu.

Azerbaycan'la enerji alanında stratejik ortaklık inşa etmek istediklerini kaydeden Tusk, "Azerbaycan, Avrupa'nın enerji güvenliği ve enerji akışının çeşitliliği açısından önemli. Güney Gaz Koridoru'na son şeklini vermek konusunda ortak taahhüdümüz var. Bu, iki taraf için de anahtar önceliğe sahip." ifadelerini kullandı.

Azerbaycan'ın kültürler arasında köprü görevi gördüğünü ve bu durumun bölgedeki sorunların çözümü açısından önem taşıdığını söyleyen Tusk, Ermenistan işgali altındaki Karabağ'ın mevcut durumunun sürdürülemez olduğunu, uluslararası kanunlar çerçevesinde bir anlaşmanın ihtiyaç olduğunu söyledi.

Tusk, iki taraf arasındaki ilişkilerin sadece ticaret ve enerjiyle sınırlı olmadığını kaydederek, "Yarın, yeni AB-Azerbaycan Anlaşması için müzakerelerin başlayacağını ilan etmekten mutluluk duyarım." dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev de yeni anlaşma için müzakerelerin başlayacak olmasından memnuniyet duyduğunu ifade ederek, "Çok aktif bir siyasi diyaloğumuz var, düzenli olarak buluşuyor, siyasi gelişmeler ve ülkemizdeki siyasi reformlara ilişkin görüş alışverişinde bulunuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Azerbaycan'ın zengin doğalgaz rezervleri ile Avrupa pazarı için alternatif doğalgaz kaynağı olduğunu anlatan Aliyev, Güney Gaz Koridoru Projesi'nin başarılı şekilde devam ettiğini sözlerine ekledi.

Aliyev, Tusk'un yanı sıra AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyon Başkanı Jean Claude Juncker ile de bir araya geldi. Aliyev'in Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Antonio Tajani ile yapacağı görüşme ise iptal edildi.



Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.