PİYASALAR

  • BIST 1009722.090.8%
  • ALTIN2428.571-0.03%
  • DOLAR32.52-0.1%
  • EURO34.8-0.22%
  • STERLİN40.476-0.17%
  1. HABERLER

  2. 33 yıl sonra Fas'tan Afrika Birliği hamlesi
33 yıl sonra Fas'tan Afrika Birliği hamlesi

33 yıl sonra Fas'tan Afrika Birliği hamlesi

A+A-

Fas, 33 yıl sonra Afrika Birliği'ne yeniden üye olmak için hazırlanıyor.


Fas, Batı Sahra'nın kabul edilmesinin ardından ayrıldığı Afrika Birliği'ne 33 yıl sonra tekrar üye olmak için hazırlanıyor. Fas'ın üyelik başvurusu, 28. Afrika Birliği Zirvesinde ele alınacak.

Fas Kralı 6. Muhammed ve beraberindeki heyet, zirve öncesi Addis Ababa'da birlik içinde etkin Afrikalı liderlerle görüşerek destek taleplerini iletti. Fas'ın birliğe yeniden kabulü için üye ülkelerin en az üçte ikisinin desteğine, yani 36 oya ihtiyacı var. Fas Dışişleri Bakanlığı, bizzat Kral 6. Muhammed'in gerçekleştirdiği görüşmeler sonucu 54 üye ülkeden 42'sinin desteğinin sağlandığını bildirdi.

Fas, 1984 yılında Batı Sahra'nın Afrika Birliği'ne kabul edilmesi üzerine birlikten ayrılma kararı almıştı. Rabat yönetimi için "kırmızı çizgi" olan Batı Sahra meselesi, Fas'ın dış politikasını doğrudan etkileyen etmenlerin başında geliyor.

Fas'ın Afrika Birliği'ne dönme kararı geçen yıl temmuz ayında açıklandı. Kral 6. Muhammed, 27. Afrika Birliği Zirvesine sunduğu mesajında, "Afrika Birliği'ne dönmek bizim için zor bir karar olsa da Fas, bu tarihi karar ile tüm bölünmelerin üstesinden gelmek için birlik içerisinde çalışmaya devam edecektir." ifadelerini kullandı.

AA
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.