PİYASALAR

  • BIST 1009079.973.1%
  • ALTIN2308.0991.42%
  • DOLAR32.3330.26%
  • EURO35.098-0.02%
  • STERLİN40.835-0.03%
  1. HABERLER

  2. '15 Temmuz, Makedonyalıların FETÖ'yü tanımasını sağladı'
'15 Temmuz, Makedonyalıların FETÖ'yü tanımasını sağladı'

'15 Temmuz, Makedonyalıların FETÖ'yü tanımasını sağladı'

A+A-

Makedonya'daki Uluslararası Balkan Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Demiri, FETÖ'nün 15 Temmuz'dan sonra Makedonya'da daha iyi tanındığını ifade etti.


Makedonya'daki Uluslararası Balkan Üniversitesi (IBU) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bejtulla Demiri,  FETÖ'nün Türkiye içinde yerleşmiş güçler ve uluslararası unsurlardan büyük destek alarak ülkede gerginliklere neden olduğunu vurgulayarak,, "Darbeler her zaman yaşandıkları yerlerde büyük sonuçlar meydana getirir. Ancak Türkiye'de devletin veya hükümetin istikrara ulaştığı bir durumla karşı karşıyayız. Öte yandan Türkiye'nin uluslararası ilişkilerdeki başarısı veya pozisyonu artmaktadır." diye konuştu.

Makedonya'nın Türkiye ile Makedonya halkının da Türk halkı ile birbirine bağlı olduğunu kaydeden Demiri, "15 Temmuz'da yaşanan darbe girişimi, Makedonyalıların FETÖ'yü tanımalarını sağladı. Dolayısıyla FETÖ'nün bu ülkedeki faaliyetleri uzun ömürlü değil." ifadelerini kullandı.

Demiri, Makedonya devletinin FETÖ'nün faaliyetlerinin hala engellememiş olmasını, Makedonya'nın derin bir siyasi kriz içinde olması ve ülkedeki devlet kurumlarının doğru bir şekilde işlememesi olarak açıkladı.

Demiri, Türkiye ve Balkanlar'ın yanı sıra birçok ülkenin sistemine derin bir şekilde yerleşmiş bir yapının dönüşümünün zaman isteyen bir süreç olduğunu ve hiç de kolay olmadığını vurguladı.

Demiri, Makedonya'da yeni hükümetin kurulacağı bir süreçten geçildiğini anımsatarak, "Yeni siyasi oluşum, Makedonya'ya ve vatandaşlarına zarar veren bu örgütlerin işleyişini durduracak yöntem ve yolları bulacaktır." dedi.

Makedonya halkının FETÖ ile bağlantılı kurumları boykot ettiğini aktaran Demiri, FETÖ ve bağlantılı kurumların Makedonya tarihinden yavaş yavaş silineceğini ve bir daha hiçbir zaman anılmayacaklarını söyledi.

Makedonya devleti ve halkının Türkiye'deki siyasi durumu yakından takip ettiğini kaydeden Demiri, "İstikrarlı, demokratik, gelişmiş ve perspektif sahibi, bölgede ve dünyada etkili bir Türkiye oldukça, bu Makedonya ve vatandaşların da yararına olacaktır." dedi.

Demiri, ayırca Türkiye'deki anayasa değişikliliğinin daha verimli Türkiye ve ötesi için gereklik olduğunu ifade etti.

Dünyanın kontrol edilemeyen bir dinamizm, karmaşık ve çalkantılı bir durumda olduğunu kaydeden Demiri, "Türkiye gibi, büyük sorumluluklara sahip, Doğu ile Batı, Hristiyanlık ve İslam arasında bir köprü, fakir ile zengin arasında bir bağlantı görevi üstlenen ülkenin yeni bir siyasi sisteme, bu politikaları uygulayabilecek yeni bir anayasaya sahip olması gayet normal bir durum." diye konuştu.

Demiri, Türkiye'nin daha etkili olabilmek adına ülke içindeki durumu yönetebilecek yetkiye sahip bir cumhurbaşkanlığı kurumuna ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak, "Türkiye'nin NATO üyesi olarak sorumluluğu çok büyük. Suriye'deki savaş ve Irak'taki krizle Ortadoğu'daki durum sürekli değişiyor. Türkiye'nin, zorluklara ve sorunlara cevap verebilecek yetkileri, pozisyonu ve mekanizması olan bir yönetime ve liderliğe ihtiyacı var." değerlendirmesinde bulundu.

AA
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.