PİYASALAR

  • BIST 10010643.583.14%
  • ALTIN2498.6561.3%
  • DOLAR32.236-0.01%
  • EURO35.072-0.19%
  • STERLİN40.94-0.06%
  1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Zorbalığa maruz kalan çocuğa ünlü isimler destek oldu
Zorbalığa maruz kalan çocuğa ünlü isimler destek oldu

Zorbalığa maruz kalan çocuğa ünlü isimler destek oldu

Okul arkadaşları tarafından zorbalığa maruz kalan çocuğa ünlü isimler destek oldu.

A+A-

ABD'nin Tennessee eyaletinde yaşayan Keaton Jones, okulda arkadaşları tarafından zorbalığa uğradığı anları duygulandıran bir video ile paylaştı. Sosyal medyada viral hale gelen video sonrası Jones, Justin Bieber, Chris Evans ve Katy Perry gibi pek çok isimden destek aldı.

ABD'nin Tennessee eyaletinde yaşayan Keaton Jones, annesi tarafından sosyal medyada paylaşılan bir video sonra okul arkadaşları tarafından zorbalığa maruz kaldı.

Yaşadıklarını ağlayarak kayda aldığı bir video ile anlattı. Okul kantininde üstüne süt döküp 'çok çirkinsin' diye hakarete uğradığı anları annesine anlatan Keaton Jones'un duygulandıran videosu sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta 16 milyondan fazla kişi tarafından izlendi.

Okulda pek çok çocuğun da kendisi gibi olaylar yaşadığıını anlatan Keaton Jones, 'Bu yaptıklarını sadece bana değil okuldaki pek çok çocuğa yapıyorlar ve bu doğru değil ama biliyorum ki bir gün bunları atlatarak daha iyi olacağım' dedi.

ÜNLÜ İSİMLER DESTEK VERDİ

Jones'un milyonlarca kişi tarafından izlenilen ve paylaşılan videosu sosyal medyada viral oldu ve pek çok ünlü isim Keaton Jones'a destek verdi.

Justin Bieber, Katy Perry, Chris Evans, Demi Lovato, Mark Ruffalo, Hailee Steinfeld ve Donald Trump Jr. gibi pek çok ünlü isimden destek alan Jones, 'Avengers' serisinin 'Kaptan Amerika'sı Chris Evans tarafından önümüzdeki yıl Los Angeles'ta gerçekleşecek 'The Avengers' filminin galasına davet edildi. Aynı serinin 'Hulk'ı Mark Rufallo ise Jones'u 'Infinity War' galasına davet etti.

ABD'li ünlü şarkıcı Justin Bieber ise Instagram hesabından paylaştığı bir gönderi ile Jones için 'ben senin arkadaşınım dostum, bana özel mesajdan yaz ve biraz sohbet edelim, seni seviyorum' dedi.

AKRAN ZORBALIĞI VE TÜRLERİ

İngilizce ‘bullying’ olarak adlandırılan bu kavram Türkçeye ‘akran zorbalığı’ olarak çevriliyor. Akran zorbalığı, okul zorbalığı ya da akran şiddeti konusunda pek çok tanım mevcut. Fakat biz bu konuda Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Metin Pişkin’in tanımını esas alacağız. Buna göre okul zorbalığı, bir ya da birden çok öğrencinin kendilerinden daha güçsüz öğrencileri kasıtlı ve sürekli olarak rahatsız etmesiyle sonuçlanan ve kurbanın kendisini koruyamayacak durumda olduğu bir saldırganlık türüdür. Pişkin’in yaptığı alan araştırmalarına göre okul çağındaki her dört öğrenciden biri, bir hafta içerisinde zorbalığa maruz kalmaktadır. Akran zorbalığının birçok türü mevcut… Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi öğretim üyelerinden oluşan bir grubun TÜBİTAK desteğinde öğretmen, öğrenci ve veliler için hazırladıkları kitapçıklara göre bunları ana hatlarıyla şöyle sıralayabiliriz:

FİZİKSEL ŞİDDET: İtme, dürtme, tekmeleme, tükürme, vurma, ısırma, kulak çekme, tekme atmak ya da çelme takmak, kesici ya da delici aletlerle saldırma, ateşli silahlarla korkutma, oturacağı yere sivri bir cisim koyma, cisim fırlatma, vs.

SÖZEL ŞİDDET: Boy, kilo, diş yapısı, ten rengi gibi bedensel özellikleriyle alay etme; giysi ve gözlük gibi dış görünüş özellikleriyle alay etme; peltekliğiyle, kekemeliğiyle, aksanıyla ya da şivesiyle alay etme; küçük düşürücü lakaplar takma, kaba ve çirkin sözlerle (manyak, geri zekalı, ezik, vb.) hitap etme; sözlü olarak tehdit etme, vs.

SOSYAL ŞİDDET: Dışlama, oyunlara almama, grup dışında bırakarak yalnızlığa itme, görmezden gelme, konuşmama, diğer öğrencilerin de o öğrenciyle konuşmasını engelleme, diğer öğrencileri o öğrenciye karşı kışkırtma, hakkında dedikodu ve söylenti çıkarma, iftira atma, haksız şikayetlerde bulunma, çeşitli yerlere çirkin yazılar yazma.

CİNSEL ŞİDDET: Cinsel amaçlı dokunma, elle ya da sözle sarkıntılık yapma, cinsel çağrışımlı sözcükler kullanarak imalarda bulunma, giysilerini (etek, eşofman) kendi isteği dışında kaldırma ya da çıkarma, hakkında cinsel içerikli söylentiler yayma, tecavüz, vs.

EŞYALARA ŞİDDET: Eşya ya da yiyecekleri zorla alma, para ya da eşyaları çalma, haraç alma, zorla bir şeyler ısmarlatma, defter ya da kitaplarını karalama, eşyalarını izinsiz kullanma, vs.

AKRAN ZORBALIĞI İLE İLGİLİ YANLIŞ ALGILAR

Akran zorbalığının bu derece yaygın bir sorun olduğu halde bu kadar az önemsenmesinin birçok kültürel ve sosyal nedeni var. Öyle anlaşılıyor ki zorbalık hakkındaki çeşitli yanlış toplumsal yargılar şiddetin üretilmesinde ve tekrar tekrar üretilmesinde önemli bir rol oynuyorlar. Bu algılardan bazıları şunlar:

İNKAR VE KÜÇÜMSEME: Özellikle okul yöneticilerinin, sorunları görmezden gelerek ‘Bizim okulda zorbalık yoktur’ diyerek kendilerini savunmaya çalışmaları. Toplumsal açıdan bakıldığında da zorbalık olaylarının ‘büyütülecek kadar ciddi olmadığı’ algısı. Oysa Doç. Dr. Metin Pişkin tarafından ilköğretim öğrencileri üzerinde yapılan araştırmalar öğrencilerin yüzde 26’sının fiziksel, yüzde 34’ünün de sözel şiddete maruz kaldığını ortaya koymuştur.

EĞİTİCİ BULMA: Zorbalığı büyüme ve gelişmenin doğal bir parçası olarak görmek büyük bir hatadır. ‘Zorbalığa uğrayan öğrencilerin yaşam güçlükleriyle mücadele etme becerisi gelişir’, ‘bu öğrenciler acı çekerler ama acı onları olgunlaştırır’ ya da ‘zamanla unuturlar’ gibi yaklaşımlar çok yaygın ve tehlikelidir.

EĞLENCELİ BULMA: Doğası gereği şiddet ve zorbalık içeren eylemleri çocukların birbirine yaptığı ‘masum şakalar’ olarak görmek, en fazla ‘ayarını kaçırmış’ olmakla suçlamak.

GÖRMEZDEN GELME: Toplumda kendisine yapılan zorbalığı şikayet eden öğrencileri ‘ana kuzusu’ olarak tanımlayıp aşağılamak, bu kişileri ispiyonculukla suçlamak gibi bir eğilim vardır. Şikayetler genellikle önemsenmez ve kurban, dolayısıyla şiddet, görmezden gelinir. Bu öğrenciler yalnızlaştırılır.

KURBANI SUÇLAMA: Zorbalığa uğrayan öğrencinin ‘mutlaka bunu hak edecek bir şey yaptığı’nın düşünülmesi. Kurbanın kışkırtıcı olarak görülüp zorbalığa ortak edilmesi.

ZAMANA BIRAKMA: Küçükken yapılan zorbalıkların geçici bir ergenlik durumu olarak görülmesi ve bu zorbalıkları yapanların büyüyünce olgunlaşıp ‘akıllı, uslu insanlar olacaklarını’ varsaymak. Oysa araştırmalar okul döneminde zorbalık yapanların önemli bir bölümünün, yetişkin olduklarında da kendilerine ve topluma zarar vermeye devam ettiğini ortaya koyuyor.

CİNSİYET AYRIMCILIĞI: Zorbalığın sadece erkekler tarafından uygulandığını düşünmek… Araştırmalar kızlar tarafından uygulanan şiddetin de küçümsenemeyecek boyutlarda olduğunu ortaya koyuyor.

ZORBALIĞIN YOL AÇTIĞI SORUNLAR

Araştırmalar akran zorbalığına maruz kalan bireylerin süre giden hayatlarında şu tür sorunlarla karşılaştığını ortaya koymuştur:

* Düşük ya da zayıf benlik algısı

* Kendine güvensizlik

* İnsanlara güvenme ve onları sevme becerisinden yoksunluk

* Şiddete alışma ve uygulayıcı olma

* Öfke ve intikam duygularıyla yaşama

* Pasifize olma ve içe kapanma

* Depresyon

* İntihara eğimlilik

* Kaygı ve korku

* Uyku ve yeme bozuklukları

* Okulda başarısızlık

* Madde bağımlılığı

* Evden ya da okuldan kaçma

* Kendini değersiz görme

* Fiziksel ve duygusal gelişimde gecikme

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.