PİYASALAR

  • BIST 10010247.75-0.86%
  • ALTIN2395.1620.06%
  • DOLAR32.270.19%
  • EURO34.6230.64%
  • STERLİN40.2130.86%
  1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Taşeron İşçiler Zorunlu Emeklilik Uygulamasına İtiraz Ediyor
Taşeron İşçiler Zorunlu Emeklilik Uygulamasına İtiraz Ediyor

Taşeron İşçiler Zorunlu Emeklilik Uygulamasına İtiraz Ediyor

2018 yılında kadroya geçen taşeron işçiler, şimdi ise zorunlu emeklilik uygulaması ile karşılaştılar. Taşeron işçilere kadro hakkı veren 696 sayılı KHK uyarınca, emeklilik için asgari prim günü ve diğer koşulları sağlayan işçiler zorunlu olarak emekli oluyor.

A+A-

Yanında olan eski daimi çalışan 65 yaşına kadar çalışma hakkına sahip olur iken taşerondan gelen kadın çalışanlar 47-48 yaşında ve erkek çalışanlar da 50-51 yaşında emekli edildikleri zaman, düşük emekli aylığına mahkum olduklarından bahsediyorlar. TÜRK-İŞ’e bağlı KOOP-İŞ Sendikası üyeleri aracılığı ile Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuru yapmak için hazırlanıyorlar.

Sendikalar Bu Karar İçin Birleşiyor

Kamu kurumlarında çalışan taşeron işçileri, 696 sayılı kanun hükmünde kararname ile 1 Nisan 2018 tarihinde kadroya geçirildi ve diğer kamu işçilerinden farklı bir rejime tabi oldular. Kanun hükmünde kararname (KHK)’ya göre, sürekli işçi kadrosuna geçirilen işçiler, sosyal güvenlik kurumlarından emeklilik ve yaşlılık veya malullük aylığı almak için hak kazandıkları tarihten itibaren kamuda çalışamıyorlar. Emeklilik için gerekli olan asgari koşulları yerine getiren işçiler re’sen emekliye sevk ediliyor. Taşerondayken sözleşmelerinde ne iş yaptıkları yazıyor ise yalnız o işi yapabiliyorlar. Bu bireyler bazı yönlerden mağduriyet yaşıyor. Kanunda bulunan emeklilik koşullarını yerine getirmek, asgari prim günü şartını sağlamaktır, yani 22 Mayıs 1991 tarihinde sigorta başlangıcı bulunan bir kadın çalışan 20 yıl olan sigortalılık süresini ve 540 prim gününü doldurduğu zaman 48 yaşında emekli olabilmekte. Emekli aylığı ise prim günü göz önüne alınarak bağlanıyor. Yani prim günü ne kadar fazla ise emekli aylığı da o oranda artış gösteriyor. Asgari prim günü ile emekli olan çalışanların aylıkları 1500 TL civarlarında oluyor. Kadroya geçen taşeron işçilerin üyesi oldukları sendikalar arasında bulunan KOOP-İŞ sendikası Genel Başkanı ve TÜRK-İŞ Genel Teşkilatlandırma Sekreteri olan Eyüp Alemdar, kamuda olan normal kadrolu işçilerin istedikleri takdirde 65 yaşına kadar çalışabildiklerini dile getirdi. Alemdar, sözlerine 63 yaşında olan eski işçiler çalışmaya devam ederler iken 696 sayılı kanun hükmünde kararname ile kadroya geçen diğer işçinin 47-48 yaşında emekli olması ve statü değişikliği yasağının Anayasa’da bulunan eşitlik ilkesine aykırı olduğundan söz etti. Bu konu için açılan davaların da mahkemelerce reddedildiğinden bahseden Alemdar, hukuki yollar tükendiği takdirde Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel olarak başvuru yapacaklarını dile getirdi. Eyüp Alemdar, taşerondan kadroya geçen işçiler ile geçici olan işçilerin sorunlarının çözümleri için diğer işçi sendikaları ile birlikte hareket etmek istediklerini ve bu amaçla DİSK ve HAK-İŞ’ e çağrıda bulunduklarından bahsetti. Birlikten güç doğacağını belirten Alemdar, YOL-İŞ Genel Başkanı ve TÜRK-İŞ Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağır ile beraber gelecek hafta içinde HALK-İŞ’i ziyaret edeceklerini ve 696 sayılı KHK’nın değiştirilmesi hakkında ve diğer konular hakkında ortak mücadele edebilmek adına iş birliği konularını görüşeceklerini dile getirdi.

 

Kaynak: My Memur

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.