PİYASALAR

  • BIST 10010643.583.14%
  • ALTIN2504.0050%
  • DOLAR32.1990%
  • EURO34.8980%
  • STERLİN40.770%
  1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Suudi prensten ABD'ye: 'Suriye'den çıkmayın'
Suudi prensten ABD'ye: 'Suriye'den çıkmayın'

Suudi prensten ABD'ye: 'Suriye'den çıkmayın'

ABD Başkanı Trump’ın Suriye’den asker çekme yönündeki sürpriz açıklaması Riyad’da paniğe yol açtı. Time dergisine konuşan Suudi Veliaht Prensi Selman, ABD askerlerinin İran’a karşı Suriye’de kalmaları gerektiğini savundu. Selman, Suriye’de Beşşar Esed’i devirme hedefinden de vazgeçtikleri mesajını verdi.

A+A-

ABD Başkanı Donald Trump’ın Perşembe günü Ohio’da konuşurken Suriye’den çok yakında asker çekileceği yönündeki sürpriz açıklaması Riyad’da paniğe yol açtı. ABD’de temaslarını sürdüren Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Time dergisine verdiği röportajda, ABD askerlerinin İran’a karşı Suriye’de orta vadede kalmaları gerektiğini savundu.

İran’ın bölgedeki milis güçlerini kullanarak Beyrut’tan Tahran’a uzanan Şii hilalini kurmaya çalıştığını söyleyen Selman, ABD’nin Deyrizor’da kurduğu askeri üs hakkında “Eğer ABD bu kuvvetleri çekerse güvenlik zarar görür. Bu üs orada çok işe yarıyor” ifadelerini kullandı.

ESED İKTİDARDA KALACAK

Selman, Suriye’de rejim lideri katil Beşşar Esed’i devirme hedefinden vazgeçtikleri mesajını da verdi. Beşşar Esed’in iktidarda kalmaya devam edeceğini belirten Selman, “Esed iktidarda kalacak. Umarım İranlıların kuklası olmaz” dedi.

SAVAŞLA TEHDİT ETMİŞLERDİ

Suudi Arabistan, Beşşar Esed’in devrilmesi için yüzbinlerce insanın hayatını kaybettiği iç savaşta siyasi çözümleri tıkayan ve askeri çatışmayı tırmandıran politikalar izlemişti. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cübeyr uluslararası platformlarda her fırsatta “Esed gitmezse savaş çıkar” tezini işliyordu. El-Cübeyr, Ocak 2016 tarihinde yaptığı açıklamada, “Şu an için ise Esed’e en büyük desteği Rusya veriyor, ancak onlar da onu kurtaramaz” demişti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.