PİYASALAR

  • BIST 1009915.622.05%
  • ALTIN2440.1770.51%
  • DOLAR32.458-0.23%
  • EURO34.756-0.63%
  • STERLİN40.547-0.57%
  1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Sayın Elmas'dan üniversite sınavı için altın öneriler
Sayın Elmas'dan üniversite sınavı için altın öneriler

Sayın Elmas'dan üniversite sınavı için altın öneriler

​​​​​​​Üniversite sınavına yaklaştığımız bu günlerde öğrencilerin dikkat etmesi gereken hususları rehber öğretmen Nermin Elmas açıkladı.

A+A-

Gençlerin hayatının önemli bir dönüm noktası olan Ünüversite sınavı hakkında dikkat edilmesi gereken hususları rehber öğretmen Nermin Elmas, Yenikapı Haber’den N. Asuman Özer’e açıkladı.

Özer: Sizi tanıyabilir miyiz?

İsmim Nermin Elmas. Çocuklarla çalışmayı çok seven, hem çocuklara hem de gençlere sonsuz güvenen, geleceğe umutla bakan bir rehber öğretmenim. Uzun yıllardır çalışsam da kendimi hep yolun başında görüyorum. Öğrenme yolcuğuna devam ederek, mesleki yeterliliklerimin geliştirme çabasındayım bende.

Özer: Öğretmenliği nasıl tanımlarsınız?

Elmas: Günümüzde çocuğu okula başlayan her anne baba iyi bir öğretmen arayışına giriyor. Çünkü öğretmenin çocuğun üzerindeki etkilerinin farkında herkes. Öğretmen çocuğun geleceğinde aileyle birlikte odak nokta. Sadece akademik başarısını değil tüm gelişim alanlarını etkileyen, kişiliğin şekillenmesinde doğrudan katkı sağlayan, yaşamında anlamlı fark yaratan, iz bırakan kişidir öğretmen. Bundan dolayı öğretmenlik her dönemde önemli bir meslek olmuştur. Diğer taraftan bilgiyi öğreten, yol- yordam gösteren,  geçmişle gelecek arasında bir köprü, geçmiş mirasın aktarıcısı olarak ta öğretmenlik çok değerlidir. 

Bana göre öğretmenlik ise “sürekli öğrenme” demek. Yani öğrenmeyi yaşam biçimi haline getirebilmek demektir.. Ve her dönemde gururla taşınacak bir sıfat ve onur kaynağıdır bence…

Özer: Teknoloji çağındayız malum, her bilgi hızla akıyor internet ortamında..Sizce eğitim sistemi bu hıza yetişebiliyor mu, değişen bilgi dünyasında sistem nasıl olmalıdır?

Elmas:  Yetişmek için çabalıyor denilebilir. Evet bilgi çok hızlı, karmaşık ve sürekli değişim halinde. Şimdiye kadar yaşadığımız tarihin en büyük değişim dönemlerinden birinde yaşıyoruz. Teknolojinin kullanımı bilgiye ve tecrübeye erişimi hızlandırdı; bilgiye erişim boyutunda evrensel hızı takip ediyoruz belki ama, bunu ne derece yararlı boyutuyla kullandığımız tartışılabilir. Değişimleri kavrayabilmek, uyum sağlayabilmek ve tehlikelerinde farkında olmak da çok önemli günümüz eğitim sisteminde. Bir de şunu özellikle belirtmek istiyorum; teknoloji, araç gereç, müfredat, plan, program ne kadar değiştirsek ya da geliştirsek te bunu uygulayacak, var edecek ve yararlı halde sunabilecek kişi öncelikle öğretmendir.  Yani öğretmen niteliği burada çok önemli.

Özer:  Üniversite sınavına yaklaştığımız bu günlerde öğrenciler ve veliler çok heyecanlı ve stresli..Neler önerirsiniz, velilere ve öğrencilere?

Elmas: Neredeyse her yıl,  sınavlarda yapılan  küçük ya da büyük değişiklikler öğrencilerle birlikte aileleri de etkiliyor. Bu hem kaygıya hem de belirsizlikler nedeniyle daha fazla strese neden oluyor. Daha önce yazdığım bir yazıda da bu konunun üzerinde durmuştum. Her ne kadar sistem değişse de iyi çalışan ve hedefleri belli olan öğrenciler için sistemin ne olduğu pek de önemli değildir. Yıllardır hep bir sistem değişikliği olur ama sınav sonunda yine çalışanlar kazanır.

Aileler her koşulda çocuğunun yanında olduğu güvenin vermeleri yeterlidir bence. Çocukların ve gençlerin en temel ihtiyacı koşulsuz sevgi, kabul ve güvendir. Ve bunu hisseden çocuk her şeklide başarılı olur. Başarıya sadece sınav puanı olarak bakmamayı öğrenmek zorundayız. Çabayı takdir etmeyi öğrenirsek başarı peşinden gelecektir.  İstiyoruz ki bütün gençlerimiz üniversite okusun, beklentimiz de o yönde tabi ki.. Umarım öyle olur.

Sınava girecek gençlere özellikle tavsiyem başarının çok çalışmaktan geçtiğinin bilerek, kendilerine ulaşabilir hedefler koymaları olacaktır.  Başarı için plan yapmak çok önemli, amaçlar motivasyonu arttıracaktır. “Erişmek istediği bir hedefi olmayanlar çalışmaktan zevk almazlar” diyor Emile Raox. Uzun vadede hedefler koymak, belli bir kariyer planı yapmak ve ruhunu vererek çalışmak çok önemli. Bunun için başarı hikayeleri okuyabilirler, seçmek istedikleri mesleklerin en iyileri kendilerine rol model alabilirler. Emek verilerek elde ettiğimiz her şey bizi çok mutlu eder. Başarı için de gerçek bir emek, özveri ve disiplin şarttır.

Sınav günü için de özellikle panik yapmamak, günlük rutini bozmamak önemli. Ne kadar rahat girilirse sınava, o kadar iyi geçecektir.

Özer: Gençler meslek seçiminde nelere dikkat etmeli?

Elmas: Öncelikle iç seslerine kulak vermeliler. Kendilerini eksileriyle ve artılarıyla çok iyi tanımaları gerekiyor. Gerçekten ne yapmak istiyorum sorusunun cevabını kendileri mutlaka sormalılar. Tercih zor bir süreç. Hem istediği üniversite hem de istediği bölümde okuyan gençlerimizin sayısı ne yazık ki çok az. Öncelikli istekler var, birde ülkemizin reel gerçekleri..Gençler iş imkanı olan alanları tercih ediyorlar fakat her şey o kadar hızla değişiyor ki mezun olduklarında şartlar farklılaşabiliyor. Bunları da göz önünde bulundurup seçecekleri meslekle ilgili geleceğe dönük bilgi sahibi olmalılar.  Son dönemlerde çocuklarımız bu konuda daha bilinçli bana göre. Geçen yılda özellikle tercih yapmayan öğrencilerin sayısı epey fazlaydı. Bir de bizde meslek tanıtımları, yönlendirme ve yeteneklerin tespiti konusunda çalışmalar çok yetersiz. Yani çocuklar genel olarak ilgi alanlarının farkında varamıyor. Meslek seçimi konusunda pek çok öğrenci kararsız kalıyor. Hatta bir çoğu tekrar sınava giriyor, bölüm değiştiriyor veya bırakıyor. Bu tür kayıpların olmaması için onları daha iyi desteklememiz gerekiyor.

Özer: Sizce üniversite giriş yöntemlerinde değişiklik yapılmalı mı?

Elmas: Değişim, gelişim, hız, bilgi, teknoloji gibi kavramları bu kadar çok kullanırken sistemlerde illaki bundan etkilenecektir. Önemli olan sürekli iyileşme.. Yani bir önceki sistemde yaptığınız değişikliğin, üstüne iyi bir şeyler olması gerekir ki anlamı olsun... İyileştirmeye ve geliştirmeye dayalı tüm değişimler iyidir bence…

Özer: Mesleğinizin ez zor tarafları nelerdir sizce ?  Son olarak neler söylemek istersiniz?

Elmas: Ben sadece keyifli taraflarıyla ilgileniyorum. Zorluk alanlarıyla ilgili pek bir şey söyleyemem. Ve gençlere de tavsiyem bu. Severek yaptığımız her şey bize keyif verir, iş olmaktan çıkar. Ne iş yaparsak yapalım en güzelini, en iyisini yapma gayreti içinde olmalıyız. Bu dünyada önemsiz iş yoktur ve yaptığımız işin kalitesi hepimizi ilgilendirir.

Sınava girecek genç evlatlarımıza şimdiden başarılar diliyorum. Hepsi bu ülke için çok değerli ve kıymetli..Kendi değerlerinin farkında vararak geleceğe ışık olmaları umuduyla hepsini sevgiye kucaklıyorum.

Teşekkür ediyorum sizlere de…..

 

Yenikapı Haber / ÖZEL

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.