PİYASALAR

  • BIST 1009716.77-0.05%
  • ALTIN2427.694-0.04%
  • DOLAR32.570.15%
  • EURO35.0030.66%
  • STERLİN40.8050.89%
  1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Safran Otunun Faydaları
Safran Otunun Faydaları

Safran Otunun Faydaları

Doğanın insanlara sunmakta olduğu birbirinden farklı şifalı bitkiler arasında yer alan Safan otu hakkında merak edilen tüm sorularınızı cevapladık. Safran otu nedir? Faydaları nelerdir? Zararları nelerdir? Nelere iyi gelir? Safran otu tarifi nasıl yapılır? işte tüm sorularınızın cevabı sizlerle..

A+A-

Safran Otunun Faydaları

Doğanın mucizevi bitkileri arasında yer alan safran otu oldukça az bulunan çok kıymetli bitkiler arasında yer almaktadır. Alternatif tıbbın orta çağlardan bu yana hastalıkların tedavisinde yaygın olarak kullanmakta olduğu safran otu çiçek ve çiçek içerisinde yer alan 2 farklı yapıdan meydana gelmektedir. Baharat yapımında da kullanılmakta olan safran otu 150 bin çiçeğin 500 tane içerisine yer alan yapısından yalnızca 1 kilo çıkartılabilmektedir. Bu kadar değerli ve zahmetli olan safran otunun saymakla bitmeyen faydaları arasında sinir sistemlerinde uyarıcı etki ve cinsel performansı arttırma özelliklerine sahiptir. Safran otunun içerisinde barındırmakta olduğu krosin, karotenoit, uçucu maddeler, likopen, karoten, zeaksantin krosinden ve potayum, kalsiyum, proteinden meydana gelmektedir. İlaç yapımında ve kozmetik üretiminde sıkılıkla kullanılmaktadır.

safranotu1.jpg

Kanseri Önler

Safran içerisinde barındırdığı zengin mineraller sayesinde amansız hastalıkların başında gelen kanser hastalıklarına karşı oldukça etkilidir. Kansere bağlı olarak kötü huylu hücrelerin üremesini durdurarak kanser tümörlerinin oluşumunu yavaşlatmakta olan safran otu birçok kanser hastalığının oluşumuna karşı duvar etkisi yaratmaktadır.

Sinir Sistemlerini Düzenler

Safran otu içerisine yer alan uyarıcı maddeler ile sinir sistemlerine bağlı hastalıkların oluşumunu engelleme özelliğine sahiptir. Ruhsal bozukluklara bağlı olarak gelişen depresyon, sinir, stres gibi oluşumları kısa sürede yok etmekte olan safran otu sinir sistemlerini gevşeterek vücuda rahatlık katmaktadır. Bu özelliği ile safran otu Pers topluluğunda doğal antidepresan ilacı olarak da kullanılmıştır.

Soğuk Algınlığa İyi Gelir

Mevsimsel rahatsızlıklara bağlı olarak gelişen soğuk algınlığı, grip ve nezle hastalıklarına karşı iyileştirici özelliğe sahip olan safran otu soğuk kış aylarında çay olarak tüketilmesi durumunda vücut içerisinde ki bakteri ve mikropların idrar ve terleme yolu ile atılımını hızlandırmaktadır. Bu yönü ile safran otu doğal antibiyotik özelliğe sahiptir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Zengin mineralleri içerisinde barındırmakta olan safran otu metabolizmayı düzenleyerek vücutta bulunan bakteri ve mikropların üremesini durdurmaktadır. Bağışıklık sistemini dengeleyerek hastalıklara karşı kalkan görevi üstlenmekte olan safran otu virüs ve enfeksiyon oluşumlarının da önüne geçmektedir.

safranotu2.jpg

Regli Bozukluklarını Düzenler

Kadınlarda meydana gelen adet kanamalarına karşı oldukça rahatlatıcı özelliğe sahip olan safran otu regli bozukluklarını kısa sürede düzenleyerek stabil hale getirmektedir. Aynı zamanda kadınlarda vajinal akıntılarında önüne geçtiği bilinmekte olan safran otu ağrı ve sancılı ay sonu dönemlerini hafif atlatmanıza yardımcı olmaktadır.

Solunum Yollarına İyi Gelir

Solunum yollarına bağlı enfeksiyonel hastalıkların önüne geçmekte olan safran otu boğazda meydana gelen balgam ve iltihaplanmalara karşı söktürücü özelliğe sahiptir. Özellikle solunum yollarına bağlı olarak gelişen astım, bronşit ve öksürük gibi rahatsızlıklara karşı iyileştirici özelliğe sahip olan safran otu kronik öksürüklerin de önüne geçmektedir.

Cildi Güzelleştirir

Yeterli dozda ve uygun ayarda tüketilmesi durumunda safra otu ciltte meydana gelen sivilce, akne ve lekelere karşı iyileştirici özelliğe sahiptir. Cilt yıpranmaları ve tahrişlerini engelleyerek  cildin sağlıklı kalmasına yardımcı olmaktadır. Safran otu kullanımı ile ciltte parlak ve nemli bir görünüm kazandırmaktadır.

Beyini Korur

Safran otu beyin fonksiyonlarında uyarıcı etki yaratmakta olan zengin bileşenleri sayesinde zihnin kuvvetlenmesi ve belleğin rahatlamasına yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda unutkanlık problemi yaşamakta olan bireylerde düzenli safran otu kullanımı beyin sağlığını koruyarak hafızayı kuvvetlendirmektedir. İleri düzeyde unutkanlığa bağlı olarak meydana gelen Alzheimer hastalıklarının oluşum riskini azaltmaktadır.

safranotu3.jpg

Ağız Sağlığına Etkisi

Safran otu ağız içinde meydana gelen enfeksiyonlara karşı iyileştirici özelliğe sahiptir. Ağız içinde oluşan bakteri ve mikroplara karşı yok edici özelliğe sahip safran otu ağız kuruluğu yaşamakta olan bireylerde oldukça etkili sonuçlar göstermektedir. Ağız içinde meydana gelen kötü kokuyu da yok eder.

Safran Otunun Diğer Faydaları

Safran otunun içerisinde barındırmakta olduğu krosin, karotenoit, uçucu maddeler, likopen, karoten, zeaksantin krosinden ve potayum, kalsiyum, proteinler sayesinde bir çok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Bir çok hastalığın oluşumunda ve iyileşmesinde etkili çözümler göstermekte olan safran otunun diğer faydaları arasında yer alan;

  • Depresyonu önler.
  • Cinsel isteği arttırır.
  • Antioksidan özelliği ile karaciğer dostudur.
  • Üst solunum yolları enfeksiyonlarını iyileştirir.
  • Diş eti kanamaları önler.
  • Böbreklere iyi gelir.
  • Doğal ateş düşürücü özelliğe sahiptir.
  • Hücre sağlığını korur.
  • Yüz dokusunda ki ölü dokuyu kaldırarak sağlıklı doku oluşumunu sağlar.
  • Saç dökülmelerini önler.

safranotu4.png

Safran Otunun Zararları

Her derde deva bir çok hastalığa şifa niteliği taşımakta olan safran otunun insan vücuduna faydaları kadar zararları da olmaktadır. Safran otunun  içerisinde bulunan vitamin ve mineraller nedeniyle bazı durumlarda kullanılmaması ön görülmektedir. Safran otunun başlıca yan etkileri ve zararları arasında;

  • Fazla kullanımlarda baş dönmesi ve mide bulantısı yapmaktadır.
  • Oral yolla safran kullanımı ciltte, gözlerde ve mukozada zehirlenmelere yol açmaktadır.
  • Yüksek dozda safran tüketimi ölüme yol açabilir.
  • Emzirme ve gebelik döneminde ki kadınların kullanımına uygun değildir.
  • Kalp hastalarının kullanımına uygun değildir.
  • Kanser tedavisi görmekte olan bireylerin doktor kontrolünde tüketmeleri gerekmektedir.
  • Çocukların tüketimi tavsiye edilmez.
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.