PİYASALAR

  • BIST 1009915.622.05%
  • ALTIN2439.2820%
  • DOLAR32.4250%
  • EURO34.6530%
  • STERLİN40.3410%
  1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. OECD'den 2008 finansal kriz açıklaması
OECD'den 2008 finansal kriz açıklaması

OECD'den 2008 finansal kriz açıklaması

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria, 2008 finansal krizi öncesi küresel ekonominin eskisinden daha iyi olduğunu söylediklerini ve bu konuda yanıldıklarını itiraf etti.

A+A-

Gurria, Pariste bulunan OECD Genel Merkezinde düzenlenen Lehman Brothersin çöküşünden 10 sene sonra başlıklı görüşmede konuştu.

Haziran 2007de OECD Genel Sekreteri olarak görevdeki ilk senesinin sonunda yayımlanan OECD Ekonomik Görünüm Raporunda, Mevcut ekonomik durum, birçok bakımdan geçmiş senelerne göre daha iyi. tarifini yaptıklarını hatırlatan Gurria, davranışı göremediklerini ve yanıldıklarını söyledi.

Gurria, aynı dönemde riskli bir durumda olan ABD emlak sektörü hakkında da pozitif görüşler sarf ettiklerini hatırlatarak, Şimdi 10 sene sonra bu satırları okumak kendi kalbime bir bıçak saplamak gibi. şeklinde konuştu.
Mali çevreleri yönlendiren baskın düşüncenin o dönemdeki ekonomik gerçeği yansıtmadığını ifade eden Gurria, Bu sebeple başımıza geleni göremedik. Ekonomistler bu krizin yaklaşmakta olduğunu önceden görmeliydi. Bunu itiraf etmeliyiz. dedi.

Gurria, küresel mali konularda yalnızca bazı seslere kulak vermenin risklerini böylece anladıklarını belirterek, bu kriz ile her insanın görüşünün dinlenmesi ve her sese kulak kabartılması gerektiğini öğrendiklerini kaydetti.
ABDnin en büyük ekonomi kuruluşlarından Lehman Brothersın 15 Eylül 2008de iflas etmesiyle derinleşen küresel finansal krizin üzerinden tam 10 sene geçti.

Kriz, küresel piyasalardan trilyonlarca doların silinmesine, milyarlarca dolar yatırımın kaybolmasına ve milyonlarca kişinin işsiz kalmasına sebep oldu.

1929daki Büyük bunalımın sonrasında en büyük ekonomik kriz olarak vasıflandırılan 2008deki Büyük Durgunluk, dünya genelinde şirketlerin piyasa kıymetinden 14,5 trilyon doların silinmesine yol açarken, küresel piyasada 20 trilyon dolarlık kayba yol açtı.

10 sene önce yaşanmış olan finansal kriz nedeniyle, ABDnin gayrisafi yurt içi hasılasında ortalama 14 trilyon dolar ve Amerikan mortgage piyasasında 10,5 trilyon dolarlık yitik oluşurken, yalnızca ABDde 9 milyon benlik istihdam kaybı yaşandı ve 8 milyon konuta bankalar tarafından icra kanalıyla el konuldu.

 

AA

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.