PİYASALAR

  • BIST 10010081.20.25%
  • ALTIN2432.0170.67%
  • DOLAR32.2520.12%
  • EURO34.8440.14%
  • STERLİN40.5210.13%
  1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. İzmir Belediyesi'ne göre körfez suyunun değerleri normal
İzmir Belediyesi'ne göre körfez suyunun değerleri normal

İzmir Belediyesi'ne göre körfez suyunun değerleri normal

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, şehirde yaşanmış olan koku ve İzmir Körfezinin su kirlilik oranına ilişkin, "İl Sağlık Müdürlüğünün körfezden almış olduğu ve olağanın çok üzerinde çıkan değerler hakkında, Biz de 200 metre öbür taraftan aldık, kabul edilebilir kıymetlerin altında çıkıyor." dedi.

A+A-

Eylül ayı meclis toplantısının üçüncüsü Aziz Kocaoğlu başkanlığında gerçekleştirildi.

Burada bir konuşma yapan Kocaoğlu, şehirde son dönemde hissedilen koku ile İzmir Körfezinin su kirlilik oranlarıyla alakalı değerlendirmelerde bulundu.

Kocaoğlu, 2009 yerel seçimlerinden 6-7 ay önce Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olan Melih Gökçekin duyurmasıyla arsenik krizinin yaşandığını, arsenik standardının 50 miligramdan 10 mikrograma düşürülmesi sebebiyle bu sorunun ortaya çıktığını belirtti.

Ankarada 36 yerden numune aldırdıkO dönemde Ankarada su olmadığı için Kızılırmaktan ağır metal yüklü su getirildiğini kendilerinin de Ankarada 36 yerden numune aldırdığını ifade eden Kocaoğlu, şöyle konuştu: 
Değerlerini tespit ettik, son derece berbattı. Sabahleyin açıklayacaktım, akşam Sayın Başbakan şimdi Cumhurbaşkanımız bu su tartışmasını bitirelim dedi. Devlet nezaketinden dolayı açıklamadım. Şimdi koku sorunuyla karşı karşıyayız. Çeşitli sebepler üzerinde çalışıyoruz. Tek bir sebebi yok. Sabaha karşı artıyor, borular boşalınca. Biz çok yoğun bir çalışma gerçekleştirdik. Su kıymetlerimiz hem Çevre İl Müdürlüğü tarafından hem başka kurumlar tarafından hem İZSU tarafından sürekli denetlenmektedir. Bir sorun söz konusudur.

Kocaoğlu, İzmir Körfezine ara sıra doluluktan dolayı pis su tahliyesinin olduğunu belirterek, "Tahliyenin olduğu yerden alınan kıymetlerle bizlere saldırılmaktadır. Çiğli arıtma çalışmıyor mu? Çiğli arıtma 3 faz 24 saat çalışıyor. Biz şehrin büyümesini de hesaba katarak, 4. fazın inşaatına başladık. Orada müteahhitlerle konsorsiyumla ihtilaf oldu, yeniden ihaleye çıktık. 13-14 ay içinde 4. faz da yürürlüğe alınacak." dedi.

Büyük Kanal Projesinin yapımının çok uzun sürdüğünü, bazı bölümlerinin kullanılmadan eskimeye başladığını bildiren Kocaoğlu, Biz şimdi yaptığımız pis su master planını bitirmek üzereyiz, tünel sistemi ile ve çok uzun seneler İzmirin ihtiyacını karşılayacak bir projelendirme çalışmasını daha gerçekleştiriyoruz. Bu, bugün yapılmayacak. diye konuştu.

Kabul edilebilir kıymetlerin altındaKocaoğlu, İzmir İl Sağlık Müdürlüğünün Körfez suyu ile alakalı çalışması hakkında, İl Sağlık Müdürlüğü bir kıymet bulmuş, biz de kıymet aldık. Biz de 200 metre öbür taraftan kıymet aldık, kabul edilebilir kıymetlerin altından çıkıyor. değerlendirmesini yaptı.

Aziz Kocaoğlu, Yeni Foçada bir tekneden atık sızmasıyla oluşan çevre kirliliğinin sonrasında Çevre ve kentçilik İl Müdür yardımcısının Foça arıtmasına giderek, bu sızıntının arıtmadaki jeneratörden kaynaklanmış olabileceğini değerlendirdiğini aktardı.

Kocaoğlu, belediye meclis üyelerinden Aliağada, PETKİMde aştan zehirlenme olayıyla alakalı aş şirketinin sahibinin kim olduğunun araştırılmasını istedi.
İstanbulun, İzmirin yarısı kadar, Ankaranın ise İzmirin 15te biri kadar su arıttığını ifade eden Kocaoğlu, yüzülebilir Körfez Projesinin dünyanın en büyük çevre projelerinden biri olduğunu ve İzmirin kurtuluşunun da onda görüldüğünü bildirdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Ali Kökoğuz ise İzmir Büyükşehir Belediyesinin reklamlarında Her yer İzmir gibi olsun sloganını kullandığını belirterek, İzmirde bazı problemler yaşandığını ve bunların çözülemediğini ifade etti.
İzmirin bir deniz şehri olmasına rağmen, deniz kültürüne yabancı bırakıldığını ileri süren Kökoğuz, İzmir Körfezinde 2 bin kat fazla kirlilik oluşmuştur. Bu belgelidir. Lütfen bunun gereklerini yerine getiriniz. Denizdeki canlıları yok etmeyiniz. Aklınız fikriniz bununla ilgilenmektense, bu tarz şeyleri yapmaktansa yalnızca ve yalnızca siyaset üretmektesiniz. Lütfen işinize gücünüze sahip çıkınız. diye konuştu.

 

AA

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.