PİYASALAR

  • BIST 1009915.622.05%
  • ALTIN2435.6810.33%
  • DOLAR32.52-0.13%
  • EURO34.891-0.16%
  • STERLİN40.5940.06%
  1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Müziğin trafik kabusuna etkisi
Müziğin trafik kabusuna etkisi

Müziğin trafik kabusuna etkisi

Uzmanlar trafikte müziğin gücünü hafife almamak gerektiğini açıklıyor.

A+A-

Özellikle trafikte dinlenen müziğin ritmi araç sürücüsünü etkiliyor. O tempoya uymak adına sürücünün hızını artırdığına dikkat çeken uzmanlar, "Beyin, her şeyi hızlandırıyor ve aracın hızı da böylece artıyor. Kişide, müziğin sesiyle beraber bedensel bir değişim oluyor ve müziğin ritmiyle beraber kalp hızı ve nefes alışverişleri artıyor. Güvenli sürüş için sakinleştirici ve temposu düşük müzikler dinlenmeli” uyarısında bulundu.

Dünyada var olan en güçlü sesin müzik olduğunu belirten uzmanlar, "Neden? Birincisi müziği hemen tanırsınız, buna rekognisyon deniyor. Beynimiz, rekognisyonla yani bilişsel yönünü kullanarak o müziği tanır. İkincisi de o müziği hemen bir şey ile ilişkilendirirsiniz buna assosiasyon deniyor. Özellikle bu ilişkilendirme daha ziyade limbik sistemle oluyor. Mesela gerilim müziği olduğunda korku filmlerini çağrıştırıyor ” diye açıklıyor.

“Hareketli müziğin hız yapmakla ilgisi var mıdır?”

Davranışsal olarak da müzikten etkilendiğimizi belirten uzmanlar, "Örneğin toplu taşıma araçlarından minibüslerde çeşitli müzikler çalınıyor. Horon, arabesk müzik ve kendi yöresine ait halay gibi hareketli müzikleri dinleyen var. Hareketli müzik dinleyenlerde yapılan bir araştırmaya göre; aracın hızını 60 ila 80 kilometre saat arasında tutmak mümkün olmamış. O tempoya uymak adına sürücü, arabanın hızını da artırıyor. Beyin, her şeyi hızlandırıyor ve arabanın hızı da böylece artıyor. Kişide, müziğin sesiyle beraber bedensel bir değişim oluyor ve müziğin ritmiyle beraber kalp hızı ve nefes alışverişleri artıyor. Biz ne kadar sık nefes alıp verirsek metabolik alkaloz denilen hadise o kadar çabuk gelişiyor. Ellerde, ayaklarda bir uyuşma, hafif bir titreme oluyor” uyarısında bulundu.

Ajanslar

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.