PİYASALAR

  • BIST 1009915.622.05%
  • ALTIN2440.1770.51%
  • DOLAR32.458-0.23%
  • EURO34.756-0.63%
  • STERLİN40.547-0.57%
  1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Körfez'de sular ısınıyor
Körfez'de sular ısınıyor

Körfez'de sular ısınıyor

ABD ve Çin tarafından atılan adımlar sonrası ticaret savaşı endişeleri artarken, ABD’nin İran’dan gelebilecek tehditlere karşı tedbir amacıyla Bombardıman Görev Gücü’nü Körfez’e sevk etmesi ve taraflardan gelen açıklamalar, bölgenin bir süre daha risk unsuru olarak öne çıkacağına işaret ediyor.

A+A-

cübeyr-copy-001.jpg

Suudi Arabistan Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Adil el-Cubeyr, ülkesinin İran ile savaş istemediğini ancak herhangi bir tehdide güçlü ve kararlı bir şekilde karşılık vereceğini belirtirken, ABD Başkanı Donald Trump ise İran’ı bir kez daha tehdit ederek, “Eğer İran savaşmak istiyorsa bu İran’ın resmen sonu olur.” ifadesini kullandı.

Geçen hafta Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İran’ın BAE açıklarında 4 ticaret gemisine sabotaj yaptığını iddia etmişti. 

Suudi Arabistan merkezli Al Arabiya televizyonunun haberinde gemilerden ikisinin Suudi Arabistan, diğerlerinin de BAE ve Norveç bandıralı olduğu kaydedilmişti. 

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, yaşanan gelişmeler üzerine Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ve Arap Birliği üyesi ülkelerin liderlerini, Mekke şehrinde 30 Mayıs’ta olağanüstü düzenlenmesi planlanan iki zirveye davet etti. 

Irak’ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, ülkesinin, ABD ve İran arasında savaş olasılığına karşı ciddi tutum sergilememesi halinde, iki taraf arasında çıkacak bu savaşın Irak’ın sonunu getireceği uyarısında bulundu.

IRAK’IN SONUNU HAZIRLAR

Sadr, konuyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Ben, İran ve ABD arasında bir savaşın körüklenmesinden yana değilim. Irak’ın da bu savaşa sürüklenip, İran ve ABD arasında çatışma sahası olması taraftarı da değilim. Irak olarak birlik içerisinde ve ciddi tutum sergilemezsek ABD ve İran savaşı Irak’ın sonunu getirir” ifadelerini kullandı.

trump-copy.jpg

Jeopolitik gelişmeler gündemi meşgul ederken, Trump’ın ticaret savaşına yeni bir boyut kazandıran telekomünikasyon ağına ilişkin “ulusal acil durum” ilanı, özel şirketler üzerinden yayılıyor. Trump’ın adımı sonrası ABD’li teknoloji şirketlerinin bazıları, Çinli Huawei firması ile iş yapmayacaklarını açıkladı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.