PİYASALAR

  • BIST 1009693.461.77%
  • ALTIN2507.4690.95%
  • DOLAR32.5760.13%
  • EURO34.7750.14%
  • STERLİN40.356-0.62%
  1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. FETÖ'cü 'Maceracı' için istenen ceza belli oldu!
FETÖ'cü 'Maceracı' için istenen ceza belli oldu!

FETÖ'cü 'Maceracı' için istenen ceza belli oldu!

Erzincan'da, Fetullahçı Terör  Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) ilişkin soruşturma çerçevesinde tutuklanan ve kapatılan Samanyolu televizyonunda "Maceracı" adlı programı sunan  Murat Yeni hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15  yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

A+A-

Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca  hazırlanan ve 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, Murat Yeni  "sanık" sıfatıyla yer aldı.

FETÖ/PDY'nin genel yapısı, medya yapılanması ve medyayı kullanma  yöntemlerine işaret edilen iddianamede, söz konusu terör örgütünün  medya-propaganda aracı niteliğinde faaliyet gösteren Samanyolu televizyonunun  kapatıldığı hatırlatıldı.

ÖRGÜT HİMMET GELİRİNİ ARTTIRMIŞ  

İddianamede, örgütün, bu televizyon kanalında "Maceracı" isimli  programla ünlenen Yeni'nin medyatik yönünden istifa edip organizasyonlara  katılımını sağlayarak himmet gelirini artırdığı aktarıldı.

Yeni'nin de örgütün kuruluş amaçlarını, faaliyet ve eylemlerini  benimsediği, televizyon programı yaptığı iş yerlerinin terör örgütü ile iltisakı  bulunduğu belirtilen iddianamede, bu işletmelerin sahiplerinin tamamı hakkında  yurt çapında örgüt üyesi oldukları gerekçesiyle adli işlemlerin bulunuyor  olmasının tesadüfi gerekçelerle izah edilemeyeceği vurgulandı.

İddianamede, Yeni'nin söz konusu televizyon programıyla örgütün üst  düzey yönetiminden aldığı talimat doğrultusunda bir yandan örgüte yakın lokanta  gibi işletmeleri parlatılıp diğer yandan bu işletme sahiplerinin örgüt  içerisindeki motivasyonlarını artırdığı bildirildi.

Örgütün insanları etkileme yöntemine de işaret edilen iddianamede,  örgütün, himmet toplantılarında ve genel olarak kişileri etkilemek için yapılan  toplantılarda metafizik gerilim etkisi oluşturup bu ortamda iyice kıvama  getirilen kişilerin açık artırma usulüyle himmet arttırmasını sağladığı  kaydedildi.Sanığın hakkındaki suçlamaları reddettiği belirtilen iddianamede, sanığın ifadesine de yer verildi. Murat Yeni'nin soruşturma aşamasında verdiği  ifadede, sanık "Maceracı" isimli programdan dolayı ülke genelinde tanınan ve  sevilen simaya sahip olduğunu anlattı.

VİTRİN OLARAK KULLANMIŞLAR

Bu nedenle örgütün kendisini vitrin olarak kullandığını belirten Yeni,  "Düzenlenen etkinliklerde şahsımın seçilmiş olmasını vitrin pozisyonuma  bağlıyorum. Örgüt söz konusu etkinlikleri düzenlemekle, örgüte mensup olanlar ile  halkı kaynaştırmada bizi de vitrin pozisyonunda kullanıyordu. Etkinliklerden  bekledikleri fayda da bundan ibaret." şeklinde ifade verdi.

Yeni, ifadesinde profesyonel sunuculuk yaptığını belirterek, "Çekim  yapacağım iller ve o ildeki esnafı Samanyolu televizyonunda konu araştırmacısı  olarak görev yapan İlyaz Nayir belirlerdi. Biz de o ile gittiğimizde bu kişinin  sağladığı irtibatla görüşür çekim yapardık." ifadesini kullandı.

TANINMIŞ KİŞİLER TELEVİZYON KANALINDA SOHBET TOPLANTISI YAPMIŞ

Örgütün medya yapılanmasına ilişkin bilgiler veren Yeni, şunları  kaydetti:

"Hatırladığım kadarıyla iki ya da üç kez televizyon kanalında cemaat  sohbet toplantısına katıldım. Bu sohbetlerin büyük kısmı kanalda gerçekleşirdi.  Katıldığım sohbet toplantılarına benim dışımda yemek programı sunucu Oktay Usta,  Sır Kapısı programını sunan Reha Yeprem, tarihçi Talha Uğurluer, sanatçı Gökmen  Ürü, programcı Asım Yıldırım ve radyocu Asım Bozkuş gibi şahıslar katılırdı.  Sohbet grubumuz benim gibi medya önünde olan ve sunuculuk yapanlardan  oluşuyordu."

Yeni, geçmişte bir röportajında örgüt yöneticileri hakkında söylediği  övücü sözlerin hatırlatılması üzerine de "O gün itibarıyla örgütün gerçek yüzünü  görememiştim. O döneme kadar tanıdığım bu yapıya mensup insanları hep Anadolu'da  börek açan anneler, temiz yüzlü çocuklar, eğitim gönüllüsü insanlar olarak  bilirdim. Bu şok ortamında birden bu insanlardan kopup farklı ve daha sağlıklı  analiz yapabilme imkanımız bulunmamaktaydı." cevabını verdi.

FETÖ SANIĞI "MACERACI'YA 15 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

İddianamede, Yeni'nin sosyal medyadaki "muratyeniMillet" isimli  hesabında örgütü övücü ve amacına uygun paylaşımlarda bulunduğu belirtildi. 

Murat Yeni'nin örgütle organik bağ kurarak örgüt adına sürekli,  çeşitli ve yoğun faaliyette bulunduğu aktarılan iddianamede, sanığın FETÖ/PDY  silahlı terör örgütü üyesi olduğu ve hakkında kamu davası açılması için yeterli  şüphenin yer aldığı değerlendirmesinde bulunuldu.

İddianamede, örgüt üyesi olduğu yönündeki iddiaları kabul etmediği  belirtilen Yeni'nin "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15  yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

Savcılıkça davanın İstanbul'da görülmesi gerektiği işaret edilerek  "yetkisizlik" talebiyle Erzincan 2. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen iddianamenin  bu mahkemece kabul edildiği belirtildi.

İstanbul'da yakalanıp Erzincan'a getirilen Murat Yeni, 29 Kasım  2018'de tutuklanıp cezaevine konulmuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.