PİYASALAR

  • BIST 1009079.973.1%
  • ALTIN2306.6591.35%
  • DOLAR32.3180.28%
  • EURO35.039-0.21%
  • STERLİN40.910.3%
  1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Evde gördüğünüz örümcekleri sakın öldürmeyin!Çünkü...
Evde gördüğünüz örümcekleri sakın öldürmeyin!Çünkü...

Evde gördüğünüz örümcekleri sakın öldürmeyin!Çünkü...

Dış dünyadan kurtulup dinlenmek üzere evinize geldiniz. Tam da tembellik yapmak istediğiniz bir anda karşınıza son derece rahatsız edici görüntüsüyle bir örümcek çıktı. İşte bilim insanları evinizin içinde örümcek öldürmemeniz gerektiğini söylüyorlar.Nedeni ise...

A+A-

İnsanlar, evlerini dış dünyaya izole bir şekilde inşa etmeye bayılırlar. Yaşadığımız alana sineklerin, böceklerin girmesinden hoşnut olmayız. Evimize izinsiz giren pek çok tür arasında örümcekler de bulunur. Hatta örümcekler evimizde diğer tehditlerden kurtuldukları için daha rahat şekilde üreyebilirler. Eğer evinizde örümcek üreyebiliyorsa, besin kaynağı da bulabiliyor demektir. Yani diğer haşerelerin hazin sonunu, belki de onlardan daha rahatsız edici olarak gördüğünüz örümcekler getiriyorlar.

ABD’nin Kuzey Karolina eyaletindeki 50 evde yaptıkları bir araştırmayı yayınlayan bilim insanı Matt Bertone ve meslektaşları, ziyaret ettikleri evlerin tümünde örümcek bulmayı başardılar. Karşılaştıkları en yaygın tür ise dünyanın en yaygın örümcek türlerine sahip Theridiidae familyasının üyeleriydi. Bu örümcekler, pamuksu düzensiz ağlarıyla biliniyorlar. Bir diğer yaygın örümcek türü ise bizim uzun ince bacakları ile tanıdığımız Pholcidae örümcekleriydi. Her ikisinin de görüntüsünü aşağıya bırakıyoruz, muhakkak bir yerden hatırlayacaksınız.

vfv.jpg

Bu iki örümcek türü de ağlarını belirli bir yere örüp gezintiye çıktıktan sonra, acıktıklarında ağlarına dönüyorlar. Asıl mesele ise bu örümceklerin beslendikleri şeylerde. Evinizde bulunan ve hastalık taşıması muhtemel olan hemen hemen her haşere onların hedefi oluyor. Mesela sivrisineklere bayılıyorlar. Hatta bazen kendi türlerinin bölgedeki sayısı fazlaysa onları da yiyebiliyorlar. Bir bakıma sayılarını dengede tutmayı biliyorlar. 

sddsf.jpg
 
Elbette örümceklerden korkmak son derece doğaldır. Sekiz bacaklı yapıları, zehirli türlerinin varlığından haberdar olmanız, dişlerinin etinize saplanabileceği düşüncesi rahatsız edici. Bu büyüleyici yaratıklara artık dostane ilişkiler kurmuş, hayatlarını onları araştırmaya adamış insanlar da var. Eğer onlar bu korkuyu yenebilirse herkes yenebilir.

Evimizde yaygın olarak rastladığımız örümcek türleri aslında insanlardan uzak durmayı tercih ederler. Bir bakıma onların bize sağladığı faydayı hesaba katınca daha tehlikeli bir tür olduğumuzu anlayabiliriz. Hatta araştırmalara göre evlerde yaşayan söz konusu türlerin insanları ısırdıkları gözlemlenmemiştir. Ayrıca karadul olarak bilinen vahşi türlerin bile insanları ısırma vakalarına son derece nadir rastlanır ki onlar zaten yaşamak için ev ortamını tercih etmezler. 

orrcek.jpg

Eğer evinizde bir örümcekle karşılaşırsanız, muhtemelen onu yakalamanız vaktinizi alacak. Çoğu zaman elinizden kaçıracaksınız ve o gidip başka bir yere kendi yuvasını kuracak. Sürekli yer değiştirecek, sizi asıl zararlı haşerelerden koruyacak. Çoğu zaman onların neler yaptıklarından haberdar bile olmuyoruz.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.