PİYASALAR

  • BIST 10010218.58-0.49%
  • ALTIN2445.8370.67%
  • DOLAR32.21-0.11%
  • EURO34.688-0.29%
  • STERLİN40.296-0.28%
  1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Etiyopyalı Oromya ve Somali bölgelerinde yaşanan çatışmaların arkasında ne var?
Etiyopyalı Oromya ve Somali bölgelerinde yaşanan çatışmaların arkasında ne var?

Etiyopyalı Oromya ve Somali bölgelerinde yaşanan çatışmaların arkasında ne var?

A+A-

Son günlerde Etiyopya'nın Oromya ve Somali bölgelerindeki çatışmalarda binlerce insan öldü.

Oromya hükümetinin sözcüsü Adisu Arega'ya göre 18 kişi öldü. Ancak rakamlar, Oromia'nın Awaday kasabasındaki yönetime göre öyle değil. Awaday yönetimi 30 kişiden fazla Somalilinin öldürüldüğünü söyledi.

Çatışmalar, Harar'daki bir stadyumda geçici kamplarda yaşayan en az 30.000 sığınmacıyı yerinden etti.

Yerel yöneticiler ve savaşa maruz kalan insanlar, bölgede faaliyet gösteren yardım kuruluşlarından insani yardım sağlamalarını istedi.

Sorun ne kadar ciddi?

2016 yılında Afrika Boynuzu'nu(Somali) rahatsız eden hükümet karşıtı protesto gösterileri sonrasında hükümet, 10 aylık bir olağanüstü hal uyguladı.

Bu yüksek uyarı hali, Oromya bölgesindeki dinlendirilmiş alanların çoğunu sarsarken, Oromya ve Somali bölgelerinde sınır ötesi çatışmalarını durdurmadı.

Şubat ve Mart'ta Negeli Borena'nın güneyindeki Oromia bölgesinde, Somali bölgesi tarafından desteklenen Liyu Polisi adlı bir paramiliter güç tarafından yüzlerce kişinin öldüğü bildirildi.

Etnik Oromos, insan hakları ihlalleri hak grupları tarafından önceden suçlanan Liyu Polisinin mevcut saldırıların arkasında yattığını iddia ediyor.

Ancak Somali Bölge Yönetimi iddiaları reddetti ve Oromya hükümetindeki üst düzey yetkililerin Etiyopyalı hükümet tarafından bir terör örgütü olarak sınıflandırılan Oromo Kurtuluş Cephesi'nin sempatizanları olduğunu savundu.

Çatışmalar iki sınır bölgesi arasında sık görülürken, en üst düzey bölgesel yetkilileri işaret eden kamuoyu, mevcut çatışmayı daha da kötüleştirebilir.

Oromia ve Somali, sırasıyla, alan boyutuna göre 1.400 km (870 mil) sınır paylaşan en büyük iki bölgedir. Her iki toplum da bölge sınırında yaşıyor.

Çatışmalar daha da gelişecek mi?

İki topluluk, büyük oranda pastoralist olduklarından ve hayvanları için mera arayışında oldukları için sınırlarını belirlemek zordur. Ayrıca, iki toplum arasında meydana gelen çatışmalar, etnik bağların paylaşımı nedeniyle komşu bölgelere ve ülkelere kolayca yayılabilir.

Etiyopya haberleşme bakanı, BBC'ye, askeri ve federal polis kuvvetlerinin çatışmaları kontrol etmek için müdahalede bulunduğunu söyledi.

Ancak bunun çatışmanın yayılmasını önlemek için yeterli olup olmayacağı açık değil.

Tarihsel olarak, ilişkileri genellikle kuyu ve otlak arazileri de dahil olmak üzere, kaynaklar üzerinde anlaşmazlıklar ve çatışmalara yol açan toprak rekabetiyle karakterize edilmiştir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.