PİYASALAR

  • BIST 10010680.911.85%
  • ALTIN2455.4431.02%
  • DOLAR32.844-0.05%
  • EURO35.2440.36%
  • STERLİN41.6120.34%
  1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Emekli maaşı zammında son durum: Kök maaşlara seyyanen zam formülü! En düşük maaş ne kadar olacak?
Emekli maaşı zammında son durum: Kök maaşlara seyyanen zam formülü! En düşük maaş ne kadar olacak?

Emekli maaşı zammında son durum: Kök maaşlara seyyanen zam formülü! En düşük maaş ne kadar olacak?

Emekliye zam düzenlemesi için yeni formüller gündeme geliyor. Emekli zammı Ocak döneminde SSK, BAĞ-KUR ve memur emeklisi için yüzde 49,25 olarak belirlendi. En düşük emekli maaşı yılın ilk 6 ayı için 10 bin TL oldu.

A+A-

SSK BAĞ-KUR ve memur emeklisi 16 milyondan fazla vatandaş 3 Temmuz tarihini bekliyor. Çünkü 3 Temmuz’da 6 aylık enflasyon kesinleşecek emekli temmuz zammı süreci de başlayacak. 

Kök maaşı, en düşük emekli maaşı altındaki emeklilerin sıfır zam almalarını önlemek için seyyanen zam formülü masada bulunuyor. Böylece kök aylıklar belli bir seviyeye çıkartılıp ardından temmuz artışı yapılabilecek.

EMEKLİ TEMMUZ ZAMMI İÇİN İYİLEŞTİRMELER MASADA

Ocak ayında yüzde 49,25 ile eşit zam alan SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı emeklilerinin şimdi gözü Temmuz ayında yapılacak iyileştirmelere çevrildi. İkramiyelere yapılan yüzde 50 artış ve promosyonda taban ödemelerin 12 bin liraya kadar çıkartılmasından sonra emekliler için yeni destek paketinin de hazırlıkları sürüyor.

Bu çalışmaların dışında emeklilere yapılacak Temmuz ayındaki iyileştirmeler de masada.

EMEKLİYE ZAM ORANI YÜZDE KAÇ OLACAK?

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine Ocak ve Temmuz aylarında yani her 6 ayda bir oluşan enflasyon oranı kadar artış yapılıyor. Böylece maaşların enflasyon karşısında erimesinin önlenmesi amaçlanıyor. Bu temmuz ayında da SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 25-30 arasında oluşması beklenen 6 aylık enflasyon kadar artış alacak.

Memurlar ve memur emeklileri ise toplu sözleşme artışının üzerine enflasyon farkı alıyor.

 TABAN MAAŞ ARTMAZSA SIFIR ZAM TEHLİKESİ ORTAYA ÇIKIYOR 

Çünkü yapılan artışlar refah payı olsa da olmasa da kök aylığa yapılıyor. Bu durumda çalışırken az maaş aldığı için emekli aylığı da düşük olanlar açısından taban maaş artmaz ise sıfır zam tehlikesi de ortaya çıkıyor.

15 BİN TL'LİK SEYYANEN ARTIŞ TALEBİ 

Gündemdeki taleplerden birisi de kök aylıklara seyyanen zam yapılması. Hatta bu konuda Türkiye Emekliler Derneği 15 bin TL'lik seyyanen artış talebini de açıklamıştı.

Burada ortaya çıkan formüllerden birisi de kök aylıkların taban maaşa eşitlenmesi. Yani önce 10 bin liraya tamamlanana kadar seyyanen artış yapılması ardından enflasyon artışının eklenmesi yönünde. Bu gerçekleştiği zaman çok düşük kalan kök aylıklar 10 bin TL'ye çıkmış olacak ve bundan sonraki tüm artışlar bu rakam üzerinden yapılacak.

KÖK AYLIĞI TABAN MAAŞIN HEMEN ÜSTÜNDEKİLER İÇİN YENİ FORMÜL 

Burada dikkat edilmesi gereken konu ise kök aylığı 10 bin TL'nin hemen üzerinde olan emekliler. Yani kök aylığı 7.500 TL olan bir emekliye 2.500 TL seyyanen artış yapılıp sonra enflasyon farkı eklendiğinde kök aylığı 11.000 TL olan bir emekli ile arasındaki fark kapanacak.

Burada kök aylığı taban maaşın hemen üstendeki emekliler için de bir formül bulunması gerekiyor.

NE ZAMAN BELLİ OLUR?

Tüm bu çalışmaların neticesi 3 Temmuz'da açıklanacak Haziran enflasyon rakamları sonrasında belli olacak. Burada ortaya çıkacak 6 aylık enflasyon rakamına göre formüller devreye girecek.

YASAL DÜZENLEME GEREKİYOR 

Taban maaş artışı ve refah payı gibi tedbirlerin uygulanabilmesi için yasal düzenleme gerekiyor. Verilecek karardan sonra yasal düzenleme hemen Meclis'e sevk edilerek yürürlüğe sokuluyor ve o ay içinde farklar belli bir takvim çerçevesinde emeklilerin hesabına yatırılıyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.