PİYASALAR

  • BIST 1009915.622.05%
  • ALTIN2440.1770.51%
  • DOLAR32.458-0.23%
  • EURO34.756-0.63%
  • STERLİN40.547-0.57%
  1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Danıştay'dan taşerona müjde
Danıştay'dan taşerona müjde

Danıştay'dan taşerona müjde

Danıştay, kamuda görev yapan taşeron işçilerin güvenlik soruşturmalarına ilişkin kritik bir karara imza attı. Yüksek mahkeme, taşeron işçilerin kadroya geçişlerinde arşiv araştırması için yürütmeyi durdurma kararı verdi.

A+A-

Danıştay, kamuda çalışan yüz binlerce taşeron işçi için emsal niteliğinde bir karara imza attı. Binlerce insanın devlet kadrosuna geçişini engelleyen 'Arşiv araştırması ilgili birimler tarafından yapılır' ibaresi hakkında İdare Dairesi yürütmeyi durdurma kararı verildi. Karara göre, belediyelerde çalışan binlerce taşeron işçinin sürekli iş kadrosuna geçişleri için artık güvenlik soruşturması yapılamayacak.

Danıştay'ın emsal kararı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan bir taşeron işçinin açtığı dava ile alındı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde hizmet alım sözleşmesi kapsamında işçi statüsünde görev yapan bir işçi 'sürekli işçi' kadrosuna geçmek için sınava girdi. Sınavda başarılı olan işçinin kadroya geçişi ise güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonucu olumsuz olduğu ileri sürülerek iş akdi feshedildi.

Avukat Mürsel Ünder, 2018'de Resmî Gazete'de yayımlanan 'ilgili mercilerden intikal eden arşiv araştırması sonucunda elde edilen bilgilerin elde edilmesi tespit komisyonunca yapılır' ibaresinin iptaliyle yürütmenin durdurulmasını isteyerek Danıştay'a başvurdu.

Danıştay 12. İdare Dairesi ise arşiv araştırmasının ilgili birimler tarafından yapılması gerektiğine ilişkin' ibareyi hukuka aykırı buldu.

Söz konusu karar, binlerce taşeron işçi için emsal niteliği taşıyor. Karara göre, taşeron işçilerin kadroya geçişlerinde güvenlik soruşturması uygulanmayacak.

Danıştay 12. Dairenin verdiği karar şöyle:

   

 

Kaynak: SGK Rehberi

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum