PİYASALAR

  • BIST 10010336.50.68%
  • ALTIN2400.893-0.46%
  • DOLAR32.265-0.16%
  • EURO34.686-0.36%
  • STERLİN40.344-0.62%
  1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump ile görüştü! Tarihi görüşmede ilk mesajlar...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump ile görüştü! Tarihi görüşmede ilk mesajlar...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump ile görüştü! Tarihi görüşmede ilk mesajlar...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Japonya'nın Osaka kentinde düzenlenen G-20 Liderler Zirvesi kapsamında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump ile bir araya geldi.

A+A-

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Japonya'nın Osaka kentinde düzenlenen G-20 Liderler Zirvesi kapsamında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump ile bir araya geldi.

Görüşmenin ana gündem maddelerini ise S-400 gerilimi ve Suriye ile Münbiç'teki son gelişmeler oluşturdu. Görüşme yaklaşık 40 dakika sürdü.

TARİHİ ZİRVEDEN KARELER

Görüşmenin başında kısa bir açıklama yapan Erdoğan, Trump ile zirvede bir araya gelmelerini çok anlamlı bulduğunu ifade etti. 

Erdoğan, "Şu anda 75 milyar dolarlık bir ekonomi ticaret hacmi noktasındaki zirveye doğru ilerleme hamlemiz var. Savunma sanayisine yönelik attığımız adımlar, atacağımız adımlar var ama her şeyden öte bir stratejik ortaklığımız var. Bu stratejik ortaklığımız tabii birçok alanda dayanışmamızı adeta teşvik ediyor. Bundan sonraki süreçte de bu dayanışmamızın aynı şekilde devam edeceğine olan inancım tamdır." diye konuştu. 

erdoğan trumpTRUMP'TAN S-400 AÇIKLAMASI

Trump, S-400 sistemine ilişkin, "Bu konuya bakıyoruz ama bu çift taraflı bir konu. Onlara Türkiye'nin ihtiyacı olan Patriotları almasına izin vermediler. Obama yönetimi bunun satışına izin vermedi. Bu sebeple başka bir füze almak zorunda kaldılar ve bir NATO üyesi ve son derece dostane ilişkilerim olduğu bir kişi.

TÜRKİYE'YE YAPTIRIM SORUSUNA YANIT

İnsanlara adil davranmanız gerekiyor. Bence adil davranılmadı kendisine. Türkiye'ye adil davranılmadı. Son derece karmaşık bir durum. Görüşüyoruz. Farklı çözümleri değerlendiriyoruz. Bunun bir sorun olduğu ortada. Erdoğan dostane ilişkiler içinde olduğum bir lider. Türkiye'ye gideceğim ancak şu anda herhangi bir tarih ortada yok" dedi. 

ERDOĞAN BASIN TOPLANTISI DÜZENLEYECEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan G-20 gerçekleştirdiği temaslara ilişkin Türkiye saatiyle 10.30'da basın toplantısı düzenleyecek. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun tarafından yapılan açıklamaya göre, Erdoğan ABD ve Rusya liderleriyle yaptığı görüşmelere değinecek. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul'da öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin son gelişmeleri de değerlendireceği belirtildi.

Cumhurbaşkanlığından açıklama

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, ABD Başkanı Trump ile bugün bir görüşme gerçekleştirdiği hatırlatıldı.

Görüşmede ikili ilişkiler ve Suriye'deki son gelişmeler başta olmak üzere bölgesel meselelerin ele alındığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İki lider tarafından daha önce belirlenen 75 milyar dolarlık ticaret hedefi yeniden teyit edilerek, atılacak adımlar değerlendirilmiştir.

Sayın Cumhurbaşkanımız, ülkemizin ulusal güvenliğinin gereklerini yerine getirme hususundaki kararlılığının altını çizmişler, stratejik ortaklığımıza zarar verebilecek çabalarla ilgili endişelerini paylaşmışlardır.

Sayın Trump, ülkemizin hava savunma sistemi alımı hususunda Amerika Birleşik Devletleri nezdindeki girişimlerinin geçmiş ABD yönetimleri tarafından reddedildiğini hatırlatarak, konunun ikili ilişkilere zarar vermeyecek bir şekilde çözülmesini arzu ettiklerini vurgulamışlardır." 

 

Trump'tan G20 değerlendirmesi

ABD Başkanı Trump, G20 Liderler Zirvesi'ni değerlendirdiği basın toplantısında, soruları yanıtladı. 

Donald Trump, konuşmasında Türkiye'nin Rusya'dan S-400 alımına ilişkin yaşanan gerilimi değerlendirdi. Farklı çözümlerin olabileceği mesajını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile iyi anlaştığını belirten Trump, Erdoğan'a haksızlık yapıldığını söyledi. Obama döneminde Türkiye'nin Patriot füzesi almak istediğini, ancak yönetimin satışa onay vermediğini ifade etti. Türkiye'nin de kendini savunmak için Rusya'dan S-400'leri aldığını söyledi. 

Türkiye'nin savunma sistemlerinin parasını çoktan ödediğine işaret eden Trump, "Türkiye'ye adil davranılmadı" dedi. 

Şimdi de Türkiye'nin aldığı 116 F-35'lerin teslimatı konusunda da ABD'nin sorun çıkardığına dikkat çeken Trump, konunun karmaşık olduğunu ifade ederek sorunu çözmeye çalıştıklarını belirtti. 

Trump, İdlib konusunda da açıklamalarda bulundu. ABD'nin Türkiye ile birlikte hareket ettiğini, her iki ülkenin de orada yaşayan 3 milyon kişinin yaşamından endişe ettiğini ifade etti. 

Türkiye'yi ziyaret etmeyi planladığını da söyleyen Amerikan Başkanı, Erdoğan ile dostane ilişkiler içinde olduğunu dile getirdi. "Askeri ve ticari alanda işbirliğimiz devam edecek." dedi. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.