PİYASALAR

  • BIST 10010276.880.67%
  • ALTIN2390.3670%
  • DOLAR32.3350%
  • EURO34.7430%
  • STERLİN40.5130%
  1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Çocukların Küfürlü Konuşmaması İçin Ne Yapılmalı?
Çocukların Küfürlü Konuşmaması İçin Ne Yapılmalı?

Çocukların Küfürlü Konuşmaması İçin Ne Yapılmalı?

Ebeveynlerin üzerine düşen görevlerden bir tanesi de küfürlü konuşma sergileyen çocuklarının bu harekete neden başvurduğunu irdelemek. Hemen ardından kullanılana argonun ne anlama geldiği ve bunun hiç hoş olmadığı güzelce anlatılmalıdır. Bazen çocukların küfür kullanımından tamamen çevresel faktörlere bağlı olarak ağız alışkanlığına dönüştüğü ve anlamının nereye gittiğini düşünmedikleri bilinmektedir. Bu sebeple anne ve babalar but arz durumlarda çocuklarına tatlı bir dil sergilemesi gerekmekted

A+A-

Günümüzde anne ve babaların şikayetleri arasında yer alan argo kelimeler özellikle çocukları yakından etkilemektedir. Yetişme sürecine bağlı olarak farklı sebeplerden dolayı meydana gelebilen bu davranış türleri daha çok çevresel faktörlere bağlı olarak şekil almaktadır.

Kötü söz yada küfür olarak adlandırabileceğimiz argo kullanımlarda çocuklar özellikle yetişme sürecinde karşılaştıkları yeni kelimeleri hafızalarına kaydetmeleri ve ifade etmeye başlamaları ile gerçekleşmektedir. Yani bu durum çocuklarda argo konuşmanın bir numaralı sebebinin çevre olduğunu göstermektedir. Ülkemizde bazen küfürler ise çocuklara yetişkin bireyler tarafından öğretilmektedir. İlk olarak şaka, komiklik yada tatlı olarak nitelendirilen bazen ebeveynler tarafından öğretilirken sonrasında çocuk yetişkinlik dönemine geldiğinde kullanması istenmez. Ancak çocuklar 4 yaşından itibaren küfürlü kelimeleri kullanmaya başlayabilmektedir. Beraberinde 6 yaşına geldiğinde de bu kelimeleri kullanmamak için çaba gösterebilir.

“Ebeveynlerin yanlış tutumu”

Bu konuda birçok uzman tarafından yapılan araştırmalar ile çocukların küfürlü konuşmalarının önüne geçilebileceği görülmektedir. Ancak ebeveynlerin farklı uygulamalar ile çocukların küfürlü konuşmasını engellemek bazen daha ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Mesela bazı ebeveylerin küfürlü konuşan bir çocuğuna karşı aynı şekilde argo kelimeler ile kızması tamamen yanlış bir öğretim çalışması olacaktır. Öte yandan küfür eden küçük çocuklara seni döverim yada ağzına biber sürerim, köpeklere veririm seni yer gibi söylemlerde oldukça yanlıştır. Bu tarz davranışlar çocukların aynı hataya bir kez daha hatta bir  kez daha düşmesini değiştirmeyecektir.

aq11.jpg

“Anne ve babalar ne yapmalı?”

Bu konuda anne ve babalara düşen göre oldukça büyük. Başta yukarıda da belirtiğimiz gibi çocuğunuz üzerinde baskınlık kurarak yanlış söylem ve metotlar ile argo kullanımını yok edemeyeceğinizi bilmenizi isteriz. Her şeyden önce çocuğunuzun neden bu şekilde bir konuşma tarzı sergilediğini sorgulamanız gerekmektedir. Özellikle kavga, tartışma yada sinir anında çocuklarda beliren küfürlü kelimeler bir çok kez sanal mecralarda rastlanan görüntü, video ve içerikler ile bağlantılı olabileceği gibi online oyun ortamlarında da görülebilmektedir. Bazense çocuklar ailesinden yeteri kadar ilgi görmediği durumlarda dikkat çekmek için bu yola başvurabilmektedir. Ayrıca yetişkin çocuklarda toplum içerisinde kendini kanıtlamak çabası ile bu yola başvurduğu görülebilmektedir. Bazense savunma mekanizması olduğu iddia edilen küfür, çocukların ahlaki yapısını bozabileceği gibi toplum içerisinde yanlış itam ve söylemlerde bulunmasına da sebebiyet vermektedir.

“Her zaman sakince konuşun”

Ebeveynlerin üzerine düşen görevlerden bir tanesi de küfürlü konuşma sergileyen çocuklarının bu harekete neden başvurduğunu irdelemek. Hemen ardından kullanılana argonun ne anlama geldiği ve bunun hiç hoş olmadığı güzelce anlatılmalıdır. Bazen çocukların küfür kullanımından tamamen çevresel faktörlere bağlı olarak ağız alışkanlığına dönüştüğü ve anlamının nereye gittiğini düşünmedikleri bilinmektedir. Bu sebeple anne ve babalar but arz durumlarda çocuklarına tatlı bir dil sergilemesi gerekmektedir. Ayrıca aile bireylerinin de küfürlü konuşmalarda bulunmaması, okul ortamında çocuğun küfürlü konuşmalara dahil edilmemesi için kontrol sağlanması ve gereken ahlaki bilgilerin verilmesi önemlidir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.