PİYASALAR

  • BIST 1009120.290.44%
  • ALTIN2324.0930.75%
  • DOLAR32.360.1%
  • EURO35.013-0.2%
  • STERLİN40.944-0.19%
  1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Burun dolgusu nedir zararları var mıdır? Burun dolgusu nasıl yapılır?
Burun dolgusu nedir zararları var mıdır? Burun dolgusu nasıl yapılır?

Burun dolgusu nedir zararları var mıdır? Burun dolgusu nasıl yapılır?

Ameliyatsız burun estetiği olarak da bilinen burun dolgusu, cerrahi müdahale yapılmadan gerçekleştirilen burun şekli değişikliklerini ifade eder. Bu prosedür genellikle cilt dolgu malzemelerinin enjeksiyonunu içerir. Peki nasıl yapılır? Burun dolgusu nasıl yapılır? İşte detaylar...

A+A-

Cilt dolgu malzemeleri, hyalüronik asit dolgu malzemesi gibi hacim kazandırmak için farklı yüz bölgelerine enjekte edilen ürünlerdir. En çok enjekte edilen yüz bölgeleri arasında dudaklar, nazolabial kıvrımlar (burun kenarları ile ağzın köşeleri arasındaki kırışıklıklar) ve yanaklar bulunur. Son yıllarda, cerrahi olmayan rinoplasti tekniği gelişti, bu prosedürde de burundaki dolgu enjeksiyonu ile burundaki boşluklar, girintiler, kontur eksiklikleri ve asimetriler tedavi edilmeye başlandı.

Burun dolgusu nedir zararları var mıdır?

Burun dolgusu nasıl yapılır?

Prosedür, burun dokusunu doldurulması, genellikle 20-30 dakika boyunca uygulanan bir anestetik krem ​​ile daha sonra cerrahın ve hastanın belirlediği kilit alanlara enjekte edilmesinden oluşur ve böylece estetik açıdan düzelme sağlanır. Enjeksiyon genellikle 5-10 dakika sürer ve klinik ortamda gerçekleştirilir.

Burun dolgusunun avantajları nelerdir?

Burun dolgusu estetiği hastalara birçok avantaj sunmaktadır. Birincisi, ameliyat olmak istemeyen ya da ameliyatı düşünen fakat henüz karara varamamış birçok hasta için iyi bir seçenektir. İkincisi, rötuşların gerçekleştirilmesi çok kolaydır, çünkü belirli bir bölgeye az miktarda dolgu eklemek için basit bir enjeksiyon yapılması yeterlidir. Bu özellikleriyle, burun, enjeksiyonlarla arzu edilen sonuç elde edilinceye kadar “şekillendirilebilir”. Ve üçüncü olarak, burun dolgusu cerrahi tekniklere kıyasla çok daha ekonomiktir.

Burun dolgusunun etkisi ne kadar sürer?

Burun dolgusunda kullanılan dolgu malzemeleri kalıcı olmadığı için, teknik, hastaya kalıcı bir şekilde taahhütte bulunmadan sonuç hakkında fikir sahibi olmasını sağlar. Hastanın sonuçtan tamamen memnun olmadığı durumlarda, işlem geri dönüşümlü olduğu için güven vericidir. Dolgu birkaç ay içinde kaybolur ve burun orijinal şeklini alır.

Burun dolgusunun dezavantajları nelerdir?

İki temel dezavantaj vardır. İlk olarak, sonuç kalıcı değildir. Dolgu malzemelerinin türüne göre etki süreleri farklıdır. Sonuç malzeme ve enjeksiyon tekniğine bağlı olarak bir ila iki yıla kadar sürebilir. İkincisi, tekniğin esas sınırlaması, sadece hacim eklenebilmesidir. Burun küçültme, ileri boyutta bir tümsek ve aşırı eğiklik varsa tek başında dolgu enjeksiyonu yeterli olmaz. Bu nedenle burun dolgusu her durum için uygun olmayabilir, çünkü burnun bazı kusurları bu yöntemle düzeltilemez.

Yine de burun dolgusu, ameliyatla yapabilecek birçok sorunu düzeltebilir. Çok yönlü bir tekniktir ve burun anatomilerinin ve cilt tiplerinin farklı türlerine uygulanabilir. Ameliyat olmak istemeyen, cerrahinin tıbbi veya diğer nedenlerle aşırı riskli olabileceği veya ameliyatın gerektirdiği iyileşme süresi için yeterli vakti olmayan hastalar için iyi bir alternatiftir.

Revizyon burun estetiği için de kullanılabilir

Burun dolgusunun yaygın kullanımı, rinoplasti uygulanmış ama ufak düzeltmeler için revizyon burun estetiğine ihtiyaç duyan hastalar için de uygulanmaktadır. Bu tür hastalar için burun dolgusu enjeksiyonu iyi bir seçenek olabilir. Kusurları kamufle etmek veya doku kaybı olan alanlara hacim eklemek için uygulanabilir. Burun dolgusu genel sağlık durumu yerinde olan ve burnunda aşırı boyutta bir şekil bozukluğu olmayan her yetişkin için uygun bir seçenektir.

Burun dolgusunda iyileşme süreci nasıldır?

Burun dolgusu enjeksiyonundan sonra, normal hayata ara vermeden devam edilebilir. Şişlik, morluk ve iyileşmek için evde kalma zorunluluğu yoktur. Hasta memnuniyetinin en yüksek olduğu estetik prosedürlerden birisidir.

Burun dolgusunun zararları - Burun dolgusu riskleri - Burun dolgusunun yan etkileri - Buruna dolgunun zararları - Dolguyla burun estetiğinin riskleri

Burun Dolgusunun Zararları 

Burun dolgusunun olası yan etkileri
Farklı yan etki profillerine sahip olabilecek çeşitli dolgu malzemeleri mevcuttur. İstenmeyen reaksiyonlar nadiren olsa da; burun dolgusunun olası yan etkileri aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
Erken (günler ile haftalar içerisinde) ortaya çıkabilen yan etkiler
- Enjeksiyon bölgesi reaksiyonu
Şişme
Kızarıklık
Morarma / ekimoz
Ağrı
Kaşıntı
Enfeksiyonlar
- Alerjik reaksiyon / aşırı duyarlılık
İltihap
Katı nodüller
Yanlış dağıtımdan kaynaklanan topaklar
Doku nekrozu
Embolizm
Gecikmeli (haftalardan yıla) ortaya çıkabilen yan etkiler
Granülomatöz inflamasyon / yabancı cisim reaksiyonu
Nodüller, eritemli ya da değil
İmplante edilen dolgu maddesinin migrasyonu
Skarlasma
Asimetri
Elle hissedilebilen implantlar, görünür implantlar, aşırı veya düşük düzeltme gibi yan etkiler genellikle uygun olmayan bir enjeksiyon tekniğinden kaynaklanmaktadır. Kullanılan dolgu maddesinin türüne bağlı olarak yüzeyel olarak uygulanan enjeksiyonlar, cilt altında küçük nodül oluşumuna veya mavimsi renk değişikliğine neden olabilir  Bu mavimsi renk değişikliği Tyndall fenomeninden  (Tyndall efekti / Tyndall dağılımı / Tyndall olayı: Işığın maddenin kendi yolunda dağılması fenomeni. Işık demetinin aydınlatıcı toz partikülü tarafından görülebilmesini sağlar) kaynaklanabilir  ya da enjeksiyon sonrası intradermal kanama nedeniyle hemosiderinin izlerinin varlığından da kaynaklanabilir. Küçük nodüller, lokal masaj, aspirasyon veya kesi ve ürünün boşaltılması ile tedavi edilebilir.

Kollajen ve polimetilmetakrilat içeren dolgular aşırı yüzeysel olarak enjekte edildiğinde, kalıcı kaşıntı, kızarıklık ve hatta hipertrofik skar oluşmasına neden olabilir; bu da lokal kortikosteroid enjeksiyonlarla azaltılabilir.

Kalsiyum hidroksilapatit içeen dolgu maddelerinin yüzeyel enjeksiyonu, cilt yüzeyinde küçük beyaz renkli nodüllere yol açabilir, bu da delinebilir ve içerikleri ifade edilebilir. Yüzeysel silikon enjeksiyonları, nodüller, pürüzlenmeler ve yapısal doku değişiklikleri ile sonuçlanan fibrozise ve yabancı cisim granülomlarına neden olabilir. Silikonomalar ve skarlaşma, silikon enjeksiyonlarından sonra 3 haftadan on yıla kadar değişen bir gecikmeden sonra ortaya çıkabilir (silikon içeren dolgu malzemeleri bir çok klinik tarafından tercih edilmemektedir).

Sığır kolajeni immünojenik olabilir ve % 1.3 oranında yabancı cisim granülomatöz reaksiyona neden olabilir. Eritematöz, endurasyon reaksiyonları veya subkutan papüller, ilk enjeksiyondan 10 gün sonra erken bir bildirilmiştir. negatif deri testi olan hastaların bile  yaklaşık % 1-3'ü halen kollajen dolgu maddesi için bir reaksiyon geliştirebilir.

Poli-L-laktik asit içeren dolguların enjeksiyonundan sonra deri nodülleri rapor edilmiştir. Bu nodüllerin tam doğası ve mekanizması bilinmemekle birlikte, deneyim, bulgularını önlemek için enjeksiyonların dermişin altında yapılması gerektiği  vurgulanmıştır.

 

Burun dolgusu öncesi riskleri azaltmak için öneriler

 
  • İstenmeyen sonuçları en aza indirgemenin ilk adımı, geçici dolgu maddeleri enjekte ederek başlamaktır. Bu hem hastayı hem de tedavi eden doktorun kozmetik sonuçlarını değerlendirmesini ve daha kalıcı bir dolgu maddesinin arzu edilip edilmeyeceğine karar vermesini sağlayacaktır
  • Dolgu enjekte edilmesi planlanan sahada aktif deri enfeksiyonunun olmadığına ve bu dolgu maddesine bağlı önceden herhangi bir reaksiyonun olmadığının kontrol edilmesi önemlidir
  • Dolgu uygulamasından önce kanama pıhtılaşma üzerine etkisi olabilecek ilaçların kullanımından kaçınılması
  • Genel bir kural olarak, kalıcı olmayan emilebilir dolgu maddeleri daha yüzeysel olarak enjekte edilebilir ve daha kalıcı dolgu maddeleri daha derin enjekte edilmelidir
  • Ürünün göçünü / yer değiştirmesini en aza indirgemek için bir tedaviden sonraki ilk 3 gün boyunca abartılı ve tekrarlanan hareketler en aza indirilmelidir
  • Enjekte edilen dolgu malzemesi, ince ve gerilebilir cildin altına kolayca yer değiştirebildiğinden göz kapakları ve göz çevresindeki alan gibi ince ciltli alanlardan kaçınılmalıdır (normal burun dolguları yerine bu bölgelere enjekte edilmek üzere üretilmiş ürünlerin kullanılması uygundur)
  • Daha önce belirtildiği gibi sığır kökenli kollajen ürünleri tedaviden önce deri testine tabi tutulmalıdır.


Özellikle kalıcı dolgu maddeleri ile yapılan uygulamalarda bu yan etki olasılıkları daha yüksektir.

 

 

 

 

 


 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum