PİYASALAR

  • BIST 1009915.622.05%
  • ALTIN2439.2820%
  • DOLAR32.4250%
  • EURO34.6530%
  • STERLİN40.3410%
  1. HABERLER

  2. GENEL

  3. YSK Sandık Kurulu içinde asıl üye nedir ve kaç kişiden oluşur?
YSK Sandık Kurulu içinde asıl üye nedir ve kaç kişiden oluşur?

YSK Sandık Kurulu içinde asıl üye nedir ve kaç kişiden oluşur?

Sandık kurullları, 1 başkan, 6 asıl ve 6 yedek üyeden oluşur. Sandık kurullarının kimlerden oluşturulacağı 298 sayılı Kanun’da tarif edilmiştir. Peki YSK Sandık Kurulu içinde asıl üye nedir? İşte ayrıntılar....

A+A-

İlçe seçim kurullarınca son genel seçimlerde en çok oyu almış 5 siyasi partiden o ilçeye ait her bir sandık için 1 asıl 1 yedek üye bildirmeleri istenir. Elektronik ortamda alınan bu veriler SEÇSİS’e işlenir ve sandık kurulunun 6 üyesinin 5 tanesi siyasi partiler tarafından belirlenmiş olur.

Sandık kurulunun, ikamet ettikleri muhtarlığın (asıl kayıtlı oldukları) seçmen listelerindeki isimleri karşısına sistem tarafından otomatik olarak şerh düşülmekte ve sadece görevli oldukları sandıklarda oy kullanmaları sağlanmaktadır.

Asil üye ne demek? YSK Sandık Kurulu içinde asıl üye nedir ve kaç kişiden oluşur?

Sandık kurulu, şehirlerde bir devlet memuru asıl üyesi, beş siyasi parti asıl üyesi olmak üzere 6 asıl üye, 6 siyasi partili yedek üyeden oluşur. Köylerde ise, seçilecek bir üye köy ihtiyar meclisi üyeleri arasından çekilecek ad çekme ile belirlenir. Ad çekmede adı ilk çıkan asıl, diğeri yedek üye olur.

Sandık kurulu başkan ve üyelikleri için ad çekme işlemleri, ilçe seçim kurulu huzurunda, bu kurulun başkanı tarafından yapılır (298/23-8).

SEÇİMLERİN TEMEL HÜKÜMLERİ VE SEÇMEN KÜTÜKLERİ HAKKINDA KANUN

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.