PİYASALAR

  • BIST 1009915.622.05%
  • ALTIN2439.2820%
  • DOLAR32.4250%
  • EURO34.6530%
  • STERLİN40.3410%
  1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. YEP’ten yeni BES planı
YEP’ten yeni BES planı

YEP’ten yeni BES planı

Yeni Ekonomi Planı (YEP) kapsamında yapılan yenilikler kapsamında Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) 3 yıl boyunca zorunlu hale gelecek.

A+A-

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın, açıkladığı, 2019-2021 yıllarını kapsayan Yeni Ekonomi Programı’na (YEP) sigorta ve Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) de girdi.

Yeni Ekonomi Planı kapsamında yapılan değişiklikler reel sektörü ve tüm çalışanları yakından ilgilendiriyor. 


YEP KAPSAMINDA ATILACAK ADIMLAR NELER?


Yeni Ekonomi Planı kapsamında büyüme ve istihdam başlığı altında yapılacak olan değişikliklerle uygulamaya girecek olan Bireysel Emeklilik Sistemi konusuna ilişkin “Çalışanların işverenleri aracılığıyla bireysel emeklilik sistemine otomatik olarak katılması uygulaması yeniden yapılandırılarak daha sürdürülebilir hale getirilecek.” açıklamaları yapıldı.  


SİGORTACILIK ALANINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER NELER?


Büyüme ve istihdam başlığı altında yapılan açıklamada sigortacılık konusunda ülke genelinde, teminat bulunamayan riskleri kapsayacak bir Türkiye Reasürans Havuzu oluşturulacak. Gerçi, her iki konu da ilk defa Yeni Ekonomi Programı’nda yer almıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ağustos ayı içinde Yeni Ekonomi Modelini açıkladığı sırada milli reasürans modeli uygulanacağını, bireysel emeklilikte de değişiklikler yapılacağına değinmişti.


YENİ EKONOMİ PLANINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER NELER?


Yeni Ekonomi Planı kapsamında yapılan değişikliklere ilişkin elde edilen ilk bilgilere göre, Otomatik BES uygulaması zorunlu olacak. İster kamu olsun, ister özel sektör, 45 yaş altı tüm çalışanlar, işverenler tarafından BES’e dahil edilmesini sağlayan otomatik katılım uygulaması 2017 yılında başlamıştı. İki sene içerisinde 12 milyona yakın çalışan sisteme giriş yaptı, bunlardan yüzde 60’a yakını sistemden çıktı. 5 milyon çalışan ise kalarak, tasarruf etmeye başladı. Bireysel Emeklilik Sistemi programından çıkışların bu kadar fazla olması ise ekonomi yönetimini memnun etmedi.

 

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ ZORUNLU HALE GELECEK


Yeni Ekonomi Programı kapsamında yer alan otomatik Bireysel Emeklilik Sistemi’nin yeniden yapılandırılarak daha sürdürülebilir hale getirilmesinden kasıt, uygulamanın zorunlu hale getirilmesi. Otomatik katılım, zorunlu bir sistem değil bu nedenle isteyen dilediği zaman sistemden ayrılabiliyor. Yeni düzenleme ile çalışanlar sistemden ayrılamayacak.


BES 3 YIL ZORUNLU HALE GELECEK


Ne kadar süreyle? Öğrendiğime göre üç yıl süreyle. Daha açık bir anlatımla, çalışanlar, işverenleri tarafından sisteme dahil edilecek ve üç yıl boyunca da sistemden çıkamayacak; her ay maaşlarından belli bir miktar kesilip, tasarruf için emeklilik şirketlerine gönderilecek.


BİR BAŞKA DEĞİŞİKLİK İSE SİGORTACILIKTA REASÜRANS HAVUZU


YEP’te yer alan bir diğer konu ise sigortacılıkta reasürans havuzu kurulacak olması. Adı da Türkiye Reasürans Havuzu. Amaç ne? Yıllardır, sigortacıların, belli başlı sektörlerde faaliyet gösteren şirketleri riskli görüp sigortalamadıkları ya da fahiş primlerle sigortaladıkları veya da sigorta için ek önlemler talep ettikleri şikayet konusudur. Mesela, tekstil alanındaki çırçır fabrikaları. Mesela, boya-kimya tesisleri. İşte, kurulacak olan Türkiye Reasürans Havuzu, bu şirketlerin sigortaya kolay ve ucuz ulaşmasını sağlayacak. Öğrendiğime göre de Türkiye Reasürans Havuzunu, Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) yönetecek.


Yeni Ekonomi Programı kapsamında yapılacak bu iki değişiklik devrim niteliğinde; özellikle de otomatik BES’in zorunlu hale getirilecek olması. Sigorta havuzu kurulması ise reel sektörün elini rahatlatacak bir uygulama.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.