PİYASALAR

  • BIST 1008718.110%
  • ALTIN2246.9490.12%
  • DOLAR32.3340.09%
  • EURO35.193-0.02%
  • STERLİN41.139-0.05%
  1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Washington Büyükelçisi Kılıç'tan Wall Street Journal'a cevap
Washington Büyükelçisi Kılıç'tan Wall Street Journal'a cevap

Washington Büyükelçisi Kılıç'tan Wall Street Journal'a cevap

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, Wall Street Journal'ın yazısına verdiği yanıtta Doğu Akdeniz'deki gerilimi basite indirgediklerini söyleyerek, "Burada saldırgan olan Türkiye değil" dedi.

A+A-

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, Wall Street Journal'ın 10 Eylül tarihli, "Akdeniz'de gövde gösterisi: İki NATO müttefiki deniz anlaşmazlığı üzerine savaşa gidebilir" başlıklı başyazısına gazeteye gönderdiği bir yazı ile yanıt verdi. 

Başyazıda iddia edildiği gibi bölgedeki olayı "enerji üzerine gerilim" olarak tanımlamanın olayı basite indirgemek olarak niteleyen Kılıç, yazısında şu sözleri kullandı:

"Burada saldırgan olan Türkiye değil, aksine Türkiye doğal haklarının altını oymayı ve o hakları görmezden gelmeyi amaçlayanlara karşı sürekli bir mücadele içinde olan ülkedir. Bu bağlamda, Yunanistan ve Rum yönetiminin Doğu Akdeniz'deki tek taraflı adımları ve maksimalist iddiaları da dikkat alınmalıdır. Münhasır Ekonomik Bölge ilanları, kazı lisansları çıkarma, oradaki kaynakları ele geçirmeye çalışma veya Türkiye ve Kıbrıs Türklerinin haklarını tamamen göz ardı edecek şekilde çok taraflı inisiyatifler kurma söz konusu gerilime neden oldu."

"Bölgedeki sorunlara bir çözüm olmalıdır" 

Akdeniz'le en uzun kıyısı bulunan Türkiye'yi orada dışlamaya yönelik girişimlerin yanlış ve kabul edilemez olduğunu belirten Kılıç, Türkiye'nin özellikle de 16 yıl önce ilan ettiği kıta sahanlığında olmak üzere bölgedeki meşru menfaatlerini güçlü bir şekilde savunmaya devam edeceğini anlattı.

Adanın sahipleri olarak Kıbrıs Türklerinin de Rumlar gibi kaynaklar üzerinde eşit haklara sahip olduğunu ifade eden Kılıç, bunun 1960'ta imzalanan anlaşmalar ve on yıllardır süren Birleşmiş Milletler (BM) süreçlerinde kabul edilmiş bir prensip olduğuna dikkat çekti. 

Kılıç, "Kıbrıs Türkleri tarafından 2019'da teklif edilen eşit kaynak paylaşımı mekanizmasının kurulması, bu süreçte bir başlangıç noktası olmasının yanı sıra bölgedeki sorunlara da bir çözüm olmalıdır" dedi.

"Türkiye'nin kimsenin kaynağında gözü yok"

Türkiye'nin kimsenin kaynağında gözünün olmadığını söyleyen Kılıç, Ankara'nın kendi haklarına göz dikilmesine de izin vermeyeceğinin altını çizdi.

Bölgedeki barış ve istikrar için uluslararası toplum ve ABD'nin tarafsız kalması gerektiğine işaret eden Kılıç, "Yunanistan ve Rumlar tarafından köpürtülen ön yargılı bir söyleme ön ayak olmak asla bu (bölgedeki barış ve istikrara) amaca hizmet etmeyecektir" sözlerini kullandı.  

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.