PİYASALAR

  • BIST 1009530.470%
  • ALTIN2484.4610.52%
  • DOLAR32.5070.2%
  • EURO34.8550.44%
  • STERLİN40.6660.26%
  1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Teşrik tekbirleri ne zaman başlıyor?
Teşrik tekbirleri ne zaman başlıyor?

Teşrik tekbirleri ne zaman başlıyor?

Kurban Bayramı'nın gelmesiyle beraber İslam alemi teşrik tekbirlerinin ne zaman başlayacağını merak ediyor. Peki, teşrik tekbirleri nedir, teşrik tekbirleri ne zaman başlayacak?

A+A-

Teşrik, doğuya doğru gitmek, parlamak ifadelerine geliyor. Teşrik tekbiri ise, arefe günü sabah namazından itibaren bayramın dördüncü gününün ikindi namazına kadar, 23 farz namazının arkasından birer defa "Allahu ekber Allahu ekber, Lâ ilâhe illallahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillahi'l-hamd" diye tekbir getirilmesi anlamına geliyor.

Teşrik tekbiri nasıl başladı?

Bu tekbirlerin başlangıcı, Hz. İbrahim'in oğlu İsmail'i kurban etme olayına dayanır. Hz. İbrahim gördüğü rüya üzerine oğlunu Allah yolunda kurban etmeye karar verir, hazırlıklar sırasındaysa gökten bedel olarak bir koç getirilir.

Cebrail; "Allahu ekber, Allahu ekber" diyerek tekbir getirince, Hz. İbrahim bu sesi duyar ve başını gökyüzüne çevirir. Onun bir koçla geldiğini görünce de "Lâ ilâhe illâllahu vallahu ekber" diye cevap verir. Bu kelimeleri işiten ve kurban edilmeyi bekleyen İsmail de "Allahu ekber velillâhi'l-hamd" der.

Teşrik tekbirleri ne zaman başlıyor?

Hz. Muhammed'in, Kurban Bayramı'nın arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar farzlardan sonra teşrik tekbirleri getirdiğine dair söylentiler var.

Teşrik tekbiri getirmek, her Müslümana vacip. Teşrik günlerinde kazaya kalan namaz aynı günlerde kaza edilirken teşrik tekbirleri de getirilebilir. Teşrik günleri çıktıktan sonra kaza edilmeleri halinde ise tekbir getirilmez.

Bu yıl teşrik tekbirleri ne zamana denk geliyor?

Teşrik tekbirleri bu yıl 10 Ağustos'ta okunmaya başlayacak ve bayramın dördüncü gününe yani 14 Ağustos'a kadar sürecek. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.