Telefonlarda bulunan IMEI kodu nedir, nasıl sorgulanır, IMEI nereden öğrenilir?
Akıllı ya da normal marka fark etmeksizin cep telefonunda bulunan (IMEI kodu) nasıl sorgulanır, nedir, ne anlama gelmektedir. İşte tüm bu sorulan soruların cevabını sizler için araştırdık. Ayrıca IMEI kayıt ücretini de öğrenebilirsiniz.
Dolar kuruyla ve hükümetin aldığı ekonomik tedbirler sonrası kullandığımız akıllı cep telefonları çok yüksek meblağlara satılır oldu. Binbir emek vererek aldığımız telefonların kimliği vardır bu kimlik telefonun kaybolması ya da çalınması gibi durumlarda başvurulan yegane anahtardır.
Cep telefonundaki IMEI kodu nedir?
Akıllı cep telefonları ve bazı tabletler benzersiz bir kimliğe yani IMEI koduna sahiptir. Bu kod asla değişmez IMEI'in açılımı (International Mobile Equipment Identity) şeklindedir Türçesi "Uluslararası Mobil Ekipman Kimliği" olarak karşımıza çıkar
IMEI kodu genellikle telefonları ilk aldığımızda garanti belgesinde ve telefon kutusunda yazmaktadır.
IMEI nasıl bulunur ve öğrenilir?
Tam olarak 14 haneli bir sayıdan oluşan IMEI kodu, 2 haneli bir SV koduyla onaltı haneye çıkabilmektedir. Ek haneler her cihazda görülmez çoğunlukla yeni telefonlarda görülür. Telefon kimliği IMEI genelde telefonların operatör tarafından tanınmasından tutun da çalınmak durumunda işe yarayan bir koddur.
Akıllı telefonların çoğunda *#06# yazarak telefonun IMEI kodunu uluşabilirsiniz. bazı telefonda değişik bir sistem vardır.
Apple iOS (iPhone, 3G iPad) IMEI için Ayarlar menüsü daha sonra Genele girilip hakkında menüsüne girmek yeterlidir
Android (Samsung, huawei, htc, general mobile) gibi telefonlarda Ayarlar menüsüne girip genelde en altta bulunan "Telefon Hakkında" kısmına girip IMEI bulubilirsiniz.
Sony ve Blackberry gibi telefonlarda Seçenekler > Durum başlığı kısmından IMEI görüntülemeniz mümkündür.
IMEI kodunun operatör ya da sim ile hiçbir alakası yoktur. Telefonun değişmez kimliğidir IMEI
IMEI kodu değiştirilmez diye bir şey yok bazı telefoncular bunu kolayca yapabilmektedir. O yüzden telefonun IMEI kodunu kimseyle paylaşmamanızda büyük bir fayda vardır. Aksi takdirde bu kod başkalarının eline geçebilir.
IMEI sorgulamanın en kolay yolu?
Türkiye'de IMEI işlemleri ile ilgili konuların çüzüm mercii Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumudur (BTK). Ayrıca IMEI sorgulamaları BTK ve e-devlet üzerinden yapılmaktadır.
IMEI sorguluma
Bunun için e-devlet hesabına giriş yapmanız gerekmektedir. doha sonra aramalar kısmına BTK ya da imei sorgula yazarsanız karşınıza linkler çıkacaktır bu linkleri kullanarak arama yapabilirsiniz.
e-devlet üzerinden IMEI sorugulamak için tıklayınız.
IMEI kayıt ücreti kaç lira?
Son dönemde ekonomik tedbirleri artıran ve cari açığı azaltmak isteyen hükümet IMEI telefon kayıt ücretini 618 Lira’dan tam 1.500 Liraya yükseltti.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.