PİYASALAR

  • BIST 1009096.050.18%
  • ALTIN2323.9890.75%
  • DOLAR32.3610.12%
  • EURO34.969-0.16%
  • STERLİN40.895-0.32%
  1. HABERLER

  2. BİLİM-TEKNOLOJİ

  3. Tamamen yerli süper hızlı kişi tanımlama kiti
Tamamen yerli süper hızlı kişi tanımlama kiti

Tamamen yerli süper hızlı kişi tanımlama kiti

A+A-

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı öğretim üyesi Onay, 34 dakikada sonuç veren tamamen yerli süper hızlı kişi tanımlama kiti üretti.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı'nda öğretim üyesi olarak görev alan Doç. Dr. Hüseyin Onay, üniversitede bulunduğu 15 yıl boyunca 100 bine yakın genetik test yaptı. 1,5 yıl önce de üniversite bünyesindeki teknoparkta yerli ve hızlı DNA test kitleri geliştirmek amacıyla çalışmaya başlayan Onay'ın çalışmaları sonuç verdi. Tamamen yerli olan süper hızlı DNA kişi tanımlama kiti ile Türkiye her yıl onlarca milyon lira vererek yurt dışından aldığı kimlik tanımlaması masrafından da kurtulmuş olacak.

Doç. Dr. Onay, DNA'ya bakılarak yüzde 100 güvenilirlikle kimlik tanımlaması yapılabildiğini vurguladı.
DNA testlerinin süresini kısaltmak için test aşamalarını çeşitli yollarla hızlandırdıklarını dile getiren Onay, "Örneğin DNA'nın hücrelerden izole edilmesi süreci var, rutin bir işlem. Biz zamandan kazanmak amacıyla izolasyon işlemi yerine tükürükte serbest halde bulunan, bir izolasyon çalışması gerektirmeyen DNA örneklerini kullandık." dedi.
Normal laboratuvar koşullarında en az 6 saatte yapılabilecek testin, yeni süreç optimizasyonunda 34 dakikada tamamlanabildiğini anlatan Onay, bu testi FBI'nın 2 saatte tamamlayabildiğini açıkladı. Ar-Ge süreci sonunda ilk etapta işlemin 30 dakikaya indirilmeye hedeflendiğini söyleyen Onay, projeyle Türkiye'nin şu anda en hızlı kişi tanımlama testi yapan yer haline geldiğini ifade etti.
DNA temelli kişi tanımlamanın adli tıp ve tıpta kullanıldığını, yüzde 100 güvenilir olması sebebiyle üst düzey güvenlik gerektiren yerlerde de rahatlıkla kullanılabileceğini aktaran Onay, bunun ülkeye girişteki pasaport kontrolleri, bankacılık sektöründe kişisel kasalara ulaşım, kozmik oda girişlerinde de tercih edilebileceğini ifade etti.
Doç. Dr. Onay, çalışması için patent başvurusu yaptığını da dile getirerek çalışmayı 2-3 yıl içerisinde sonuçlandırmayı amaçladıklarını kaydetti.
AA
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.