PİYASALAR

  • BIST 10010267.090%
  • ALTIN2407.339-0.15%
  • DOLAR32.221-0.09%
  • EURO34.7160.03%
  • STERLİN40.4180.25%
  1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir Kimdir?
Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir Kimdir?

Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir Kimdir?

Dünya basınına bomba gibi düşen Sudan Askeri darbesinin üzerinden sayılı günler geçti. Halen ülkeler olayı araştırma peşinde iken Sudan Askeri Ordusu Ömer El Beşir’in nerede olduğunu açıklamadı. Şuan için gizli bir yerde tutulan El Beşir bundan tam 30 sene önce Sudan’da gerçekleştirdiği kanlı darbe ile başa gelmiş olsa da görevinin 30. Yılında yeni bir darbe ile indirilmiştir. Sudan tarihinde en uzun süre görevde kalan devlet başkanı olma statüsüne sahip olan Ömer El Beşir, 49 yaşında katıldığı

A+A-

Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir Kimdir?

Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir gerçekleştirilen darbe girişimi sonrasında görevinden ayrıldı. Sudan Askeri Ordusu tarafından gözaltına alınan Ömer El Beşir’in tutukluluk süresinin devam ettiği bilgisi dünya basınında yankı uyandırdı. Yapılan açıklamalar doğrultusunda Ömer El Beşir’in Sudan Ordusu tarafından gizli bir bölgeye götürüldüğü söyleniyor. Türkiye’nin yakında ilgilendiği konu ile alakalı araştırmaları devam ederken, Ömer El Beşir’in daha önceleri Sevakin Adası konusunda Türkiye ile sıcak temaslar kurduğu biliniyordu.Darbe ile gelip 30 yıl Suddan Devlet Başkanlığı yapmış olan ve yeniden bir askeri darbe ile indirilen Ömer El Beşir hakkında merak edilenler.

Ömer El Beşir Hakkında

Dünya basınının Ömer El Beşir olarak tanıdığı Sudan Eski Devlet Başkanı, Ömer Hasan Ahmed El Beşir adında olup 1 Ocak 1944 yılında dünyaya gelmiştir. El Beşir Sudan’ın başkenti Hartum’un kuzeyinde ki Nil Nehri eyletine bağlı olan Bannaga kentinde dünyaya gelmiştir. İlk olarak 1960 tılında girdiği askeri akademiden 1966 yılında paraşüt subayı olarak mezun olmuştur. Sonrasında başta Sudan olmak üzere Mısır, Pakistan ve Malezya’da askeri eğitimler alan El Beşir, 1973 yılında Mısır ve Suriye’nin İsrail ile girdiği savaşta Mısır ordusunda komutanlık görevinde bulunmuştur.

İlerleyen sürelerde İsrail ile Mısır ve Suriye arasında gerçekleşen savaşta görev almasının üzerine 2 yıl sonra, 1975 yılında Birleşik Arap Emirlikleri’nde aateşe ünvnı ile görev almıştır. Tam 6 sene görev hizmetlerinde bulunan El Beşir, sonrasaında 1981 yılında ülkesi Sudan’a dönüş yaparak askeri görevlerine devam etmiştir.

Sudan ordusunda komutanlık yapan Ömer El Beşir, 30 Haziran 1989 yılında Tuğgeneral rütbesi ile ülkede büyük bir darbe girişimi ile dünya basınında bomba etkisi yaratmıştı. Ömer El Beşir 1989 yılında Sudan hükümetine karşı gerçekleştirdiği askeri darbe sonrasında Başbakan Sadık El Mehdi hükümetini devirerek ülkenin devlet başkanı olmuştur. Darbeye öncülük eden Ömer El Beşir, darbe sonrasında ülke de yer alan tüm siyasi partilerin faaliyetlerini sonlandırarak kapanmasını emretmiştir. Beraberinde işçi sendikaları lağvedildi ve bağımsız basın önce sansürlendi sonrasında devlet tekeline geçirilmiştir. El Beşir 1989 ile 1993 yılları arasında Sudan Savunma Bakanı olarak görevini sürdürdü. Geçen süre zarfında Devrimci Komuta Konseyi’ni kurarak kürsü başkanlığında bulundu. Aynı zamanda Sudan’ın adı konulmamış liderliğini de üstlenerek görevine devam etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.