PİYASALAR

  • BIST 1009716.77-0.05%
  • ALTIN2427.694-0.04%
  • DOLAR32.570.15%
  • EURO35.0030.66%
  • STERLİN40.8050.89%
  1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Subakut Sklerozan Panensefalit (SSPE) hastalığı nedir? SSPE hastalığı hangi belirtileri gösterir
Subakut Sklerozan Panensefalit (SSPE) hastalığı nedir? SSPE hastalığı hangi belirtileri gösterir

Subakut Sklerozan Panensefalit (SSPE) hastalığı nedir? SSPE hastalığı hangi belirtileri gösterir

Tıp dilinde Subakut Sklerozan Panensefalit (SSPE) olarak bilinen hastalık, merkezi sinir sisteminin kızamık virüsü enfeksiyonu ile ilerlemesinden kaynaklanan bir hastalık türüdür. SSPE nedir? Sorusunun en basit tınımı budur. Hastalığın bilinen tek tedavisi aşılama yöntemidir.

A+A-

Subakut Sklerozan Panensefalit (SSPE)  hastalığında merkezi sinir sistemine yerleşen virüs; gliyal hücreler, yıllar sonra nöron, miyelin kılıfı, ve diğer destekleyici hücrelere zarar verir. Bu hastalık nörodejeneratif bir hastalık türüdür. Kızamık virüsünün beyinde oluşturduğu süreğen (Ne zaman sona ereceği belli olmaksızın sürüp giden.) enfeksiyon ile sabittir.

sspe1.jpg

SSPE hastaları neler yaşar?

Virüsün süreğenliğinin ve reaktivasyonunun (yeniden etkinleştirme) mekanizmaları bilinmiyor. Bu hastalığa yakalanan kişilerde, genellikle davranış değişiklikleri, miyoklonus (Miyoklonus kasların istemsiz hareketleri sonucu ortaya cıkan ani, kısa sureli, sıcrama şeklinde kasılmaları ile karakterize hiperkinetik bir hareket bozukluğudur.) , demans, görme bozukluğu, piramidal ve ekstrapiramidal (Beyindeki hareket kontrolünden sorumlu olan bölge) veriler mevcuttur. Bu hastalığın henüz etkili ve kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Bazı gelişmiş ülkelerde sıklığında azalma olmakla birlikte, gelişmekte olan ülkelerde sıklıkla görülmektedir.

 

sspe-hastaligi1.jpg

SSPE hastalığının tedavisi var mı?

Kızamığa karşı alınacak en iyi önlem şuan için sadece aşılama yöntemidir.

SSPE hastalığının belirtileri nelerdir?

Hastalığın en önemli belirtileri, normal gelişimi olan bir çocukta (ya da genç erişkinde) birkaç hafta birkaç ay içinde oluşan; unutkanlık, yürümede bozulma, konuşmada bozulma, davranış değişikliği, başın öne doğru düşmesi ya da vücutta gevşeme, silkinme şeklinde çok kısa süreli nöbetler en tanımlayıcı göstergeleridir. SSPE hastalığı durağan değil sürekli ilerleyen bir hastalıktır. Bununla birlikte bazı hastalarda hemen hemen 10 hastadan birinde ilerleme görülmez, bunun yanında hastanın iyileştiği bile görülüyor.

SSPE hastalığının belirtileri

Hastalığın belirtileri irritabilite (uyarılara yanıt vermede görülen bozukluklar), hafıza kaybı, irritabilite (uyarılara yanıt vermede görülen bozukluklar), nöbetler, istemsiz kas hareketleri ya da davranış değişiklikleri olarak sıralanabilir. Hastalık %85 oranında progressif(ilerleyici) seyir gösterir ve 4. Devrede ölümle sonuşlanır. Diğer %15 vaka remisyon periyotlarıyla gidebilir, uzun süre stabil kalabilir, ilerleme durup plato çizebilir (düzlük anlamında kullanılmıştır) ya da çok yavaş seyredebilir. Remisyona (Direnç, mukavemet) girenler de genellikle 7-10 yıl sonra ölümle sonuçlanır.

SSPE hastalığı yatağa mahkum ediyor

Subakut Sklerozan Panensefalit (SSPE) hastalarının çoğu bakıma muhtaç hastalar olup, tüple beslenir. Hastaların çoğu ilerleyen dönemlerde tamamen yatağa bağlı olur.

sspe-hastaligi-nedir.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.