PİYASALAR

  • BIST 1009915.622.05%
  • ALTIN2440.1770.51%
  • DOLAR32.458-0.23%
  • EURO34.756-0.63%
  • STERLİN40.547-0.57%
  1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. SGK rapor parası sorgulama 2019 SGK rapor parası (işgöremezlik parası) ödeme tarihi?
SGK rapor parası sorgulama 2019 SGK rapor parası (işgöremezlik parası) ödeme tarihi?

SGK rapor parası sorgulama 2019 SGK rapor parası (işgöremezlik parası) ödeme tarihi?

Herhangi bir sağlık sorunu nedeniyle çalışamayanlar ve rapor alanlar çoğu zaman ne yapacağını bilmiyor. Çalışmadığı günlerin parasını iş yerinden mi, SGK’dan mı alcak? Ne kadar alacak nasıl alacak bunun palnlamasını ve hasabını yapamıyor. İşte tüm bu yolları ve merak edilenleri haberimizin içinde bulacaksınız.

A+A-

Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı olan Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bağlı olarak çalışanların yaşadıkları sağlık problemleri ya da iş kazaları neticesinde işe gidemedikleri ve raporlu oldukları sürelerdeki maddi kayıpları SGK tarafından ödeniyor. Bu rapor nasıl alınır, nasılı sorgulanır? Gibi sorular ortaya çıkıyor.  Rapor sorgulama işlemi en basit e devlet şifresi ile yapılabilmektedir. Fakat, Raporunuz 3 gün ve daha fazlaysa SGK size ödeme yapacaktır. Aksi takdirde bir ödeme yapılması sözkonusu bile değildir. SGK rapor sorgulamaları Türkiye Cumhuriyet kimlik nosu ile kolay bir şekilde yapılmaktadır. Sorgulamalar daha önce e devlet üzerinden gerçekleştirilmekteydi ancak daha sonra e-devlet portalının ortaya çıkmasıyla birlikte tüm sogulamalar buraya kaydı.

Rapor parası nedir?

İşgöremezlik ya da herhangi bir nedenden dolayı sağlık raporu alan çalışanan, SGK’nın onay verdiği bir sağlık kuruluşundan aldığı raporlar işveren tarafından bir şekilde sisteme yansır. Çalışan raporlu günlerin ücretini SGK’dan alır işte bu para rapor parası olarak adlandırılır.

rapor1.jpg

Rapor parası kimden ve nasıl alınır?

Alınan roporun parasının alınması için işçi raporu işyerine bildirir. İşyeri de raporu alıp 5 gün içinde SGK’ya elektronik ortamdan yollamalıdır. SGK uzmanları raporu inceler her şey de yolundaysa parayı PTT’ye havale eder işçiye cep telefonundan SMS mesajı yolların işçi PTT’ye gidip rapor parasını alabilir.

Rapor parası nasıl sorgulanır?

Rapor sorgulamak için farklı yöntemler mevcuttur bunalrdan biri Ziraat Bankası ya da PTT ile öğrenme, diğeri en garantili olarak e-devlet üzerinden yapılacak sorgulamayladır. E-devlet şifreniz varsa sisteme giriş yapıp (https://www.turkiye.gov.tr/4ab-isgoremezlik-odemesi-gorme) adresi üzerinden kimliğimi doğrula  seçeneğine tıklayınız ardından kimliğimi şimdi doğrula seçeneğini seçtikten sonra karşınıza çıkacak olan platformda kimliğinizi doğrulamak için Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranız ve e-devlet şifrenizi yazmalısınız. Ardından istediğiniz rapora ulaşabilirsiniz.

Rapor parası ne zaman alınır (2019)

Kişi aldığı raporu işyerine ulaştırmalı ardından işyeri de bunu 5 gün içerisinde SGK’ya göndermelidir. SGK’ya ulaşan rapor işlemekonulup 15 gün sonra PTT ye gönderilmektedir. Eğer SGK sisteminde tanımlı banka hesabınız varsa (Garanti Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bank, Vakıf Bank, Akbank, Burgan Bank, Fiba Banka, Şeker Bank, T.Ekonomi Bankası, Şeker Bank.) ödemeniz sistemde tanımlı banka hesabınıza yollanır. PTT'ye yollanan iş göremezlik ödemenizi ödeme tarihinden itibaren 2 ay içerisinde almamanız halinde ödemeniz SGK'ya geri yollanır.

Aldığınız raporun ücretinin kesin olarak ne zaman ödeneceğini öğrenmek için ALO 170'ten bilgi alabilirsiniz. Türkiye Cumhuriyeti kimlik nosu ile  e-devlet şifresi ile kimlik doğrulama işleminizi yaparak, Sosyal Güvenlik Kurumu/Ortak Hizmetler/4a-4b işgöremezlik ödemesi sorgulama menüsünden ödeme sorgulamasını kolayca öğrenebilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.