PİYASALAR

  • BIST 10010267.09-0.1%
  • ALTIN2413.1460.96%
  • DOLAR32.266-0.21%
  • EURO34.819-0.11%
  • STERLİN40.5740.14%
  1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Sahte altın nasıl anlaşılır? Altının gerçek olup almadığı sesinden anlaşılır mı?
Sahte altın nasıl anlaşılır? Altının gerçek olup almadığı sesinden anlaşılır mı?

Sahte altın nasıl anlaşılır? Altının gerçek olup almadığı sesinden anlaşılır mı?

Dolandırıcıların kolay para kazanmak için başvurduğu yöntemlerden biri de sahte altı üretmek. İyi ama insanlar altın alırken nelere dikkat edecek? Sahte altını nasıl anlayacak? Altın sesinden anlaşılır mı? Asitle sahte altın anlama yöntemi, sahte altını belirleme yönemi gibi soru ve datayları haberimizde veriyoruz.

A+A-

Uzmanlar ve kuyumcular altının sahtesini kolay kolay anlayamayan tüketicilerin markalı ya da tanıdığı kuyumcudan altın alması yönünde uyarıda bulunuyorlar. 

Gerçek altın sesinden belli olur?

Gerçek altını anlamanın en basit yollarından biri gerçek altını cam bir yüzeye attığınızda kısa tok bir ses alırsınız. Sahte altını yine cam bir yüzeye attığınızda uzun çok daha gürültülü bir ses alırsınız. Sahte altın esnemez ama gerçek altın esner.

altin-tezgah.jpg

Çeyrek altında sahteyi ayırt etmek

Çeyrek altınlarda gerçeğinde atatürk portresinde yüz hatları tam olarak çıkıyor ve nettir. Çeyrek altın darpaneden 22 ayar olarak çıkar. Merdiven altı üretimlerin gramı ve ayarı farklı oluyor. Hakiki altında tüm yazılar nettir çünkü bu kalıplar çok kaliteli kalıp çeliklerle yapılıyor.

Sahte altını anlamada en iyi yöntem nedir?

En güvenli yöntem kuyumcudan alsanız dahi faturasını mutlaka almayı unutmayın. Yine tereddüt ediyorsanız en iyi yolu bir başka kuyumcuya göstermektir. Özellikle bileklik ve kolye tarzında takılarda tutacak kısmı üzerinde ayar ve damga vurulmuş olması sahte olmadığı anlamına gelmiyor; sadece sap kısımlarını da değiştirebiliyorlar.

Mihenk taşı ve asitle sahte altını anlamak

Kuyumcular özgül ağırlık yönteminin yanında mihenk taşı denilen bir taşla deneme yapar, mihenk taşına gerçek olan ve olmayan yarı yarıya sürtüldüğünde üzerine asit döküldüğü zaman gerçek altın bir iz bırakıyor ama gerçek olmayan altın kayboluyor. 

Altında en güvenli yol fiş ve sertifikadan geçiyor

Her sektörde taklit yapılmaktadır, kötü niyetli gözünü para bürümüş insanların önüne geçilemiyor. En güvenli yol fiş almak ve basit yöntemleri uygulamaktan geçiyor.

Yeşil altın ve beyaz altın nedir? Nasıl yapılır

Unutmamak gerekir ki altın içine kendisi gibi değerli metaller alabilir. Beyaz altın içine gümüş katılarak elde ediliyor, Yeşil altın bakır alaşımı katılarak oluşturulur. Bunları da sahte olup olmadığını anlamak için en iyi yöntem sertifikalı ve damgalı olup olmadığına bakmaktır.

mihenk-tasi.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.