PİYASALAR

  • BIST 1009758.140%
  • ALTIN2818.5860.27%
  • DOLAR34.029-0.13%
  • EURO37.9160.02%
  • STERLİN44.81-0.01%
  1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Polipropilen (pp) nedir, nerelerde kullanılır, sağlığa zararlı mıdır?
Polipropilen (pp) nedir, nerelerde kullanılır, sağlığa zararlı mıdır?

Polipropilen (pp) nedir, nerelerde kullanılır, sağlığa zararlı mıdır?

Kimyasal bir madde olan polipropilen, otomotiv sektöründen tutun da gıda sektörüne kadar pekçok kullanım amacına sahip olan polibropilen olarak bilinen maddenin kimyasal olarak kullanımı çok kolaydır. İşte Polopropilen maddesi hakkında bilinmesi gerekenler..

A+A-

Monomer, (Mono Yunanca bir, meros ise parça anlamına gelmektedir) polimer oluşturmak için diğer monomerlere kimyasal olarak bağlanabilecek küçük bir molekül olarak bilinir.) propilenin polimer hale getirilmesi ile elde edilen polipropilen asit vb maddelere karşı oldukça dayanıklıdır.) Giulio Natta ve Alman kimyager Karl Rehn tarafından 1954 yılının Mart ayında polimerleştirilerek kristalin izotaktik bir polimer oluşturulmuştur. Yapılan bu keşif sayesinde İtalyan şirketi Motecatini, 1957 yılından bu yana izotaktik propilenin büyük ölçekli olarak ticari üretimine devam ediyor. Sendiyotaktik polipropilen de ilk defa Natta ve yardımcıları tarafından ayrıştırılmıştır.

Polipropilenin bilinen tüm özellikleri

Propilen düşük bir özgül ağırlığa sahip olduğu için su da yüzebilir. Çok kullanılan yaygın ticari polipropilenin, kristal yapısı düşük yoğunluklu polietilen (LDPE) ve yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE) arasında bulunmaktadır. Young modülü (elastizite modülü) de orta seviyededir ve yüksek sıcaklık ve nem koşullarına karşı dayanıklı olmasının yanısıra LDPE’den daha az serttir. 

Polipropilenin Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

Polipropilenin, erime sıcaklığı 130 ile 171 °C arasındadır. Yoğurulmaya karşı çok iyi direnç gösterir. Oldukça iyi darbe dayanımı bulunmaktadır. Sürtünme katsayısı düşük olup, Maliyet anlamında düşük seviyesi ile ticari kullanım alanı oldukça geniştir. Tüm termoplastik işleme proseslerine elverişlidir. 
Çok iyi elektrik yalıtımı yapar. Kimyasal direnci kuvvetlidir.
 
Fakat tüm bu iyi özelliklerine karşın UV ışınına fazla dayanmaz, boya atması ve kaplaması sıkıntılıdır. Oksite açık ve dış dayanımı yüksek değildir.

Polipropilenin maddesinin teknik özellikleri şöyle:

Düşük özgül ağırlık
Yüksek kimyasal dayanıklılık
Yüksek elektriksel mukavemet
Yüksek çekme dayanıklılığı
Düşük aşınmaya sahiptir
Düşük atmosferik etkilere karşı dirençlidir
Kaynakla birleştirilebilme özelliği vardır
Gıda sağlığı açısından elverişlidir

polipropilen.jpg

145 milyar dolarlık bir piyasaya sahip olan polipropilen en çok tercih edilen ikinci plastik madde türüdür.

Polipropilen maddesi gündelik hayatın neredeyse vazgeçilmezi olan eşyaların yapımında kullanılmaktadır. Plastik bahçe mobilyaları, Mutfak eşyaları, banyo gereçleri, su tankları, döner filtreler, soğutma fanları, aspiratörler, küvetler, elbise askıları, düğme, elektrik malzemeleri, kablo, tekstil iplikleri ve yoğun olarak otomobil sektöründe tercih edilmektedir.

Polipropilen maddesi nasal yapılır ?

Polipropilenin eriyik işlemi ekstrüzyon (Ekstrüzyon, enine kesitsel bir profil nesneleri oluşturmak için kullanılan bir süreçtir. Bir malzeme, arzu edilen bir kesitin bir kalıbı boyunca itilir.)  yöntemiyle elde edilir.  Sık kullanılan ekstrüzyon yöntemleri arasında eriyik üflenmiş ve iplik bağlı lifler üretilerek uzun rulolar elde edilmesi ve bunların dönüştürülerek bebek bezi gibi kullanım alanları mevcuttur.  Bu maddenin çekme payı mm de 0,006 ile 0,02 mm arası arasında değişebilmektedir. Erime Değeri 230ºC/2.16kg  10-25 civarıdır.

polipropilen-maddesi.jpg

HOPP (Homopolimer Polipropilen) çok daha yumuşak malzemeler streç film, plastik bardak ve poşet yapımı alanlarında kullanılır.

COPP (Kopolimer Polipropilen) Mukavemeti biraz daha yüksek ve sert eşyaların yapında kullanılmaktadır.
PPRC (Random Kopolimer Polipropilen) ile daha sert malzemeler yapılır. Plastik su boruları, saklama kapları, atık su boruları gibi...

Erime noktası: 160 °C
Formül: (C3H6)n
Molekül formülü: (C3H6)n
Yoğunluk: 946 kg/m³
IUPAC numarası: poly(propene)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.