PİYASALAR

  • BIST 1009079.970%
  • ALTIN2324.1140.75%
  • DOLAR32.3620.11%
  • EURO34.944-0.3%
  • STERLİN40.905-0.3%
  1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Ölüm korkusu, çıldıracak gibi hissediyor musunuz? İşte Panik atak belirtileri ve tedavi yöntemleri
Ölüm korkusu, çıldıracak gibi hissediyor musunuz? İşte Panik atak belirtileri ve tedavi yöntemleri

Ölüm korkusu, çıldıracak gibi hissediyor musunuz? İşte Panik atak belirtileri ve tedavi yöntemleri

Panik atak gerçek bir tehlike veya görünürde belirgin bir neden olmamasına rağmen şiddetli fiziksel belirtilerle kendini gösteren yoğun korku atağına Panik atak denir. Peki Panik atak nedir? Panik atak belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? İşte detaylar habermizde

A+A-

Panik atak nedir? 

Panik atak gerçek bir tehlike veya görünürde belirgin bir neden olmamasına rağmen karşılaşılan bunun yanında şiddetli fiziksel belirtilerle kendini gösteren yoğun korku atağına denir. Panik atak anı çok korkutucudur. Panik atak kişi kalp krizi geçirdiğini veya öleceğini gibi düşüncelere kabılabilir. Bir çok insan hayatları boyunca bir ya da iki panik atak geçirebilir. Ancak panik ataklar sürekli tekrarlıyorsa panik bozukluğundan bahsedilir. 


Panik atak belirtileri nelerdir?
Çarpıntı, nefes darlığı, terleme, titreme, soluğun kesilmesi, göğüs ağrısı, ‌göğüsde baskı hissi, bulantı, karın ağrısı, baş dönmesi, bayılacak gibi hissetme, sersemlik, kendini ve çevreyi başka türlü algılamak, çıldıracak gibi hissetme, ölüm korkusu, uyuşma, üşüme veya ateş basmaları başlıca panik atak belirtilerini kapsamaktadır. 

Panik atağın en belirgin özelliği nerede ve ne zaman ortaya çıkacağının bilinmemesidir. Panik atak kadınlarda daha sık görülür. 

Panik atak nedenleri nelerdir?
Genetik faktörler olarak şunlar: genetik yatkınlık çevresel faktörler ile birleştiğinde panik atak ortaya çıkabilir.
Kimyasal ajanlar olarak şunlar: Bazı ilaçlar ve karbondioksit panik atağı ortaya çıkarabilir.
Anatomik bozukluklar olarak şunlar : Beyin sapında bulunan mavi nokta olarak adlandırılan bölgenin görevini tam olarak yapmamasından dolayı sürekli korku hali yaşanabilir.

‌Antidepresan ilaçlar olarak şunlar : İlk başlandıklarında panik atak belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olabilirler. 
Kafein, sigara, alkol ve uyuşturucu maddeler panik atak sıklığını artıran ve  panik atağın en fazla yaşandığı  nedenler arasında yer alır.
Sakinleştirici ilaçların aniden bırakılması panik atağı tetikleyebilir.
Hızlı soluk alıp vermek panik atağı başlatabilir. 
Kişilik yapısı olarak şunlar : Çekingen, histerik, ‌borderline ve obsesif ‌kompülsif kişilik özelliklerine sahip insanlarda panik atak daha sık gözlenmektedir.
Sevilen birinin kaybı gibi ağır duygusal travma.
Cinsel saldırı altında kalmak, Boşanma, Çocukken istismara uğramak... gibi nedenler başlıca Panik atak nedenleri arasında bulunmaktadır.

Panik atak tanısı nasıl ‌konur?
Panik atak pek çok hastalığı taklit edebilir ve konuda dikkat edilmesi gerekir. Bu nedenle öncelikle hastadan ve yakınlarından doğru öykü almak önemlidir. Hastaya ‌EKG, ‌tiroid testleri , kan sayımı ve solunum fonksiyon testi yapılabilir. Bu konuda dogru hareket edilmelimedir. Kişi hastaneye başvurduğunda gerekli tedavi dogru şekilde uygulanmalıdır.

panik atak nedir ile ilgili görsel sonucu

Panik atak tedavisi nasıl yapılır?
Panik atak normal bilinen bir hastalık olmadğı için tıbbi bir tedavisi bulunmaktadır. Panik atak tedavisinde ilaç tedavisinin ‌yanısıra gevşeme ve solunum egzersizleri faydalı bulunmuştur. Panik atak tedavisinde hipnoz kullanılan başka bir terapi yöntemide geiştirilmiştir. Hipnoz esnasında yapılan telkinlerle bazı kişilerin korkularından kurtulduğu gözlenmiştir. Panik atak hastalarına ayrıca düzenli egzersiz yapmaları gerekmektedir. Egzersiz esnasında beyindeki kimyasal maddeler arasında denge sağlanmakta ve ‌endorfin miktarı artış gösterir. Psikoterapi panik atak tedavisinde son derece önemli bir yere sahip olduğu bilinmektedir.

Bir panik atak hastasıysanız bunlar sizde kesinlikle olmaz:

Boğulmazsınız
Kalp krizi geçirmezsiniz
Kontrolü ve dengeyi kaybetmezsiniz
Bayılmazsınız
Delirmezsiniz
Eğer panik atak hastasıysanız şunları yapın. 
Tedavi planınıza sadık kalmalısınız. Yeteri kadar uyumalısınız. Stresle baş etme becerilerini öğrenmelisiniz. Alkol, sigara ve aşırı kafein tüketiminden uzak durulmalıdır. Düzenli egzersiz yapmalısınız.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.