PİYASALAR

  • BIST 1009890.741.79%
  • ALTIN2435.6810.33%
  • DOLAR32.52-0.13%
  • EURO34.891-0.16%
  • STERLİN40.5940.06%
  1. HABERLER

  2. BİLİM-TEKNOLOJİ

  3. Microsoft e-kitap Satışını Sonlandırdı
Microsoft e-kitap Satışını Sonlandırdı

Microsoft e-kitap Satışını Sonlandırdı

Microsoft’un bu kararı alması ile gözler stratejik planlara çevrilmiş durumda. Microsoft’un bu hamlesi ile odak noktasını arttırmak istediği söyleniyor. Olaya daha yakından bakıldığında zamanlama olarak Microsoft’un Nisan ayı içersinde sunumunu gerçekleştirmesi beklenen yani Windows 10 güncellemesiyle ve ya yeni geliştirilmekte olan Chromium tabanlı Edge tarayıcısı ile ilgili olduğu söz konusu. Daha önce Microsoft söz konusu Chromium tabanlı Edge tarayıcısı için e-kitap dahil hemen her türlü yaz

A+A-

Microsoft e-kitap Satışını Sonlandırdı

Microsoft firması e-kitap satışının gerçekleştirmeyeceğini duyurmasının ardından gözler farklı yerlere çevrilmiş durumda. Microsoft’un sanal mağazası Microsoft Store’de bulunan kitap kategarisi kaldırıldı. Durumun meydana gelmesi ile milyonlarca Microsoft Store kullanıcısı artık Microsoft e üzerinden kitap satın alamadı. Ayrıca Microsoft Store üzerinden kullanıcılar kitap alamayacağı gibi kiralama ve sipariş de yapamayacak. Bu durum neden gerçekleştiği halen tartışılırken kullanıcılar merakla yeni bir giriş bekleyişine girmiş durumda.

Microsoft Store üzerinden kullanıcıların daha önceden satın alma işlemi gerçekleştirdiği ve ya kiraladığı kitaplar için de açıklamada bulundu. Microsoft, kullanıcıların Microsoft Store marketi üzerinden aradığı bu kitaplara Temmuz ayına kadar erişebileceğini duyurdu. Ancak Temmuz ayı itibari ile daha önce alınan kitaplar ya da kiralanan kitaplara eşim gerçekleştirilemeyecek. Bu durum karşısında kullanıcıların mağdur olmaması için Microsoft firması, mağaza üzerinden alınan tüm kitapların ücretlendirme lerini kullanıcılarına geri iade edeceğini söyledi. Bu durum için Microsoft Store üzerinden kitap satın alımı gerçekleştirmiş kullanıcılara para iadesinin nasıl gerçekleştirileceği ile alakalı mail göndereceğini bildirdi.

microsoft-hamle.jpg

Peki Ya Neden?

Microsoft’un bu kararı alması ile gözler stratejik planlara çevrilmiş durumda. Microsoft’un bu hamlesi ile odak noktasını arttırmak istediği söyleniyor. Olaya daha yakından bakıldığında zamanlama olarak Microsoft’un Nisan ayı içersinde sunumunu gerçekleştirmesi beklenen yani Windows 10 güncellemesiyle ve ya yeni geliştirilmekte olan Chromium tabanlı Edge tarayıcısı ile ilgili olduğu söz konusu. Daha önce Microsoft söz konusu Chromium tabanlı Edge tarayıcısı için e-kitap dahil hemen her türlü yazının okunmasının mümkün olacağını duyurmuştu.

Aslında her ne kadar kafa karıştırıcı gibi görünsede, Microsoft’un bu hamlesi fazla da şaşırtıcı değil. Zaten son zamanlarda gündeme gelen Microsoft’un bir çok iş alanından çekildiği görülmekte. Hal böyle olunca daha farklı seçeceklerin sunulacağı düşünülüyor. Daha önce ki zamanlardan da hatırlanacağı gibi Microsoft çevrimiçi müzik alanından da çekilmişti. Şirket Microsoft Store üzerinden halen oyun, film ve TV içeriği hizmetleri de sunmaya devam ediyor. Microsoft’un eğitim ve öğretime verdiği ciddi önemli çalışmaları göz önüne alındığında, e-kitap yerine sadece ders kitaplarının olduğu özel bir çevrimiçi mağaza kurması hayal değil. Fakat bu tarz bir çalışma için Microsoft cephesinden herhangi bir açıklama da gelmedi. Olursa çok da şaşırılacak gibi durmuyor.

İptal Edilen Kitap Girişimi

Daha önce ki yıllarda Microsoft’un satışını gerçekleştirmeye başladığı e-kitap kategorisi oldukça öenmli bir durum olarak görülmekteydi. 2012 yılında Microsoft, yayımcı Barnes & Noble ile beraberinde Nook Media adlı farklı bir şirket kurmak için yaklaşık 300 milyon dolar yatırımda bulundu. Nook Media, Barnes & Noble’nın bir parçası olarak görülen e-kitap okuyucuları Nook Reader’ları üretmiştir. Ayrıca Barnes & Noble’nin dijital kitaplar ve üniversite kitapları bölümünde de Nook Media tarafından satışı gerçekleştiriliyordu. Bu anlaşma Microsoft ve Barnes & Noble arasında gerçekleştirlmişti. Anlaşmanın Android patent tartışması sonrasında ortaya çıktığı biliniyor. Fakat anlaşma 2014 yılında iptal edilmişti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.