PİYASALAR

  • BIST 10010276.880.67%
  • ALTIN2390.3670%
  • DOLAR32.3350%
  • EURO34.7430%
  • STERLİN40.5130%
  1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Memura, Yabancı Eş için Aile Yardımı Ödenir mi?
Memura, Yabancı Eş için Aile Yardımı Ödenir mi?

Memura, Yabancı Eş için Aile Yardımı Ödenir mi?

Devlet kurumlarında görev yapan memurların, eşlerinin yabancı uyruklu olması durumunda bazı haklar söz konusudur. Peki bu durumda aile yardımı ödemesi yapılır mı?

A+A-

Devlet kurum ve kuruluşlarında kamu personeli olarak görev yapan kişilere ve eğer evliler ise bu kişilerin eşlerine de birçok hak tanınmaktadır. Kişiye ve eşine tanınan haklar, eşlerin yabancı uyruklu olmaları durumunda farklılık gösterebilmektedir. Devlet kurumlarında memur olarak görev yapan kişiler ile alakalı aile yardımına dair düzenlemeler bulunmaktadır. Bu düzenlemeler, aile yardımı ödeneğinin ne şekilde verileceği, bu ödeneğin hesaplanması, kişilerin bu aile ödeneğine hak kazanmaları veya bu hakkı kaybetmeleri gibi konuları kapsamaktadır.

Devlet personeli olarak görev yapan kişilere, aile yardımı maaşa ek olarak ödenmektedir. Yani bu durumda aile yardımı ödeneği kişinin maaşının bir parçası halindedir. Aile yardımları, devlet çalışanlarına her ay maaşları birlikte ödenmektedir. Eğer eşlerden her ikisi de memur olarak görev yapıyor ise, aile yardımı ödeneği yalnızca erkek olan bireye yapılmaktadır. Bu ödenekler, herhangi bir vergi veya kesintiye uğramadan verilmektedir. Aile yardımı ödeneklerinin borç olarak sayılması kesinlikle kabul edilemez. Eşinin zorunlu görevi sebebi ile izne ayrılan kişinin hala görevi ile ilişiği sürdüğünden ve bu kişilere maaş ödemesi yapılmadığından aile yardımı çalışan kişiye yapılmaktadır.

Memurun eşi için aile yardımı alabilmesi için eşinin herhangi bir işte çalışmaması ve herhangi bir sosyal güvencesinin olmaması gerekmektedir. Kişinin, eşinin uyruğu ile alakalı kanunlarda herhangi bir istisnai durum bulunmamaktadır. Dolayısı ile yabancı uyruklu olmak aile yardımı alınmasına engel değildir.

Eşi yabancı uyruklu olan devlet personelinin vefatı durumunda, yabancı uyruklu eşe devlet aylığının bağlanıp bağlanmadığı merak edilmektedir. Konu ile alakalı olarak kanunlarda yabancı uyruklu eşler ile ilgili düzenleme mevcuttur. İlgili kanunun ilgili maddesi incelendiğinde, vefat eden kişinin kocası yabancı uyruklu ise emekli aylığının bağlanmadığının belirtildiği görülmektedir. Bahsi geçen yabancı uyruklu olan eş kadın ise, bu kişinin emekli aylığı alabilmesi için Türkiye’de yaşıyor olması gerekmektedir.

 

Kaynak: My Memur

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.