PİYASALAR

  • BIST 10010276.880%
  • ALTIN2387.588-0.11%
  • DOLAR32.237-0.24%
  • EURO34.705-0.15%
  • STERLİN40.468-0.45%
  1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Memur Olmaya Önceki Siyasi Parti Üyeliği Engel Olur mu?
Memur Olmaya Önceki Siyasi Parti Üyeliği Engel Olur mu?

Memur Olmaya Önceki Siyasi Parti Üyeliği Engel Olur mu?

Geçmişte farklı siyasi parti üyeliği bulunan ve herhangi bir mezuniyet durumuna sahip olan kişiler, herkes gibi devlet kurumlarında memur olarak görev yapmak isteyebilmektedirler.

A+A-

Ancak bu kişiler, siyasi parti üyeliklerinin, devlet atamaları aşamasında karşılarına bir engel olarak çıkıp çıkmayacağını merak etmektedirler. Bilindiği gibi kişilerin herhangi bir siyasi partiye üye olma ve destekleme hakları bulunmaktadır. Ancak bu siyasi parti üyeliği, kamu personeli olmak isteyen kişiler için herhangi bir engel oluşturabilir mi? Bu durum merak konusudur.

Yüksek Seçim Kurulu İçin Personel Alımında Siyasi Parti Üyeliği

Siyasi parti üyeliği bulunan kişilerin, memur olarak görev yapmaları için engel oluşturan kurum YSK olarak bilinmektedir. Yayınlanan yönetmelik incelendiğinde, bu kurum personellerini, herhangi bir siyasi partiye üye olmamış kişiler arasından seçmektedir. Genel müdürlükte görevlendirilecek kişiler, hangi görevde olursa olsun, devamlı, seçici, sözleşmeli veya kadrolu, herhangi bir siyasi parti üyeliği olmayan ve parti adaylığı listelerinde adı bulunmayan kişiler tarafından seçilmektedir. Yönetmelikler ve memur alımları incelendiğinde sadece YSK alımlarında önceden veya hali hazırda siyasi parti üyeliği kabul edilmemektedir. Bu kişiler üyelik iptalinde bulunsalar bile geçmişteki üyelik durumu da engel oluşturmaktadır.

Diğer Devlet Kurumları İçin Siyasi Parti Üyeliği Sorun Oluşturur mu?

Siyasi parti üyeliği diğer devlet kurumlarına yapılan memurluk alımları için herhangi bir engel oluşturmamaktadır. Ancak bu durum incelendiğinde, bazı özel şartlar aranabilmektedir. Örneğin polislik alımlarında, kişilerin herhangi bir terör örgütüne mensup olmamaları şartı bulunmaktadır. Bunun yanında polis memuru olarak çalışacak kişinin herhangi bir siyasi üyeliği bulunmaması gerekmektedir. Yani bu kişilerin başvuru esnasında, geçmişte üye olduğu siyasi partiden ayrılmış olması ve bu üyeliği iptal etmiş olması gerekmektedir.

Yönetmeliklerde devlet memuru olarak görev yapan kişilerin herhangi bir siyasi partiye üye olamayacakları belirtilmektedir. Dolayısı ile memur olarak görev yapan kişiler herhangi bir siyasi parti bünyesinde yer alamazlar. Diğer kamu personeli olarak görev almak istenen kadrolar için de bu durum geçerlidir. Ancak bu şart, memurluk görevini icra eden kişiler için belirtilmiştir. Yani henüz memurluğa başvurmamış veya ataması gerçekleşmemiş kişiler için siyasi parti üyeliği sorun oluşturmamaktadır. Bu kişilerin yalnızca başvurudan önce üyeliklerini iptal etmeleri gerekmektedir.

 

Kaynak: My Memur

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.