PİYASALAR

  • BIST 1009771.790.57%
  • ALTIN2435.6810.33%
  • DOLAR32.52-0.13%
  • EURO34.891-0.16%
  • STERLİN40.5940.06%
  1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Memur İki Farklı Kurumdan Ek Ders Ücreti Alabilir mi?
Memur İki Farklı Kurumdan Ek Ders Ücreti Alabilir mi?

Memur İki Farklı Kurumdan Ek Ders Ücreti Alabilir mi?

Devlet kurumlarında memur olarak görev yapan kişiler başka kurumlarda da ek derslere girebilmektedir. Peki bu durumda kişiler ek ders ücreti alabilirler mi?

A+A-

Kamu kurum ve kuruluşlarında kamu personeli olarak görev yapan kişiler hem kendi kurumlarında hem de başka kurumlarda ek ders yapabilmektedirler. Bu durumda kişilere ek ders ücreti verilmektedir.

Memur İki Farklı Kurumdan Ek Ders Ücreti Alabilir mi?

Konu ile alakalı olarak ilgili kanun incelendiğinde, “Her derecedeki eğitim ve öğretim kurumları ile Üniversite ve Akademi (Askeri Akademiler dahil), okul, kurs veya yaygın eğitim yapan kurumlarda ve benzeri kuruluşlarda öğretmen veya öğretim üyesi bulunmaması halinde öğretmenlere, öğretim üyelerine veya diğer memurlara veyahut açıktan atanacaklara ücret ile ek ders görevi verilebilir. Ücretle okutulacak ders saatlerinin sayısı, ders görevi alacakların nitelikleri ve diğer hususlar ilgili Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulunun kararı ile tespit olunur.’’ şeklinde bir hüküm bulunduğu görülmektedir.

Yani kişiler, bir kurumda memur olarak çalışırken, girdikleri ek derslerden ücret alabildikleri gibi, farklı bir kurumda verdikleri ek derslerin ücretlerini de alabilmektedirler. Konu ile alakalı olarak, memur olarak görev yapan kişinin yalnızca bir kurumda ek ders verebileceğine dair herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. Dolayısı ile, ek ders ücreti almanın önünde de bir engel bulunmamaktadır.

Ders Ücretleri Ne Şekilde Belirlenmektedir?

Ek ders ücretlerinin belirlenmesine ve ödenmesine ilişkin, ilgili kanunda; ‘’Kendilerine ders görevi verilenlere, ders saati başına gündüz öğretimi için 140, örgün ve yaygın eğitim kurumlarında yarıyıl ve yaz tatillerinde, cumartesi ve pazar günleri ile saat 18.00’den sonra başlayan öğretim faaliyetleri için 150 gösterge rakamının bu Kanuna göre belirlenen aylık katsayısı ile çarpımından oluşan miktar üzerinden ek ders ücreti ödenir.

Bu ücretler, özel eğitime muhtaç öğrencilerin eğitim ve öğretim gördüğü kurumlarda görevli öğretmen ve yöneticiler ile bu öğrencilere yönelik olarak açılan özel sınıf öğretmenlerine ve cezaevlerinde görevli öğretmenlere %25 fazlasıyla ödenir. Bu madde kapsamında ücretle ders vermek üzere yükseköğretim kurumlarından görevlendirilen öğretim elemanlarına 2914 sayılı Kanun hükümlerine göre ek ders ücreti ödenir.’’ şeklindeki madde oldukça açık bir şekilde belirtilmektedir.

 

Kaynak: My Memur

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.