PİYASALAR

  • BIST 1009915.622.05%
  • ALTIN2439.2820%
  • DOLAR32.4250%
  • EURO34.6530%
  • STERLİN40.3410%
  1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Meksika'da solcu adayın tarihi zaferi
Meksika'da solcu adayın tarihi zaferi

Meksika'da solcu adayın tarihi zaferi

Meksika'da devlet başkanlığı seçimi solcu aday Lopez Obrador'un zaferiyle sonuçlandı. Yolsuzluk ve uyuşturucu çeteleriyle mücadele sözü veren Obrador rakiplerine büyük fark attı. Obrador bu başarısıyla ülke tarihine geçti. Solcu adayın başarısı yabancı yatırımcıları ise endişelendirdi.

A+A-

Meksika'da devlet başkanlığı seçimi Andres Manuel Lopez Obrador'un zaferiyle sonuçlandı.

Meksika'da 6 yıl için devlet başkanı seçilen solcu aday Lopez Obrador en yakın rakibine en az 30 puan fark attı. Obrador 1980'lerden beri en büyük farkla seçilen lider olarak tarihe geçti.

Nüfusu 130 milyona yaklaşan ve 89 milyonun üzerinde seçmenin bulunduğu Latin Amerika ülkesi Meksika’daki seçimler nüfusun yüzde 62'sinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Ulusal Seçim Enstitüsünün (INE) güncellemeye devam ettiği ve neticeyi etkileyecek değişikliğin beklenmediği sonuçlara göre, solcu aday Obrador resmi açıklamaya göre oyların yüzde 53.8'ini alırken en yakın rakibi Ricardo Anaya'nın oy oranı yüzde 22.8'de kaldı. İktidar partisinin adayı Jose Antonio Meade'nın oy oranı ise yüzde 16.3 oldu.

Obrador'un zaferiyle Meksika demokrasi tarihinin en solcu hükümeti işbaşı yapacak.

64 yaşındaki Lopez Obrador, bu başarısını büyük ölçüde yolsuzluk ve uyuşturucu çeteleriyle mücadele konusuna verdiği vaatlere borçlu.

Başkent Mexico City'nin eski belediye başkanı olan Obrador seçim kampanyasında gelir eşitsizliğiyle de mücadele sözü verdi.

Bu vaatleri nedeniyle yatırımcılar endişeli. Seçim zaferinin ardından peso dolar karşısında düşüşe geçti.

Obrador ise yoksul çiftilere yardım vaadinde bulunmakla birlikte özel mülklere saygı göstereceğini belirtti.

Lopez Obrador zafer konuşmasında Meksika'ya has bir demokrasi oluşturma sözü verdi.
Obrador, "Meksika'nın en iyi devlet başkanı olarak tarihe geçmeyi istiyorum. Özgün bir demokrasi oluşturacağız, diktatörlük değil" dedi.

Teşebbüs, ifade, örgütlenme ve inanç hürriyetini sağlayacağını vurgulayan Obrador, ekonomi alanında da mali disiplinden ayrılmayacağı ve Merkez Bankası'na müdahil olmayacağı sözünü verdi.

Obrador, yolsuzluğun birçok sorunun yanında ülkedeki şiddet ve güvenlik sorununun da kaynağı olduğuna işaret ederek “Yapmak istediğimiz dönüşüm, basitçe yolsuzluğu söküp atmak” dedi.

Yeni vergi artışlarına gerek olmadığını belirten Obrador, kamu harcamalarını azaltacağını, kamu yatırımlarını ise artıracağını duyurdu.

Obrador devlet başkanlığı sarayına taşınmayacağını, sarayı bir sanat merkezine dönüştüreceğini açıklamıştı. Başkanlık uçağını da satmayı planlayan Obrador devlet başkanlığı maaşını da azaltacağın belirtiyor.
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.