PİYASALAR

  • BIST 10010239.65-0.27%
  • ALTIN2407.339-0.15%
  • DOLAR32.221-0.09%
  • EURO34.7160.03%
  • STERLİN40.4180.25%
  1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Mavi Balina Nedir?
Mavi Balina Nedir?

Mavi Balina Nedir?

Gizemini korumakta olan Mavi Balina oyunu ile alakalı olarak bu ismin verilmesinde aralıklarla sebepsiz yada sebepli yere balinaların karaya vurması ve ölmesi sonrasında intihar eden hayvanlar olarak anılması. Oyun hızla yayılması ile dünyanın bir çok farklı noktasında özellikle 10 ile 14 yaş grubu arasında ki çocukların ölümü ile sonuçlanıyor. Oyunun yayılmasında en büyük sebep tabi ki de sosyal medya olarak biliniyor.

A+A-

Mavi Balina Oyunu, “Mavi Balina Challenge” olarak da bilinen ve birçok ülkede oynanabildiği iddia edilen bir internet oyunu olarak bilinmektedir. İddialara göre Mavi Balina oyunu toplamda 50 farklı bölümden oluşmakta olup son bölümde oyuncunun canına kıyması isteniyor.

Mavi Balina Oyunu Nedir?

Mavi Balina oyununun orijinal adı “Siniy Kit” olarak piyasaya sürülmüştür. Oyun adını Rus rock şarkı grubu Lumen’in bir klipinden aldığına inanılıyor. Bahsi geçen şarkının sözleri arasında “ Neden çığlık atarsın, Kimse sesini duymazken, Konu ne, konu ne” diyor. Şarkı ayrıca “ ağı delip geçemeyen devasa bir mavi balinanın” hikayesini anlatmakta. Bu sebeple gözler Rus grubun üzerine çevrilmiş durumda.

Oyunun detaylarına bakıldığında oyuna herhangi bir şekilde katılan bireylerin, çoğu şiddet içeren toplam 50 talimatı yerine getirmesi hedeflenmekte. Toplam 50 bölümden oluşan oyunun tamamlanma süresi de 50 gün. Yani her gün 1 görev yapılması isteniyor. 50 ünlük bir süreyi kapsayan bu komutlar arasında derin olmayacak şekilde kol ve bacakların kesilmesi, belirli süreler arasında hiç kimse ile görüşmemek, konuşmamak, yüksek sesli ortamlarda müzik dinlemek ve daha bir çok farklı görev talimatları ile birey acımasız sona hazırlanıyor. Talimatların bir bir verilmesi ile birey 49 görevi yerine getirmiş hemen sonrasında yer alan 50. Görev ile yaşamına son vermesi talimatı veriliyor. Bu talimat bireyin “ ya kendini asarak yada yüksek bir yerden atlayarak” ölmesini istiyor.

Gizemini korumakta olan Mavi Balina oyunu ile alakalı olarak bu ismin verilmesinde aralıklarla sebepsiz yada sebepli yere balinaların karaya vurması ve ölmesi sonrasında intihar eden hayvanlar olarak anılması. Oyun hızla yayılması ile dünyanın bir çok farklı noktasında özellikle 10 ile 14 yaş grubu arasında ki çocukların ölümü ile sonuçlanıyor. Oyunun yayılmasında en büyük sebep tabi ki de sosyal medya olarak biliniyor. Farklı kontak sağlayıcılar tarafından gençleri ağına düşüren Mavi Balina oyunu bir çok bireyin umutlarının, hayallerinin hatta ve hatta evlatlarının ölmesine sebebiyet veriyor.

Mavi Balina oyunu ilk kez 2016 yılında adını duyurdu. Rusya’da yapılan araştırmalar sonucunda bir gazetecinin 12 yaşında ki kız çocuğunun ölüm sebebini araştırması ile her şey baş gösterdi. Yapılan araştırmalar neticesinde kız çocuğunun intihar ettiği anlaşıldı. Hemen sonrasında Nisan ve Kasım ayları arasında geçen 8 aylık süre zarfında da 130’dan fazla çocuğun intihar etmesi ile yayılım gösterdi.

Hemen ardından yapılan araştırmalar ile Rus gazeteci 2016 yılında ki çocukların bu tarz oyunlarda oldukça popüler olduğu ve merakla oynadığı ve internet üzerinden bu tarz oyunlar ile farklı yollardan gruplara dahil olduğunu belirtti. Hatta internet üzerinde bir çok ölüm grubunun yer aldığı söylendi.

Henüz 18 yaşlarına elmiş yada gelmemiş erken bireyleri intihara sürüklemekte olan Mavi Balina oyunu, genellikle Rus sosyal medya siteleri üzerinde yayılım gösteriyor. Yapılan araştırmalarda çocukların bu oyuna İnstagram ve Vkontakte gibi uygulamalar üzerinden giriş yaptığı görüldü.

mavibalina4-001.jpg

Alınan Önlemler Neler?

Özellikle sosyal medya platformlarında gençler ile iletişime geçmekte olan ve kendi ağına düşürerek ölümle sonuçlanmasına sebebiyet veren Mavi Balina oyununa karşı çeşitli sosyal ağlarda bazı önlemler alındı. Yapılan araştırmalarda;

Sosyal medya platformu Tumblr, özellikle 2016 yılının Mayıs ayında üyeler tarafından Mavi Balina aramasının oldukça ciddi oranda yapıldığını tespit etti. Bunun üzerine site yetkilileri oldukça bilinçli bir yola başvurdu. Site üzerinde ki aram yapmak isteyen üyelere arama sonuçlarını göstermeden hemen önce bir uyarı mesajı önderdi. Uyarı mesajında üyenin bulunduğu ülke ve şehirde psikolojik destek alabileceği hastane ve rehabilitasyon merkezlerinin ücretsiz telefon numarası yer aldı.

Kullanıcı için önlem alan bir diğer sosyal platform ise YouTube oldu. YouTube, ciddi oranlarda kullanıcıların mavi balina kelimsin de aratma yaptığını tespit etti. Bu aratma esnasında üyede bir uyarı mesajı ve aynı şekilde ulaşabileceği psikolojik rehabilitasyon merkezi numaraları yer alıyor.

İnstagram üzerinden de ciddi aratmaların yapıldığı Mavi Balina kelimesinde site şu şekilde bir yol izliyor. Bu kelimeyi aratan bireye 3 farklı seçenek sunmakta olan bir pencere açılıyor. Açılan pencerede “Yardımcı olabilir miyiz?” ile beraberinde Yardım Alma, Sonuçların Görüntülenmesi ve İptal olmak üzere seçenekler sunuluyor. Ancak bu yalnızca İngilizce aratmalar için geçerli iken Türkçe aratmalarda ne yazık ki geçersiz olduğunu görüyoruz.

mavibalina6.jpg

Birçok Çocuğun Ölümüne Sebep Odu!

Dünya üzerinde farklı ülkelerde meydana gelen anlamsız intiharlar ile yapılan araştırmalarda ergenlik döneminde ki çocukların Mavi Balina oyunu tuzağına düşürüldüğü tespit edildi. Bu ölümler arasında dünyanın farklı ülkeleri yer aldığı gibi Türkiye’de yer alıyor.

Türkiye’de Mavi Balina oyunu 14 yaşında ki Furkan Şen isimli çocuğun ölümü ile duyuldu. Hemen ardından Ağustos ayında 24 yaşında ki Evrim Mertin adlı gencin intihar etmesi ile duyuldu. Evrim’in ailesi çocuklarının ölümüne sebep olan Mavi Balina oyunu ile ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyursun da bulundu. Ayrıca ülkemiz tarafından da genç nesil için ciddi önlemler almaya çalışıldığı belirtildi. Özellikle Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ve İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen ortak çalışmalar ile zararlı sitelerin erişime kapatılması yoğunlaştırıldı. Ancak gençlere link üzerinden ulaşabilen bu tarz oyunlar için BTK ve emniyet güçleri halen çalışmalarını sürdürüyor.

Mavi Balina oyununun ana çıkış yeri olduğu düşünülen Rusya’da konu ile alakalı olarak ilk ölüm 2016b yılında gerçekleşti. Hemen ardından güvenlik güçleri devreye girerek, oyunun yöneticileri arasında yer aldığını düşündüğü Philipp Budeikin’i yakalayarak 3 yıl hapse mahkum etti. Ayrıca emniyet güçleri sosyal medya platformları üzerinden bu tarz davet gönderenlere ve ölüm grupları açanlara ciddi hapis cezası vereceğini açıkladı.

Olayın görüldüğü bir diğer ülke ise İran oldu. İran’da iki genç kız el ele tutuşarak köprüden intihar etmek istedi. Kızlardan biri hayatını kaybederken diğer ağır yaralandı. Yaralı kız halen komadan çıkamazken ülkeyi derinden etkiledi.

Hindistan, oyunun en ciddi sorunlarının görüldüğü ülkeler arasında yer alıyor. Ülke genelinde 28 intihar ve intihar girişiminin yaşandığını açıklayan Bilgi Teknolojileri Bakanı, konu ile alakalı soruşturma başlattı. Yüksek Mahkeme oyunun ciddi bir sorun olduğunu hükmetmesinin hemen ardından oyunun yasaklanması için bir yol izlenmesi gerektiği konuşuldu. Ayrıca ülkenin ileri gelen kanalları aileleri ve çocukları bilinçlendirmek için ünün belirli saatlerinde farkındalık videoları yayımlıyor. Halen etkisinin görünmesi ile okullarda birçok öğrencinin velisine mektup gönderildi. Sosyal yardım kuruluşları, polisler ve sivil toplum kuruluşları harekete geçti. Özellikle STK’lardan NSPCC, ücretsiz yardım hattı kuruldu.

mavibalina-002.png

Nasıl Hayır Denir?

Çocukların arkadaşlarının baskılarına karşı koyabilmeleri ve onların isteklerine hayır diyebilmeleri için yayımlanan 4 maddelik “Nasıl Hayır Denir?” listesi yayınlandı. Bu metinde çocuklara önerilen 4 başlık şu şekilde oldu;

Kendine Güven ( Bu senin kararın ve seni güvende hissettirmeyen yada rahatsız hissettiren hiçbir şey yapmak zorunda değilsin!

Yarılama (Arkadaşlarının tercihlerine sayı duy ki, onlar da seninkine duysunlar.)

Hayır demeyi bilenlerle zaman geçir ( Arkadaşlarına “hayır” demek özgüven ve cesaret gerektirir.)

Başka şey öner ( Arkadaşlarının yaptıklarını yapmadıktan rahatsız oluyorsan, başka şekilde davranmayı öner.)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.