PİYASALAR

  • BIST 10010643.583.14%
  • ALTIN2504.0050%
  • DOLAR32.1990%
  • EURO34.8980%
  • STERLİN40.770%
  1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Maliye Bakanı Ağbal: Türkiye ekonomisi 2017'de yüzde 5,5 büyüyecek
Maliye Bakanı Ağbal: Türkiye ekonomisi 2017'de yüzde 5,5 büyüyecek

Maliye Bakanı Ağbal: Türkiye ekonomisi 2017'de yüzde 5,5 büyüyecek

Maliye Bakanı Ağbal, 'İleriye dönük ortaya koyduğumuz hedeflerin çok gerçekçi olmadığını söyleyenlere sesleniyorum; merak etmeyin, size rağmen Türkiye ekonomisi güçlü ve büyümeye, istihdam yaratmaya devam edecek.' dedi.

A+A-

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "İleriye dönük ortaya koyduğumuz hedeflerin gerçekçi olmadığını söyleyenlere sesleniyorum; merak etmeyin size rağmen Türkiye ekonomisi güçlü ve büyümeye, istihdam yaratmaya devam edecek." dedi.

Bakan Ağbal, 8. İstanbul Finans Zirvesi’nde (IFS 2017) yaptığı konuşmada, geçen yıl farklı bir ekonomik ve siyasi konjonktürün olduğunu ama bütün sıkıntıların aşıldığını ve 15 Temmuz darbe sonrası ortaya konan bütün karamsarlıkların geride kaldığını bildirdi.

Ağbal, Türkiye’nin 2009 krizinden hızlı bir şekilde çıktığı gibi 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında da ciddi adım ve kararlar alarak bu sorunu aştığını, hatta kriz öncesi dönemden çok daha iyi bir ekonomik dönüşüm ve konjonktüre girdiğini söyledi.

Dün açıkladıkları Orta Vadeli Program’a (OVP) değinen Ağbal, “Bu OVP, AK Parti hükümetleri tarafında hazırlanan 13’üncü OVP. Dün aynı zamanda 2018 yıl bütçesine ilişkin büyüklükleri açıkladık. Bu aynı zamanda AK Parti’nin 16’ıncı bütçesi. Bu kolay kolay hiçbir siyasal partiye bugüne kadar nasip olmamıştır. 13 yıldır hazırladığımız OVP’lerle ve 16 yıldır yaptığımız bütçelerle ülkemizi büyüttük, kalkındırdık, geliştirdik. Önceki dönemlerle mukayese edilemeyecek kadar önemli reformları da bu dönemde yaptık. İnşallah 2018-2020 dönemini kapsayan OVP ve 2018 bütçesi de ülkemizin kalkınmasına, büyümesine gelişmesine, refahına katkı sağlayacak.” diye konuştu.

Global anlamda bu yılki konjonktürün geçen yıldan daha iyi olduğunu belirten Ağbal, şunları kaydetti:

“Özellikle 2016’nın ikinci yarısından itibaren global konjonktürde olumlu gelişmeler arka arkaya geliyor. Gelişmiş ülkelerin öncülük ettiği bir büyüme rallisi var. Büyüme rakamları yukarıya geliyor. PMI’dan takip ettiğimiz üretim göstergeleri son derece iyi geliyor. Avrupa bölgesi büyüme göstergeleri çok cesaretlendirici. Bu dönemde finansal piyasalarda da bir istikrar ve özellikle gelişmekte olan ülkelere daha da artan bir sermaye akışı var. Dolayısıyla bu OVP’yi hazırladığımız bu dış konjonktür bizim lehimize. Önümüzdeki süreçte de global ekonomideki büyümenin devam edeceği, küresel ticaretin artacağı, finansal piyasalarda istikrarın devam edeceğine ilişkin beklentiler var.

Türkiye’nin de içinde olduğu gelişmekte olan ülkeler de bu gelişmelerden yararlanacak. O açıdan OVP dış konjonktür ve faktörler itibarıyla bizim açımızdan olumlu bir yansımaya sahip. Özellikle vurgulanması gereken husus, Avrupa pazarının hem ihracat hem de sermaye kanalında bizim açımızdan son derece olumlu gidiyor olmazı. Bu sene ihracat ekonomiye net katkı sağlayacak. Burada AB’ye yapılan ihracatın önemli bir payı var.”

"Türkiye ekonomisi 2017'de yüzde 5,5 büyüyecek "

Bakan Ağbal, iç konjonktürde de hem bugün hem de ileriye dönük olumlu bir görünüm olduğunu ifade etti.

Bu yıl 16 Nisan'daki referandumun sonucunun olumlu olmasının ileriye dönük siyasi belirsizlikleri ortadan kaldırdığını aktaran Ağbal, “Türkiye yeni bir hükümet sistemine geçişin ilk adımını attı. Aslında bu OVP, hükümet sistemi ve kamu yönetiminnde köklü reformların gerçekleştirileceği bir dönem olacak. O açıdan 2018-2020 OVP’si siyasetin rasyonelleştirilmesi, siyasi istikrarın kalıcı olarak tesis edilmesi ve siyasi öngörülebilirliğin artırılması bakımından da son derece önemli. Biz de OVP’yi hazırlarken Türkiye’nin orta ve uzun vadede büyüme hikayesine olumlu katkı sağlayacak kamu yönetimi reformu, hükümet reformunu önemli bir parametre olarak dikkate aldık.” ifadelerini kullandı.

Ekonomiyle ilgili göstergelerin son derece cesaret verici olduğunu vurgulayan Ağbal, “2016’da alçak darbe girişimi sonrasında bütün sıkıntılara rağmen hükümet olarak yatırım, üretim, tüketim, ihracat ve istihdam alanlarıyla ilgili arka arkaya çok önemli kararlar aldık ve paketler açıkladık. Burada maliye politikasını da önemli bir politika aracı olarak kullandık. Bırakın 2017’yi daha 2016’nın son çeyreğinde ekonomi hızlı bir toparlanma gösterdi. 2017’nin ilk yarısında yüzde 5’in üzerine bir büyüme yakaladık." diye konuştu.

Ağbal, bu çerçevede 2017 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 5,5 büyüyeceğini tahmin ettiklerini belirterek, daha iyimser ve yukarıda beklentiler olsa da hükümet olarak ihtiyatlı tahmin ve projeksiyonlar yapmayı tercih ettiklerini söyledi.

Bakan Ağbal, 2016 ve 2017’de yakaladıkları büyüme ve istihdam odaklı ekonomi politikalarının yeni program döneminde de devamını çok önemsediklerini dile getirdi.

Yeni OVP’nin temel önceliklerinin daha fazla büyüme, daha fazla istihdam ve 2017’de yakaladıkları ekonomik istikrarın devamı olduğunu bildiren Ağbal, bu önemli hedefleri gerçekleştirmek için canla başla çalışacaklarını kaydetti.

AA

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.