PİYASALAR

  • BIST 1009693.461.77%
  • ALTIN2496.1610.03%
  • DOLAR32.4970.13%
  • EURO34.598-0.09%
  • STERLİN40.049-0.49%
  1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Mahlep (İdris ağacı, kokulu kiraz, taş kirazı) nedir? Mahlebin faydaları neler?
Mahlep (İdris ağacı, kokulu kiraz, taş kirazı) nedir? Mahlebin faydaları neler?

Mahlep (İdris ağacı, kokulu kiraz, taş kirazı) nedir? Mahlebin faydaları neler?

Halk arasında meltem, İdris ağacı, kokulu kiraz, taş kirazı gibi isimlerle de isimlendirilen mahlep, özellikle hamur işlerinde kullanılıyor. Kandil simidi tariflerinde adı sıkça geçen mahlep, çekirdek, toz, yağ ya da püre şeklinde aktarlardan kolayca temin edilebiliyor. Ayrıntılar haberimizde...

A+A-

Mahlep (Prunus mahaleb), gülgiller (Rosaceae) familyasından boylu çalı veya 8–10 m'ye ulaşan, kışın yaprağını döken bir ağaç türü.
Yapraklar dairemsi ya da geniş yumurta biçiminde, boyları 3–6 cm, kenarları dişli, alt yüzlerinde ana damar boyunca tüyler vardır.
Güzel kokulu çiçekleri beyaz renklidir. küçük veya 5–6 mm büyüklüğündeki meyve olgulaşınca siyah bir renk alır.

Orman-step sınırındaki kurak yerlerin ağaçlandırılmasında öncü ağaç olarak kullanılır.

Orta ve güney Avrupa'da Fransa ve Almanya, batı ve orta Asya'da kuzey Pakistan ve Kırgızistan ile kuzeybatı Afrika'da Fas arasında kalan coğrafya  anayurdunu oluşturmaktadır.

MAHLEBİN FAYDALARI

Özellikle kemik gelişimi yetersiz olan çocukların sütlerine katılan bu baharatın diğer faydalarını Diyetisyen Gülhan Koca sıraladı.

- Mahlebin sindirim sistemine de iyi geldiği bilinmektedir. Bağırsakları çalıştırdığından dolayı kilo alımını da engelliyor. Sindirimi hızlandırdığı için bağırsaklarda oluşabilecek kolon kanserini engelliyor. 

- Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için vücudu hastalıklara karşı koruyor. Ayrıca karın şişliklerine azaltmada ve karın ağrılarını giderilmesinde etkisi büyüktür.
- Mahlepin içinde bulunan kalsiyum, kemik gelişimine ve vücutta oluşabilecek kemik ağrılarına iyi gelmektedir. 

- Astım ve nefes darlığı gibi rahatsızlıkları yok etmek için en etkili baharat türlerinden olduğu bilinmektedir. Vücutta oluşan balgamı söker ve balgamın birikmesini önler.

- Kandaki şeker oranını dengelediğinden şekerin hızlıca yükselmesini önler. Dengeleme özelliğinden dolayı şeker hastalıklarına da iyi gelmektedir. Eğer şeker hastalığına yakalanma riskiniz varsa salgıladığı insülin hormonunu sayesinde yakalanma riskiniz ortadan kaldırmış olur.

• İdrar söktürücüdür. 
• Cinsel gücü artırıcı etkisi vardır. 
• Astıma iyi gelir. 
• Balgam sökücü olarak kullanılır. 
• Prostat büyümesini engellemeye yardımcıdır. 
• Midede hazımsızlık ve gaz problemlerinde etkilidir.

mahlep

Mahlep Ne İşe Yarar? En Doğru Nasıl Kullanılır?
Mahlep tuzlu tariflerin içindeki adeta bir lezzet taneciği olarak aktar veya marketlerden satın alınabilir. Toz ya da tohum halinde ulaşabileceğiniz mahlep, tazeliğini ve kokusunu kolayca yitirebilir. Bunun için yapmanız gereken en doğru yöntem mahlep tohumu satın almak. Tohumları elinizle ya da bir havanda ezerek tariflerinize katarsanız daha yoğun aromalı bir lezzet elde etmiş olacaksınız.
Genel olarak tuzlu hamur işlerinde sıklıkla tercih edilmesiyle birlikte mahlebin Osmanlı mutfağında da yeri oldukça genişti. Pilav çeşitleri ve helva tariflerinizde de mahlebe yer verebilirsiniz.
Yüksek kan şekeri durumunda doğal bir ilaç olan mahlep, gün içinde 2 tatlı kaşığını geçmeyecek şekilde aç karnına su ile karıştırılıp içilebilir.
Yemeklerden sonra hazımsızlık problemi yaşıyorsanız mahlepli su içebilirsiniz. Bu durumda hazmı kolaylaştıracağı gibi mide ağrılarına da iyi gelecektir.
Mahlep bozulur mu? Mahlebi mutfakların güneş almayan kiler bölümünde veya baharatlıklarınızda muhafaza edebilirsiniz. Mahlep tozu zamanla aromasını yitirebilir ve bayatlayabilir. Bu durumu göz önünde bulundurarak; fazladan alıp uzun süre kullanmak yerine daha az gramajlarda sık sık tazesini satın almayı tercih edebilirsiniz.

Mahlep nedir? Mahlebin faydaları neler? ile ilgili görsel sonucu

 

Mahlep Besin Değeri ve İçeriği
Protein ve yağ asitleri bakımından oldukça zengin olan mahlebin tıbbi ve aromatik bitkiler arasında önemli bir yeri bulunur.
Mahlep önemli bir lif kaynağıdır.
Oleik, linoleik ve palmitik yağ asitleri olarak bilinen majör yağ asitleri bakımından da oldukça zengindir.
Kalsiyum, potasyum ve magnezyum gibi insan vücudu için oldukça önem taşıyan, hayati mineraller olarak bilinen mineraller açısından da önemli bir kaynaktır.
Mahlep çekirdeği hidroksibenzoik asit, siringik asit ve p-kumarik asitlerin oluşturduğu fenolik bileşikler bakımından da dikkate değer bir kaynaktır.
Mahlep, şeker hastalığı tedavisinde eskiden beri kullanılan önemli bitkiler arasında yer alır.
Mahlep çörek otu tarçın yoğurt ile hazırlanan karışım, mahlep şeker hastalığına iyi gelir mi diye merak edenler için tavsiye edilir.
Antioksidan özelliğinden dolayı kanın temizlenmesinde de görev alır. Bu yüzden kalp ve damarlar için oldukça iyi gelir.
Ayrıca içeriğindeki yağ asitleri sayesinde kandaki kötü hücreleri yok eder.
Düzenli kullanımı lösemi riskini azaltır.

Mahlep nedir? Mahlebin faydaları neler? ile ilgili görsel sonucu

Mahlep Nerede Satılır?
Oldukça geniş bir kullanım alanına sahip olan mahlebe eskiye oranla artık daha kolay bir şekilde ulaşılmaktadır. Özellikle aktarlarda tohum şeklinde satılan mahlep toz halinde de satılır. Mahlepten elde edilen yağ mahlep yağı olarak bilinir ve aktarların raflarını süsleyen en çekici ürünler arasında yer alır. Mahlepten ayrıca mahlep püresi de yapılır.

Mahlep püresi de aktarlarda rahatlıkla bulunabilir. Mahlepten elde edilen ve alkollü bir içecek olan mahlep şarabı ise tekel bayilerinin reyonlarında satılır. Mahlep şarabına büyük marketlerin alkollü içecek reyonlarında da rastlayabilirsiniz. Ayrıca diğer mahlep tohumu ve mahlep tozuna da büyük marketlerin baharat reyonlarında rastlamanız mümkündür. Bazı mahalle bakkallarında bile mahlep tozu satılmaktadır. Ayrıca e-ticaret sitelerinde de mahlep ve mahlep ürünleri satışı yapılmaktadır.

Mahlep nedir? Mahlebin faydaları neler? ile ilgili görsel sonucu

 

Mahlep Fiyatı Ne Kadar?
Şifası saymakla bitmeyen bir baharat çeşidi olduğu için mahlep biraz pahalı bir üründür. Gıdadan kozmetiğe pek çok alanda kullanılması, tıbbı ve aromatik bir bitki olması da mahlebin pahalı bir bitki olmasının nedenleri arasında gösterilebilir. Kilogramı fiyatı 150 TL civarında olan mahlep 10 – 15 gramlık ambalajlar halinde de satılmaktadır. Gramaj halinde satılan mahlep ne kadar diye merak edenler için 25 gramlık mahlebin 8 TL civarında satıldığı söylenilebilir.

Ev usulü pasta ve börek yapımında gramaj şeklinde satılan mahlep tozu ve mahlep tohumu uzun bir süre kullanılabilir. Fabrikasyon şeklinde üretim yapan işletmelerde ise mahlep kilogram usulü satın alınabilir. Mahlep yağı ve mahlep püresi ise hem üretiminin zor olmasından, hem de üretilirken çok fazla ham madde gerektirdiğinden pahalı ürünler arasında yer almaktadır. Satıldığı yere göre değişse de 250 gramlık cam şişelerde satılan mahlep püresi ortalama 22 TL’den satılmaktadır.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.