PİYASALAR

  • BIST 1009915.622.05%
  • ALTIN2439.2820%
  • DOLAR32.4250%
  • EURO34.6530%
  • STERLİN40.3410%
  1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Kritik üçlü zirve de ilk adım gerçekleşiyor!
Kritik üçlü zirve de ilk adım gerçekleşiyor!

Kritik üçlü zirve de ilk adım gerçekleşiyor!

Başkan Erdoğan, "Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi"ne katılmak üzere Tahran'da

A+A-

Zirvede "Suriye" meselesinin tüm detaylarıyla masaya yatırılması beklenirken, başta "İdlib" olmak üzere Suriye'deki gelişmelerle Suriye'de siyasi geçiş için atılması gereken adımların ele alınması öngörülüyor.

Dünyanın  gözü bu zirve de...

Türkiye  Başkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Ruhani ve Rusya Devlet Başkanı Putin ile kritik üçlü zirve de ele alınacak 3 önemli dosya dikkat çekiyor.

Türkiye'nin dosyasında yer alan üç konu;

- idlib de ve suriye genelinde Astana sürecine bağlı kalınması

- Suriye rejiminin sivillere saldırmasını son vermesi 

- Terör örgütü PKK ve YPG'nin bitirilmesi  Başkan Erdoğan'ın satır başları:

ugpoiuytre.jpg

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin "Suriye" meselesi için yapılacak "Üçlü Zirve" öncesi baş başa görüşmesi başladı.

PUTİN'LE KRİTİK GÖRÜŞME
Cumhurbaşkanı Erdoğan şu sıralarda ise Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşüyor.

ERDOĞAN'DAN İLK SÖZLER
Başkan Erdoğan zirve öncesi, "Çok çok önemli birgün ve Cuma. Soçi, İstanbul ve şimdi de Tahran'da önemli görüşmeyi gerçekleştireceğiz inşallah. " ifadelerini kullandı.

Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi başladı

HEYETTE KİMLER VAR
Başkan Erdoğan'a İran seyahatinde Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, MİT Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın da bulunduğu heyet eşlik ediyor.

Üçlü kritik zirvesi başladı

Putin: Ortak mutubakat siyasi çözüm sürecini ilerletti

Rusya Devlet Başkanı Putin de "Ortak mutabakatlarımızın başarılı şekilde hayat geçirilmesi siyasi çözüm sürecini ilerletebildi." dedi.

Ruhani: Siviller zarar görmemeli

İran Cumhurbaşkanı Ruhani ise "İdlib'te teröristlere karşı mücadele sivillere zarar vermemelidir ve yakıp, yıkıcı olmamalıdır." diye konuştu.

Ruhani:" İdlib'deki mücadele siviller asla zarar vermemeli"

 

Erdoğan, Putin ve Ruhani'den ortak açıklama
İran Cumhurbaşkanı Ruhani: "İdlib'de sivillerin zarar görmemesi için tedbir almalıyız"

Rusya Devlet Başkanı Putin: "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın teklifiyle bütün taraflara silahları bırakma çağrısında bulunduk"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Tahran'daki zirve sonrası konuşmasının satır başları şöyle;

Öncelikle şahsıma ve heyetime gösterilen misafirperverlik için teşekkür ediyorum.

Bizim bugün burada bulunma sebebimiz Suriyeli kardeşlerimizin yaşadığı insani drama son vermenin yollarını aramaktır. Soçi formatında bugün üçüncüsünü gerçekleştirdiğimiz üçlü zirveler Suriye'de istikrar ortamının tesisi yönünde belli bir mesafe alınmasına katkı sağlamıştır.

Bu zirveler Suriye'de gelinen noktanın muhasebesini yapmak ve ileriye dönük adımların tespiti bakımından da önemli fırsatlar sunmaktadır. Yaklaşık 8 yıldır devam bir ihtilafın bir günde çözülmesini beklemek elbette mümkün değildir. Ancak, biz başkaları gibi geriye yaslanıp yangını seyretmek yerine onu söndürmenin yollarını arıyor bunun için elimizi taşın altına koyuyoruz.

Aramızdaki farklara değil, asgari müştereklere odaklandık. Bu sayede Soçi ve Astana Cenevre'de siyasi çözüm için yürütülen çalışmaların katalizörü olduk. İçinde bulunduğumuz kritik günlerde büyük bir emeğin ve özverinin sonucu olan bu kazanımların muhafazası büyük önem taşıyor. Nitekim bu amaçla işbirliğimizi sürdürme kararlılığımızı bugün teyid ettik.

Malumunuz Nisan ayında Ankara'da gerçekleştirdiğimiz ikinci zirveden bu yana sahada ve uluslararası ortamda birçok gelişme cereyan etti. Bunları etraflıca ele aldık. Türkiye olarak Suriye'de rejimin dizginlenmemesinin yol açacağı tehlikeleri de dile getirdik.

İdlib bölgesine yönelik saldırıların sahadaki durumu daha da kötüleştireceğini ve siyasi süreci çökme noktasına getireceğini ifade ettik. Bilindiği gibi Türkiye olarak İdlib'de 12 gözlem noktamız bulunuyor. Bu şekilde sahadaki sukunetin idamesi için önemli bir sorumluluk üstlendik. Bu bölgedeki sivil halkın korunması, terörist unsurların ayrıştırılması ve İdlib'in mevcut statüsünün muhafazası hayati önem taşıyor. 

'Kritik Zirve Sonrası ortak basın toplantısı'

İran Cumhurbaşkanı Ruhani
 

Zirve sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanı Ruhani, "İdlib'de sivillerin zarar görmemesi için tedbir almalıyız. Teröristleri silahlarını bırakmaları için teşvik etmeliyiz" dedi. 
 
"Bu zirve yapılırken Amerika, Suriye hükümetini suçlamaya çalışıyor. Bugün bu zirvede Amerika ve siyonist rejimi gibi güçlerin müdahale etmemesini konuşmamda söyledim. Dış müdahale karmaşıklığı arttırır ve Suriye halkını daha fazla sıkıntıya sokar. İdlib konusu çok karmaşık bir konu. Bir yandan birçok terörist bölgede bulunmakta ve Suriye aleyhine teşebbüste bulunuyorlar. Terör eylemleriyle kanunsuz ve insanlığa aykırı işler yapıyorlar. Diğer yandan bunları yok etmemiz için tedbir almamız lazım ki siviller zarar görmesin."
 
"Bu toplantıda teröristleri silahlarını bırakmaya teşvik etmemiz gerektiği konusunu ele aldık. Anayasanın yazılması ve nihaileşmesini hızlandırmamız lazım. Bu süreç Suriye hükümeti ve muhalifler arasında yapılması barış için önemli olacaktır. Yedi yıldan sonra Suriye halkı çok zarar gördü. Suriye halkı nihai zaferine çok yaklaşmış durumda, teröristler işgal ettikleri bölgeden kovuldu yasal hükümet toprakları altında kontrolü sağlamaya başladı."
 
"Ülkeler arasındaki işbirliği barış sağlanana kadar sürmeli. Bir sonraki zirveyi Rusya'da gerçekleştireceğiz."
 

Rusya Devlet Başkanı Putin
 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye'de çözüm için Astana formatını kullanacaklarını söyledi. Putin, "Önceliğimiz Suriye'yi terörizmden tamamen temizlemektir. Tüm taraflara silahları bırakma çağrısı yaptık" dedi. 
 
"Rusya, Türkiye ve İran'la terörizmle mücadele çabalarına devam edecekler. Suriye'de yaşamın normalleşmesi bakımından Astana formatı çok yapıcı oluyor. Rusya hava kuvvetlerinin desteğiyle Suriye'nin batısı ve güneyi teröristlerden temizlendi. Erdoğan'ın teklifiyle bütün taraflara silahları bırakma çağrısında bulunduk. Ama sivil halk bahanesiyle Suriye hükümetine zarar verilmesi kabul edilemez. Kimyasal silah senaryoları, Suriye hükümetine zarar verme amacını taşıyor. Bizim elimizde silahlı grupların bu tür senaryoları sahneye koyacağına dair bilgiler var."
 
"Suriye'nin yeniden inşa edilmesi için uluslararası bir program oluşturmamız lazım."
 
 
Başkan Recep Tayyip Erdoğan
 

Zirve sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bize düşen Suriye'deki drama son vermektir. Yangını seyretmek yerine, söndürmenin yollarını arıyoruz. İdlib'e saldırılar siyasi süreci çökme noktasına getirir" dedi.
 
"Bu zirveler Suriye'de gelinen noktanın muhasebesini yapmak bakımından da önemli fırsatlar sunmaktadır. Biz başkaları gibi geriye yaslanıp yangını seyretmek yerine onu söndürmenin yollarını arıyoruz. Aramızdaki farklara değil, asgari müştereklere odaklandık. Türkiye olarak Suriye'de rejimin dizginlenmemesinin yol açacağı tehlikeleri dile getirdik."
 
"Suriyeli sivillerin can güvenliğini hiçe sayan yöntemler teröristlerin ekmeğine yağ sürmekten başka hiçbir fayda sağlamayacaktır. Özellikle büyük çileler çekmiş İdlib halkının yeni felaketlere maruz kalmasını asla arzu etmiyoruz. İdlib meselesi yeni acılara gerginliklere mahal vermeden Astana ruhuna sadık kalınarak çözülmelidir."

 

Ayrıntılar geliyor....

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.