PİYASALAR

  • BIST 10010643.583.14%
  • ALTIN2504.0050.06%
  • DOLAR32.199-0.09%
  • EURO34.8980.11%
  • STERLİN40.77-0.03%
  1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Kriminoloji ne demek? Konusu nedir ?
Kriminoloji ne demek? Konusu nedir ?

Kriminoloji ne demek? Konusu nedir ?

Kriminoloji nedir? Kriminolojinin konusu nedir? Kriminoloji ne zaman ortaya çıkmıştı? Suçu tetikleyen unsurlar nelerdir? İşte kriminoloji hakkında merak edilen her şey…

A+A-

Suç Bilimi anlamına gelen kriminoloji şuç ve suçları inceleyen bir bilim dalıdır.

KRİMİNOLOJİNİN TARİHİ

Kriminoloji ilk olarak Fransız doktor Topienard‘ın kullandığı bir terimdir. Eskiden beri suça yönelimle ilgili bazı tetikleyici unsurların varlığı biliniyordu. Felsefecilere göre öfke, kıskançlık, keyif arayışı, cehalet, sefalet  suç unsuru olarak görülüyordu.

KRİMİNOLOJİNİN KONUSU NE?

19 yy. başlarında suç işleyen kişinin ruhsal ve fiziksel özellikleri araştırılmaya başlanmıştır. Suçun sosyolojik faktörlerden etkilendiği görüşleri Suç Antropolojisi ve Suç Sosyolojisi’nin başlangıcını oluşturmuştur. Kriminoloji sahasında ilk araştırmaları Enrico FERRİ yapmıştır. Psikoloji, sosyoloji, ceza hukuku bilim dalları ile sürekli iletişim halinde ilerler.

ENRİCO FERRİ KİMDİR?

Pozitif Kriminoloji Okulu’nun kurucusu olan Enrico Ferri ceza hukukçusudur. Suçun psikolojik unsurlarına odaklanmıştır. Suçun hukuksal yaklaşımının suçun çözümlenmesinden ve suçluyu irdeledikten  sonraki aşamada olması gerektiğini öne sürer.

 

KRİMİNOLOJİYE GÖRE SUÇU TETİKLEYEN UNSURLAR NELER

 

Bazı araştırmalar depresyon ve benzeri ruhsal çöküşlerin suça, şiddete eğiliminin olabileceğini gösteriyor. 2015 yılında Germanwings uçağı Fransa’da Alp Dağları’na çarpmış 144 yolcunun ve altı mürettebat  ölmüştü, daha sonra pilotun depresyon geçirdiği ve uçağı bilinçli  düşürdüğü anlaşılıyor.

Fakat suça eğilimli 7 milyon kişi üzerinde yapılan araştırmada sadece 50 ile 70 kişinin suçu işlediği zaman ruhsal problemler yaşadığı görülüyor.

Bunun yanı sıra suçlunun şu ana kadar ki aile içi yaşantısı, toplum yapısı, psikiyatrik nedenler, genetik etkiler, ekonomik, siyasi etkenler diğer tetikleyici unsurlardır.

 

KRİMİNOLOJİNİN AMACI NEDİR?

Kriminolojinin temel amacı; suçu suçlu psikolojisini inceleyip daha sonraki zamanlarda suçlu psikolojini çözümleyip nedenlerini irdeleyerek suçu önleyebilmektir.

 

Ülkemizde kriminoloji konusunda akla ilk gelen isim Prof.Dr.Sevil GÖK ATASOY’dur.

 

PROF.DR.SEVİL  GÖK ATASOY KİMDİR?

 

Türk Adli Tıp biriminin kurucusu Prof.Dr.Şemsi GÖK ve adli tıp uzmanı Ferda GÖK’ün kızıdır.

İstanbul Üniversitesi Kimya Bölümü mezunu, tıp bilimleri doktorasını yaptıktan sonra Biokimya uzmanı olmuştur. Ülkemizde kriminal labaratuarlarının gelişmesine katkıda bulunmuştur. İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü öğretim üyesidir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.